Σπανακόπιτα με πλιγούρι και φέτα (χωρις αυγά)

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Picture

Μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή σπανακόπιτας την οποία θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε και σαν κυρίως γεύμα(π.χ. 2-3 κομμάτια μαζί με ντομάτα σαλάτα ή ένα φρούτο για να αυξήσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου που περιέχεται στο σπανάκι.) και ως σνακ, ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα.

Για τη ζύμη

• 4 φλιτζ. αλεύρι ολικής
• 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 2 φλιτζ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

• 1 κιλό σπανάκι
• 3 πράσσα
• 1 ξερό κρεμμύδι
• Λίγο μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 1 φλυτζ. πλιγούρι
• ½ κιλό φέτα
• Λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι με λίγο νερό, αφού το έχουμε πλύνει καλά, να μαλακώσει και να βγουν τα ζουμιά του και στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Αφού τρίψουμε το κρεμμύδι και τα πράσα στο multi ελαφρώς (τα πράσα αν θέλουμε να τα ξεπικρίσουμε τα πρωτοβράζουμε), ξαναβάζουμε το σπανάκι και το κρεμμύδι/πράσο στη κατσαρόλα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά και ξανασοτάρουμε. Βάζουμε το μείγμα ξανά στο σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά και τέλος προσθέτουμε τη φέτα σε κομματάκια και το πλιγούρι, αφού πρώτα το έχουμε ξεπλύνει.

Αφού έχουμε κάνει τη ζύμη και την έχουμε αφήσει να ξεκουραστεί, τη χωρίζουμε στα δύο και ανοίγουμε τα φύλλα (θέλει υπομονή γιατί η ζύμη με το αλεύρι ολικής θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια). Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο, βάζουμε τη γέμιση και από πάνω το δεύτερο φύλλο, το οποίο το κάνουμε λίγο μεγαλύτερο για να αγκαλιάσει το κάτω φύλλο. Τέλος χαράζουμε ελαφρά, λαδώνουμε από πάνω και ψήνουμε τη πίτα μας στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά.

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *