Διαιτα & σεξουαλικοτητα: Καλυτερη ποιοτητα σεξουαλικης ζωης λογω… μειωσης βαρους

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Picture

Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικές επιδράσεις στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Η βελτίωση της σεξουαλικότητας είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την απώλεια των περιττών κιλών σε άτομα που το χρειάζονται, όπως επίσης και για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος. 

Το υπερβολικό βάρος σώματος, στην κοινωνία μας σήμερα, είναι αιτία όχι μόνο οργανικών διαταραχών αλλά και συναισθηματικών προβλημάτων. Στον ψυχολογικό και κοινωνικό τομέα, τα άτομα με αυξημένο βάρος σώματος, νιώθουν πολλές πιέσεις. Ιδιαίτερα, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες αντιμετωπίζουν πληθώρα σεξουαλικών προβλημάτων, όπως αποδεικνύουν νεότερες έρευνες…

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής εξετάστηκαν από Αμερικανούς επιστήμονες σε 161 γυναίκες και 45 άνδρες. Εξέτασαν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής, πριν και μετά από απώλεια βάρους της τάξης του 17% σε ένα χρόνο και 13% σε δύο χρόνια.

Τα κυριότερα προβλήματα των υπέρβαρων – παχύσαρκων που μελετήθηκαν ήταν:

  1. Αίσθημα ότι δεν ήταν σεξουαλικά ελκυστικοί
  2. Απώλεια επιθυμίας για σεξ
  3. Απροθυμία να φανούν γυμνοί στη σεξουαλική τους σχέση
  4. Δυσκολίες στη σεξουαλική πράξη
  5. Αποφυγή του σεξ
  6. Απουσία απόλαυσης του σεξ

Στην αρχή της έρευνας 68% των γυναικών δήλωσαν ότι ένιωθαν ότι δεν ήταν σεξουαλικά ελκυστικές. Μετά από 1 χρόνο και απώλεια βάρους της τάξης του 17%, μόνο 26% συνέχισαν να δηλώνουν ότι δεν ήταν σεξουαλικά ελκυστικές.

Στην αρχή μόνο 21% των παχύσαρκων γυναικών δήλωσαν ότι απολάμβαναν το σεξ. Μετά από την απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε στον πρώτο χρόνο, μόνο 11% δήλωναν ότι δεν απολάμβαναν το σεξ.

Μετά από ένα χρόνο δίαιτας, βλέπουμε ότι το ποσοστό των γυναικών που δήλωναν ότι ένιωθαν ότι σεξουαλικά δεν ήταν ελκυστικές, μειώθηκε από 68% που ήταν αρχικά, σε 26%. Επίσης, αυτές που δεν ήθελαν να εμφανίζονται γυμνές στη σεξουαλική τους σχέση, μειώθηκε από 63% σε 34%.

Συνολικά οι γυναίκες δήλωναν περισσότερα προβλήματα από τους άνδρες στη σεξουαλική τους ζωή. Η βελτίωση όμως μετά από απώλεια βάρους, παρουσιαζόταν όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Το μέγιστο της βελτίωσης παρατηρήθηκε στον πρώτο χρόνο της μείωσης βάρους και παρέμενε εφόσον διατηρούνταν η απώλεια των περιττών κιλών.

Συμπέρασμα: η απώλεια ακόμη και σχετικά μικρού ποσοστού του επιπλέον βάρους σώματος, της τάξης του 10%, είναι σε θέση να επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής!!!

Οι διαπιστώσεις αυτές συμβάλλουν, κατά την άποψή μας, στον αγώνα που γίνεται διεθνώς για την καταπολέμηση της σύγχρονης μάστιγας της παχυσαρκίας. Εφόσον, οι άνθρωποι καταλάβουν την ευεργετική επίπτωση που μπορεί να έχει η προσπάθεια για καλύτερη υγεία, λόγω… απώλειας βάρους, σε ένα τομέα τόσο σημαντικό όπως το σεξ, τότε μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες επιτυχίας της δίαιτας και διατήρησης στη συνέχεια ενός καλύτερου βάρους σώματος.

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc


http://www.logodiatrofis.gr/2012-06-28-06-36-29/2012-06-28-07-02-43/235–a-

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: