Διατροφή και αντιπηκτική αγωγή (ΣΙΝΤΡΟΜ). Ο ρόλος της βιταμίνης Κ

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
αντιπηκτική αγωγή

Διατροφή καιαντιπηκτική αγωγή (ΣΙΝΤΡΟΜ). Ο ρόλος της βιταμίνης Κ

Διατροφή και αντιπηκτική αγωγή (ΣΙΝΤΡΟΜ). Ο ρόλος της βιταμίνης Κ

Η γνωστή σε όλους μας βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει μεταξύ άλλων στην παραγωγή όλων εκείνων των πρωτεϊνών-παραγόντων που είναι υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πήξης του αίματος στον οργανισμό μας.

Σε ορισμένες παθήσεις, η πήξη του αίματος δεν γίνεται με φυσιολογικό τρόπο με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβων που είναι δυνατόν να απειλήσουν ακόμα και την ζωή. Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων είναι η θρομβοφιλία, η στεφανιαία νόσος, οι τραυματισμοί των αγγείων, οι διαταραχές της φυσιολογικής ροής του αίματος στα αγγεία, η κολπική μαρμαρυγή, η καρδιακή ανεπάρκεια ενώ υπερπηκτικότητα του αίματος μπορεί να προκληθεί και από τις αντικαρκινικές θεραπείες.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, οι ασθενείς λαμβάνουν την λεγόμενη αντιπηκτική αγωγή, ανάλογα με το είδος και την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να εξασφαλισθεί η κανονική ροή του αίματος στα αγγεία.

αντιπηκτική αγωγή

αντιπηκτική αγωγή

Συνήθης αντιπηκτικές αγωγές είναι:

  • Τα αντισυγκολλητικά των αιμοπεταλίων (αντιαιμοπεταλιακά), τα οποία είναι φάρμακα που αποτρέπουν τη συσσώρευση και συγκόλληση των αιμοπεταλίων και άρα την δημιουργία θρόμβων, με συχνότερο εκπρόσωπο την ασπιρίνη. Άλλα τέτοια φάρμακα είναι τα : Reopro, Adezan, Persantin, Aggrenox, Integrilin, Ilomedin, Iscover, Plavix και άλλα.
  • Τα αντιπηκτικά που χορηγούνται (παρεντερικά) ενδονοσοκομειακά: Οι ηπαρίνες, η ιρουδίνη και τα παράγωγα της καθώς και η φονταπαρινούξη.
  • Τα αντιπηκτικά που είναι ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ και χορηγούνται από του στόματος:, τα οποία είναι γνωστά και ως κουμαρίνες ή βαρφαρίνες : το ευρέως γνωστό Sintrom (ασενοκουμαρόλη) και το Panwarfin (βαρφαρίνη νατριούχος). Στα φάρμακα αυτά, η αντιπηκτική τους δράση πρέπει να ελέγχεται με την παρακολούθηση του λεγόμενου χρόνου προθρομβίνης INR ώστε ο ασθενής  να κρατά την τιμή του σταθερή (τα όρια εξαρτώνται από την εκάστοτε πάθηση). Όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή του INR, τόσο μεγαλύτερο είναι το αντιπηκτικό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια τόσο αυξάνεται για τον ασθενή και ο κίνδυνος αιμορραγίας.
αντιπηκτική αγωγή

αντιπηκτική αγωγή

Βιταμίνη Κ και αντιπηκτική αγωγή :

Όταν λαμβάνουμε σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ από την διατροφή μας,  ταυτόχρονα με την λήψη της οποιασδήποτε αντιπηκτικής αγωγής, τότε είναι πιθανό να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της αγωγής μας και να προκληθούν προβλήματα υγείας.

Έτσι όταν λαμβάνουμε αντιπηκτική αγωγή είναι καλό να αποφεύγουμε τα στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ :

Ενδεικτικά, μέσα στην διάρκεια της ημέρας είναι καλό να υπολογίσουμε ότι αν λαμβάνουμε αντιπηκτική αγωγή θα έχουμε υπόψη μας ότι:

χαμηλή ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ θεωρείται : από 0-10 μgr βιταμίνης Κ/ημέρα
μέση ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ θεωρείται : από 11-99 μgr  βιταμίνης Κ/ημέρα
μεγάλη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ θεωρείται : από 100 μgr βιταμίνης Κ και περισσότερο/ημέρα

 

Διατροφή και αντιπηκτική αγωγή : γενικές οδηγίες για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή :

  • Προσπαθήστε να προσθέτετε την συνολική ποσότητα βιταμίνης Κ που καταναλώνετε από τα τρόφιμα σε καθημερινή βάση, ώστε να εκπαιδευτείτε καλύτερα.
  • Παρατηρήστε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ από τα νωπά διότι η βιταμίνη καταστρέφεται στην κατάψυξη.
  • Παρατηρήστε ότι τα βρασμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ απλό τα νωπά και αυτό λόγω της συμπύκνωσης που υφίστανται χάνοντας μέρος του νερού τους.
  • Δώστε προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και πράσινου τσαγιού.
  • Επειδή η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η απορρόφησή της από τα λαχανικά ενισχύεται από την παρουσία λίπους κατά το μαγείρεμα.

 

Διατροφή και αντιπηκτική αγωγή : Πίνακας συνηθέστερων τροφίμων και η περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη Κ

 

ΤΡΟΦΙΜΟ ΜΕΣΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΤ. Κ  μgr/100gr ΤΡΟΦΙΜΟΥ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
λαχανίδες βρασμένες 1147
σπανάκι βρασμένο 889
σπανάκι κατεψυγμένο, βρασμένο 541
σέσκουλα βραστά 570
πράσινα γογγύλια (ρέβα) βρασμένα 525
λάχανο λευκό ωμό 511
λάχανο μαγειρεμένο 440
μπρόκολο βραστό 395
χόρτα του αγρού βραστά 377
λαχανάκια Βρυξελλών βραστά 194
μαρούλι πράσινο ωμό 180
μαϊντανός 10 κλωναράκια (30 γραμμάρια) 164
σπανάκι ωμό 145
κάρδαμο 10 κλωναράκια (25 γραμμάρια) 62
σπαράγγια πράσινα βρασμένα 57
ντομάτες ώριμες ωμές 48
αρακάς- μπιζέλια 40
σέλινο βρασμένο 10 κλωναράκια (28 γραμμάρια) 38
κινέζικο λάχανο ωμό 33
μπάμιες βρασμένες 32
πράσα βρασμένα 31,5
μαρούλι iceberg 24
μαρούλι κόκκινο (λόλα) 23
κρεμμυδάκια πράσινα 1 κοτσάνι (12 γραμμάρια) 20
καρότα ωμά 15
φασολάκια φρέσκα βρασμένα 14
βασιλικός 5 φύλλα (2 γραμμάρια) 11
ρόκα ωμή ½ φλιτζάνι (10 γραμμάρια) 10
κουνουπίδι 9
αγγούρι ωμό με την φλούδα 8,5
μαρούλι ωμό 6,2
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ
σογιέλαιο 1 κουταλιά 15 γραμμάρια 401
μαργαρίνη φυτική 1 κουταλιά 15 γραμμάρια 11
ελαιόλαδο 1 κουταλιά 15 γραμμάρια 8.3
βούτυρο αγελάδος 1 κουταλιά 15 γραμμάρια 1
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
τυρί λευκό φέτα 1,8
γάλα αγελάδας 1φλιτζάνι 1
γάλα κατσικίσιο 1φλιτζάνι 0,7
ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ
συκώτι μοσχαρίσιο 92
μπέικον 1 φέτα 12
φιλέτο ψαχνό χοιρινό 11
συκώτι κοτόπουλου 7
ΑΥΓΟ 12
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
βρώμη 63
αλεύρι ολικής άλεσης 17
καλαμπόκι 5
ρύζι 3
ΟΣΠΡΙΑ
φασόλια βρασμένα 40

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Source: Diaitologia

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone