Σνακ στο γραφείο

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Picture

Όσο περνάνε τα χρόνια, αντί να μειώνεται ο χρόνος που ξοδεύουμε στην εργασία μας, όπως ελπίζαμε στο παρελθόν, δυστυχώς τείνει να αυξάνεται. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα «γερό» πρωινό όπως έλεγαν οι παλιοί και να τη συνεχίζουμε οργανώνοντας μικρά γεύματα για τις ώρες που μένουμε εκτός σπιτιού. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα τα οποία περιλαμβάνουν τρόφιμα ολικής άλεσης και φρούτα ή/και λαχανικά, καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό ή ακόμα και να το μειώσουν ενώ παράλληλα δεν εμφανίζουν επεισόδια υπερφαγίας στο τέλος της ημέρας.

Αν αναλογιστείτε ότι περνάμε τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας μας στο χώρο εργασίας και ότι προκειμένου να έχουμε ένα ενεργοποιημένο μεταβολισμό που να οδηγεί στην απώλεια σωματικού λίπους, χρειάζεται να καταναλώνουμε μια μικρή ποσότητα τροφής ανά περίπου 3 ώρες, τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι στη δουλεία πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 2 μικρογεύματα και ίσως ένα ελαφρύ γεύμα.

Οι περισσότερο εργαζόμενοι λόγω έλλειψης χρόνου, αποφεύγουν το μεσημεριανό φαγητό και αυτό έχει σαν συνέπεια την υπέρμετρη κατανάλωση τροφής στο βραδινό γεύμα που έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή εναπόθεση λίπους. Ένα μεγάλο ποσοστό πάλι, επιλέγει το μεσημεριανό του να είναι αγορασμένο από κάποιο ταχυφαγείο, με αποτέλεσμα να καταναλώνει σε καθημερινή βάση τρόφιμα πλούσια με κορεσμένα λιπαρά αλλά και σε νάτριο επιβαρύνοντας έτσι την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μια ακόμη διατροφική παγίδα στο χώρο εργασίας, αποτελούν τα κεράσματα μεταξύ συναδέλφων. Δεν είναι ντροπή να αποφύγουμε ένα κέρασμα που νιώθουμε ότι δεν το χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή. Με λίγη ευγένεια θα καταφέρετε να αρνηθείτε ένα γλυκό ή ακόμα και έναν αλμυρό πειρασμό, ειδικά όταν έχετε προσφέρει από πριν στο σώμα σας ένα ισορροπημένο γεύμα. Φυσικά, δεν ενοχλεί σε τίποτα αν υποκύπτετε μια φορά στο τόσο, αλλά αν αυτό επαναλαμβάνεται σε συχνή βάση, τότε θα καταλήξετε να προσλαμβάνετε «κενές» θερμίδες, χωρίς καμία θρεπτική αξία.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που με λίγη προσπάθεια και θέληση αλλά πάνω απ’όλα με οργάνωση, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να προετοιμάζει ένα ελαφρύ γεύμα από το σπίτι ή και να μεταφέρει απλώς μερικά συσκευασμένα ισορροπημένα σνακ, προκείμένου να προμηθεύσει το σώμα του με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά και με ενέργεια.

Σνακ για τα ενδιάμεσα των γευμάτων, πάντα σε συνδυασμό με ένα μικρό φρούτο ή ένα φρέσκο ποτήρι χυμό ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα:

  • 2-3 μικρά κριτσίνια ολικής άλεσης
  • 2-3 κράκερ ολικής άλεσης
  • 10 ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Ένα βιολογικό παστέλι (χωρίς ζάχαρη) περίπου 30 γραμμαρίων
  • Μια μπάρα δημητριακών
  • Μια λεπτή φέτα σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2-3 ρυζογκοφρέτες ή καλαμποκογκοφρέτες
  • 2-3 μπισκότα πολυδημητριακών ή και αλειμμένα με μια κουταλιά μέλι με ταχίνι
  • Ένα μικρό γιαούρτι 2% (150 γραμμ.)

Σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρεται το κυρίως γεύμα σας στη δουλειά, φροντίστε να προετοιμάσετε από βραδύς κάτι από τα παρακάτω προκειμένου να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες μέχρι να επιστρέψετε:

  • Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μια φέτα τυρί, μια φέτα γαλοπούλα και φύλλα μαρουλιού ή/και ντομάτας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αραβική πίτα ή τορτίγια.
  • Ένα γιαούρτι 2% με 1-2 φρούτα (ή 1-2 κουταλιές σταφίδες), 2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή 4 κουταλιές δημητριακών ολικής άλεσης
  • 2 φέτες πολύσπορου ψωμιού με τόνο και τριμμένα λαχανικά. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά, ντομάτα, ρίγανη και 2-3 ψιλοκομμένες ελιές.
  • Μια σαλάτα της αρεσκείας σας σε συνδυασμό με μια μικρή κονσέρβα τόνο σε νερό ή 30 γραμμάρια τυρί ή ½ μερίδα κοτόπουλο ή ακόμα και ένα μπιφτέκι που μπορεί να έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα. Συνοδέψτε με 1-2 μικρά κρίθινα παξιμαδάκια ή 2-3 κουταλιές κρουτόν ολικής άλεσης.
  • Σε περίπτωση που δεν προλάβετε να ετοιμάσετε το γεύμα σας ο ίδιος, μπορείτε να προμηθευτείτε απέξω, σαλάτες τύπου Ceasar’ s ή ρόκα παρμεζάνα κλπ. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας σερβίρουν την σος χωριστά, ώστε να προσθέσετε ο ίδιος ελαιόλαδο και μυρωδικά ή 1-2 κουταλιές από την σος που προσφέρεται με το γεύμα.

Πολλοί από τους πελάτες μας υποστηρίζουν συχνά ότι το κλίμα του χώρου εργασίας δεν επιτρέπει την κατανάλωση ενός γεύματος. Όμως, η μικρή μου εμπειρία στο χώρο δείχνει ότι όταν κάποιος κάνει την αρχή, ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι ακολουθούν τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής. Επίσης, ορίζεται ακόμα και από το νόμο ένα χρονικό περιθώριο (περίπου 20 λεπτών) για την κατανάλωση ενός γεύματος. Έρευνες που έγιναν από πολυεθνικές εταιρείες έδειξαν ότι οι υπάλληλοι που είχαν γευματίσει εμφάνιζαν αυξημένη απόδοση συγκριτικά με αυτούς που παρέμεναν νηστικοί για μακροχρόνιο διάστημα. Μια ακόμη έρευνα με παρόμοια αποτελέσματα οδήγησε πολλές από τις εταιρείες αυτές να προσφέρουν ακόμα και πρωινό στους εργαζομένους.

Λύσεις υπάρχουν πάντα όταν υπάρχει καλή διάθεση. Φροντίστε την διατροφή σας με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, προκειμένου να εξασφαλίσετε ποιότητα ζωής όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Μαρία Τουμπή Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Σνάκ στο γραφείο

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *