Διαχείριση των συμπτωμάτων ευερέθιστου εντέρου

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Picture

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, διαταραχές στη σύσταση και την συχνότητα των κενώσεων (δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών), μετεωρισμό – διάταση της κοιλιάς, και παρουσία βλέννας στα κόπρανα. Διαιτητικές τροποποιήσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

Συστάσεις από το βρετανικό σύλλογο διαιτολόγων

  • Σε άτομα όπου υπάρχει υποψία δυσανεξίας στη λακτόζη και η δοκιμασία λακτόζης υδρογόνου δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, συνίσταται μια δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής δίαιτας χαμηλή σε λακτόζη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα που ζούνε σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό πρωτοπαθούς ανεπάρκειας λακτάσης
  • Σε άτομα που έχουν θετικά αποτελέσματα στο τεστ δοκιμασίας λακτόζης υδρογόνου συνίσταται εφαρμογή δίαιτας χαμηλής σε λακτόζη
  • Σε άτομα όπου το γάλα ενοχοποιείται και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με δίαιτα χαμηλή σε λακτόζη, διερευνούνται τα άλλα συστατικά του γάλακτος (π.χ. πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος ) ως παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδείνωση αυτών
  • Συνίσταται αποφυγή της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν πίτουρο σιταριού. Τα άτομα δεν ενδείκνυται να αυξήσουν την πρόσληψη πίτουρου σιταριού πάνω από τα συνήθη όρια διατροφικής πρόσληψης
  • Τα διαιτητικά συμπληρώματα με λιναρόσπορο μπορεί να συστηθούν για μια δοκιμαστική περίοδο 3 μηνών και η βελτίωση των συμπτωμάτων (δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα) μπορεί να είναι σταδιακή.
  • Για τα άτομα που υπάρχει υποψία ή έχει γίνει διάγνωση δυσαπορρόφησης φρουκτόζης, συνίσταται αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης των ζυμώσιμων υδατανθράκων και είναι πιθανό να υπάρχει όφελος από τη μείωση της διαιτητικής πρόσληψης αυτών.
  • Για άτομα που έχουν φούσκωμα στην κοιλιά, κοιλιακό πόνο ή / και μετεωρισμός, συνίσταται αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης των ζυμώσιμων υδατανθράκων, και είναι πιθανό να υπάρχει όφελος από τη μείωση της διαιτητικής πρόσληψης αυτών
  • Ενδεχομένως να υπάρχουν επιμέρους επίπεδα ανοχής στην πρόσληψη ζυμώσιμων υδατανθράκων . Η χρήση προβιοτικών συνίσταται μετά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας από τον περιορισμού πρόσληψης των ζυμώσιμων υδατανθράκων.
  • Συνίσταται τα άτομα να δοκιμάσουν τη χρήση προβιοτικών για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να διερευνηθούν οι επιπτώσεις. Δεν έχει συσχετιστεί βλάβη από τη λήψη προβιοτικών για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Όταν κάποια τρόφιμα θεωρούνται ότι πυροδοτούν τα συμπτώματα μπορεί να προταθεί μια δίαιτα αποκλεισμού.
  • Τέλος, η αρχική φάση της δίαιτας αποκλεισμού πρέπει να ακολουθείται για 2-4 εβδομάδες. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα σε 2-4 εβδομάδες συνεπάγεται πως τα τρόφιμα που αποκλείστηκαν δεν ενοχοποιούνται και κάποια ειδικά τρόφιμα είναι η άγνωστη αιτία των συμπτωμάτων.

ΠΗΓΗ : McKenzie, Y.A., et al., British Dietetic Association evidence-based guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults. J Hum Nutr Diet, 2012. 25(3): p. 260-74.

Σαμαρά Ελένη Διαιτολόγος Διατροφολόγος

http://www.diatrofi.gr/index.php/health/peptiko/item/3026-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85#.UvyaV_R8N7A.facebook

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *