Κέτσαπ και θερμίδες. Μπορώ να τρώω στην δίαιτα;

ΚοινοποίησηShare on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Picture

Το Κέτσαπ είναι ένας δημοφιλές καρύκευμα, πρωτογεννημένο στην Αμερική, που παρασκευάζεται συνήθως από ώριμο πολτό ντομάτας. Τα βασικά συστατικά στο σύγχρονο κέτσαπ είναι οι ντομάτες, το ξίδι, η ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, γαρίφαλα και κανέλα, ενώ πολλές σύγχρονες συνταγές προσθέτουν σε αυτό κρεμμύδια, σέλινο, και άλλα λαχανικά.

Το κέτσαπ δεν παρασκευαζόταν πάντοτε από ντομάτες. Πρωτοξεκίνησε ως ένας γενικός όρος για σάλτσα, φτιαγμένος από μανιτάρια ή από ψάρια σε άλμη με την προθήκη χορταρικών και καρυκευμάτων. Μερικά δημοφιλή πρόωρα κύρια συστατικά του κέτσαπ περιλάμβαναν αντσούγιες, στρείδια, αστακό, ξύλο καρυδιάς, αγγούρια, λεμόνι, αλλά και σταφύλι! Καθώς ο αιώνας προχώρησε, το κέτσαπ από ντομάτες έγινε πιο δημοφιλές στους Αμερικανούς, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τον ενθουσιασμό τους για τις νέοανακαλυφθείσες ντομάτες εκείνη την εποχή.
Η κατανάλωση του κέτσαπ προσφέρει στον οργανισμό πολλές σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η Βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το λυκοπένιο που ο ανθρώπινος οργανισμός θεωρεί πάντα ευπρόσδεκτες,:

  • Η βιταμίνη Α : είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό δεδομένου ότι επηρεάζει την όραση, την ανάπτυξη των οστών, την αναπαραγωγή, την διαίρεση των κυττάρων, την γενικότερη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η Βιταμίνη C : είναι κύρια αντιοξειδωτική βιταμίνη.
  • Οι τομάτες του κέτσαπ, είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών με κυριότερο το λυκοπένιο, που βρίσκεται σε αφθονία. Δίνει το κόκκινο χρώμα στις τομάτες και  απορροφάται πολύ εύκολα από τον οργανισμό. Στην διατροφή μας λαμβάνουμε περίπου το 95% του λυκοπενίου από τις τομάτες και τα διάφορα προϊόντα της. Ενδεικτικά η περιεκτικότητα του λυκοπενίου σε προϊόντα τομάτας είναι :

Τοματόσουπα, 1 φλιτζάνι : 24,8mgr.
Τομάτες από κονσέρβα ,1 φλιτζάνι :23,6mgr.
Κέτσαπ 1 κουτάλι σούπας, 30γρ. : 7,6mgr.
Τομάτα φρέσκια, 1 μέτρια : 3,7mgr.

Κέτσαπ και θερμίδες

Κέτσαπ και θερμίδες. Μπορούμε να τρώμε στην δίαιτα; Στην δίαιτα μπορούμε να καταναλώνουμε κέτσαπ, αλλά όπως σε όλα τα τρόφιμα που τρώμε, είναι σκόπιμο να κρατάμε το μέτρο. Αν προσθέσουμε 1 κουταλιά της σούπας σαν συνοδευτικό στα φαγητά μας, στα σάντουιτς ή στο ντρέσινγκ της σαλάτας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να βάλουμε βάρος. Χρειάζεται προσοχή γιατί το κέτσαπ έχει πολύ αλάτι. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και κέτσαπ με λιγότερο αλάτι ή με φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και σπιτική κέτσαπ. Είναι στο χέρι σας τι θα διαλέξετε!

Αναλυτικά τα 30 γραμμάρια κέτσαπ (όσο 1 κουτάλι σούπας) έχουν :

κέτσαπ και θερμίδες: 32 kcal           Νάτριο :360 mgr.  Πρωτεΐνες :ίχνη     Κάλιο :146 mgr.           Υδατάνθρακες :8 gr.                 Βιταμίνη Α :300 IU     Φυτικές ίνες :0.6 gr.          Βιταμίνη C :6 mgr.           Ολικά Λιπαρά :ίχνη      Βιταμίνη B6 :0,06 mgr.        Χοληστερόλη :– mgr.       Φολικό οξύ:4μgr.        Ασβέστιο :6 mgr.          Θειαμίνη Β1:0,02 mgr.            Σίδηρος :0,2 mgr.  Ριβοφλαβίνη Β2:0,02 mgr.         Ψευδάργυρος :ίχνη   Νιασίνη :0,4 ΝΕ

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.diaitologia.gr/ketsap-thermides/

ΚοινοποίησηShare on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *