Εύκολα τρουφάκια σοκολάτας

ΚοινοποίησηShare on Facebook10Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Υλικά για 30 τρουφάκια

  • Για τα τρουφάκια
  • 300 γρ κρέμα γάλακτος
  • 275 γρ κουβερτούρα 70%
  • Για την επικάλυψη
  • Κακάο, σκόνη
Προετοιμασία
  1. Για τα τρουφάκια: Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα λίγο πριν το σημείο βρασμού.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
  3. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη κρέμα.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει και μετά το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει για 5-6 ώρες περίπου.
  6. Με ένα μικρό κουτάλι κόβουμε κομμάτια από την παγωμένη γκανάζ πλάθουμε γρήγορα σε στρόγγυλο σχήμα και τα βουτάμε στο κακάο.
  7. Αφαιρούμε από το κακάο και τα τινάζουμε ελαφρώς ώστε να φύγει η περίσσεια ποσότητα κακάο.
Ανάλυση του Διαιτολόγου

Ένα γλύκισμα εύκολο και σχετικά γρήγορο στην παρασκευή του. Η βάση του γλυκού αυτού είναι η κρέμα γάλακτος και η κουβερτούρα. Η κρέμα γάλακτος αποτελεί βασική πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Η σοκολάτα, συμμετέχει στη συνταγή ως πηγή τόσο μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, αλλά και ως πηγή μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Με αφορμή τα τρουφάκια μας, είναι καλό να δώσουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την σοκολάτα. Η σοκολάτα, περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών και για τον λόγο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικάπροϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκείπροληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στιςεκφυλιστικές παθήσεις. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχει βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης). Αν την καταναλώνετε με μέτρο και την εντάξετε σ’ έναισορροπημένο διαιτολόγιο, θα επωφεληθείτε από όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες…

Tip : Δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή με κρέμα γάλακτος μέτριας ή χαμηλής περιεκτικότητα σε λιπαρά!

Προσαρμογή στο διαιτολόγιο: Μικρά και νόστιμα, με σχετικά χαμηλό θερμιδικό φορτίο, μπορούν να αποτελέσουν καλή επιλογή για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ. Καταναλώστε άφοβα λοιπόν και κυρίως χωρίς τύψεις 1-2 τρουφάκια, απολαύστε τη γεύση τους και καλύψτε την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς υπερβολικό θερμιδικό κόστος, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής! Καλή απόλαυση…

Θρεπτική ΣύστασηΜερίδες στη συνταγή: 30
Ποσότητες ανά μερίδα GDA
Θερμίδες: 87,3 4%
Ολικά λιπαρά: 7,0 10%
Κορεσμένα Λιπαρά: 2,1 11%
Υδατάνθρακες: 5,4 2%
Σάκχαρα: 4,0 4%
Πρωτεΐνες: 5,5 12%
Διαιτητικές ίνες: 0,9 4%
Νάτριο: 0,0 0%
Αλάτι: 0,0 0%
Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη – GDAs;
Ανάλυση με το Horizon ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ 2006

 

Νικολιδάκη Μαρία,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΚοινοποίησηShare on Facebook10Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *