Ασβέστιο και Γαλακτοκομικά στην υπηρεσία της μείωσης βάρους!

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Picture

Όλοι έχουμε το δικαίωμα να βελτιώνουμε την υγεία και την ευεξία μας. Η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και συνεχώς νεότερα  επιστημονικά δεδομένα, αναλύουν το ρόλο του ασβεστίου στη μείωση του σωματικού βάρους

Σύμφωνα με αυτά, τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της μεταβολικής ενέργειας και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν την αποδόμησή του, κατά την εφαρμογή υποθερμιδικής διατροφής.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενισχύουν όχι μόνο την υγεία των οστών, αλλά αποτελούν και έναν πολύ καλό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών! Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση). Νεότερες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων* ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι), προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και το μεταβολισμό των λιπών. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, της οποίας ο βιολογικός ρόλος είναι να μειώνει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή αποθήκευσης λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό και την επιτάχυνση της διαδικασίας της λιπόλυσης.

Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να διαθέτουν ισχυρότερη θετική επίδραση στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας γιατί εμπεριέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που ‘συνεργάζονται’ με το ασβέστιο στα μονοπάτια της λιπόλυσης, όπως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας (BCAA) και καζεΐνη!
Τα ευρήματα αυτά εδραιώνονται σήμερα τόσο με επιδημιολογικές μελέτες όσο και με κλινικές δοκιμές, που δείχνουν ξεκάθαρα πως η ένταξη γαλακτοκομικών σε μια υποθερμιδική δίαιτα επιταχύνει την απώλεια λιπώδους ιστού, σε σύγκριση με μια ίσης ενεργειακής αξίας υποθερμιδική δίαιτα, που όμως δεν εμπεριέχει καθόλου γαλακτοκομικά.
Σύμφωνα με τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, θα ήταν ευεργετικό για την υγεία σας να εμπλουτιστεί η διατροφή σας με άφθονα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Τέτοια τρόφιμα είναι κυρίως το γάλα, τυρί, γιαούρτι και γενικά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Η ποιότητα της διατροφής σας είναι δική σας επιλογή!

* 1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα (250ml) = 1 κεσεδάκι γιαούρτι = 30γρ. τυρί

Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.logodiatrofis.gr/2012-06-28-06-36-29/2012-06-28-07-02-43/628-2012-12-13-16-17-44

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *