Το γάλα : ποιά είναι τα είδη του γάλατος που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Picture

Το γάλα : ποιά είναι τα είδη του γάλατος που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Γνωρίζετε ποια είναι τα είδη του γάλατος που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Μήπως σας φαίνονται όλα ίδια όταν πάτε να τα ψωνίσετε; Τι σημαίνουν οι διαφορετικές ονομασίες στην ετικέτα;

Με τον όρο γάλα εννοούμε το απαλλαγμένο από το πρωτόγαλα προϊόν της συνεχούς άρμεξης των ζώων τα οποία τρέφονται υγιεινά, ζουν σε κατάλληλες συνθήκες και δεν βρίσκονται σε υπερκόπωση.


Διακρίνουμε τα παρακάτω είδη γάλακτος :

  • Νωπό γάλα : χαρακτηρίζεται το πλήρες γάλα που δεν έχει υποστεί καμιά άλλη επεξεργασία, εκτός από διήθηση, ομογενοποίηση και ψύξη. Το νωπό γάλα δεν πρέπει να περιέχει πρωτόγαλα, χρωστικές ουσίες και οποιουδήποτε είδους αιωρήματα, δεν πρέπει να προέρχεται από άρρωστα ζώα ή ζώα που διατρέφονται με φάρμακα και ουσίες, δεν πρέπει να περιέχει συντηρητικά αλλά ούτε και πρόσθετα σάκχαρα , ούτε πρόσθετο νερό.
  • Κατεψυγμένο : είναι το νωπό γάλα που μετά την συλλογή και την παστερίωση του, υποβάλλεται σε ταχεία κατάψυξη και διατήρηση στους -15οc. Το γάλα αυτό διατίθεται προς πώληση μετά την πλήρη απόψυξη του.

 

  • Παστεριωμένο γάλα : είναι το γάλα (πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο, αποβουτυρωμένο) που παστεριώθηκε και διατίθεται προς πώληση σε στεγανά δοχεία που φέρουν στο πώμα τους την ημερομηνία παστερίωσης. Κατά την παστερίωση σκοτώνεται το 95-99% των βακτηριδίων. Στην συνέχεια το γάλα αυτό πρέπει να διατηρείται συνέχεια στο ψυγείο. Το γάλα υψηλής παστερίωσης πρέπει και αυτό να διατηρείται στο ψυγείο για 10-30 ημέρες, ενώ το γάλα U.H.T. (ultra high temperature) ή αλλιώς γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας ή μακράς διάρκειας  μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου πριν το άνοιγμα του έως 6-12 μήνες.
  • Αποβουτυρωμένο γάλα : είναι αυτό που μένει νωπό μετά από την αφαίρεση του λίπους του με μηχανική επεξεργασία, χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Στο γάλα αυτό, το λίπος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,2%.Στην συνέχεια υφίσταται παστερίωση και πωλείται.
  • Ημιαποβουτυρωμένο γάλα : είναι το νωπό γάλα από το οποίο αφαιρέθηκε μέρος του λίπους του, χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Το λίπος εδώ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 με 1,8%.  Στην συνέχεια υφίσταται παστερίωση και πωλείται.
  • Μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα : είναι ακριβώς το ίδιο με το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, με την διαφορά ότι εδώ το λίπος πρέπει υποχρεωτικά να είναι πάνω από 1,8%, κάτι που πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά και ακριβώς στην συσκευασία του. Το γάλα αυτό διατίθεται στο εμπόριο μόνο μετά από ειδική έγκριση.
  • Συμπυκνωμένο γάλα : είναι το νωπό γάλα που συμπυκνώθηκε στο 1/3 του αρχικού του όγκου και πρέπει να περιέχει λίπος 8% τουλάχιστον.
  • Μερικώς συμπυκνωμένο γάλα ή αφυδατωμένο ή εβαπορέ : είναι το νωπό γάλα που συμπυκνώθηκε στο 1/2 του αρχικού του όγκου. Το προϊόν αυτό πρέπει να περιέχει λίπος σε διπλάσια ποσότητα από αυτού του γάλακτος από το οποίο προήλθε αρχικά (πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο, αποβουτυρωμένο), κάτι που πρέπει να αναγράφεται και στην συσκευασία του.

 

  • Σκόνη γάλακτος ή δισκία γάλακτος ή ξηρό γάλα : είναι τα προϊόντα συμπύκνωσης του νωπού γάλατος μέχρι να ξεραθούν, που δεν πρέπει να έχουν υγρασία πάνω από το 5% του βάρους τους. Το λίπος της σκόνης γάλακτος αν αυτό προέρχεται από το πλήρες γάλα πρέπει να είναι τουλάχιστον 26%από ημιαποβουτυρωμένο γάλα από 14%-17% και από αποβουτυρωμένο γάλα μέχρι 1,5%.

 

  • Σακχαρούχο γάλα : είναι το συμπυκνωμένο (εβαπορέ) ή ξηρό γάλα (σε σκόνη) στο οποίο έχει προστεθεί καλαμοσάκχαρο ή δεξτρόζη ή και τα δύο μαζί. Η προσθήκη σακχάρου επιτρέπεται μόνο σε αυτόν τον τύπο γάλατος και σε κανέναν άλλο.

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.diaitologia.gr/gala/

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: