Μυθος η διαιτα με την ομαδα αιματος

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Picture

Μία από τις δημοφιλέστερες δίαιτες με πολλούς υποστηρικτές αλλά και αρκετούς επικριτές είναι η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, η οποία διαδόθηκε το 1996 μέσα από το βιβλίο best-seller, «Eat right for your type» του εμπνευστή της δίαιτας, φυσικοπαθητικού Peter D’Adamo. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πάνω από 60 γλώσσες ενώ πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα. Η θεωρία πίσω από αυτή τη δίαιτα υποστήριζε ότι για κάθε ομάδα αίματος (Α, Β, ΑΒ, Ο) υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με βάση την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους, προκειμένου το άτομο να βελτιώσει την υγεία του και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Σύμφωνα με τη θεωρία της δίαιτας με βάση την ομάδα αίματος, τα άτομα με ομάδα αίματος 0 πρέπει να τρέφονται με μια διατροφή υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες, καθώς αυτή η ομάδα πιστεύεται ότι προέρχεται από την εποχή που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός-τροφοσυλλέκτης. Αντίθετα, η βέλτιστη διατροφή για την ομάδα αίματος Α είναι η χορτοφαγική διατροφή, καθώς πιστεύεται ότι αυτή η ομάδα εξελίχθηκε όταν οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές κοινωνίες. Ακολουθώντας την ίδια λογική, τα άτομα με ομάδα αίματος Β θεωρούνται ότι επωφελούνται από μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή πιστεύεται ότι αυτή η ομάδα προέρχεται από νομαδικές φυλές. Τέλος, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ, με βάση τα παραπάνω, πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή ανάμεσα σε αυτή της ομάδας Α και της ομάδας Β. Παρόλο που κατά κοινή ομολογία τόσο των γιατρών όσο και των διαιτολόγων, η παραπάνω θεωρία δεν στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, ωστόσο δεν είχε εξεταστεί η σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων που ορίζονται με βάση την ομάδα αίματος και των αποτελεσμάτων στην υγεία. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο απέδειξαν ότι η θεωρία πίσω από τη δημοφιλή δίαιτα, δεν είναι έγκυρη. Με βάση τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1455 ατόμων, δεν βρέθηκε να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της διατροφής για κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες αίματος και των δεικτών υγείας. Τα ευρήματα της μελέτης αν και έδειξαν ότι η τήρηση ορισμένων τύπων διαιτών όπως αυτή με βάση την ομάδα αίματος Α, που συστήνει την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και λιγότερο του κρέατος, μπορεί να συνδέεται με ευνοϊκό προφίλ για ορισμένους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, ειδικά σε νεαρούς ενήλικες, ωστόσο αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει σχέση με την ομάδα αίματος του ατόμου, επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ahmed El-Sohemy αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος των ερευνών Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης συμφωνούν με τα αποτελέσματα πρόσφατης συστηματικής ανασκόπησης, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να σχετίζουν τα προτεινόμενα οφέλη για την υγεία με τους τέσσερις τύπους διαιτών με βάση την ομάδα αίματος. 

Νίκη Ανδρουλάκη

http://www.medidiatrofi.gr/%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: