Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

 

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για Κεφαλλονίτικη κουζίνα θα πρέπει να ‘γνωρίσουμε’ την τσερέπα. Η τσερέπα είναι μαγειρικό σκεύος και συγκεκριμένα είναι το σκεύος το οποίο σκεπάζει το ταψί με το φαγητό και το ψήνει, αφού πρώτα έχει προθερμανθεί στα καυτά κάρβουνα.

Φτιάχνεται από πηλό, τον οποίο έχουμε κοσκινίσει, άχυρα και μαλλιά κατσίκας. Πατάμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Την “χτίζουμε» και την αφήνουμε να ψηθεί στον ήλιο.

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

Μπορούμε να ψήσουμε φαγητό στην τσερέπα οπουδήποτε. Επιλέγουμε κάποιο εξωτερικό σημείο στο έδαφος (στον κήπο, στην αυλή, κ.α) ή σε ξυλόφουρνο κ.α, καθαρίζουμε και ανάβουμε φωτιά (με ξύλα), ενώ την τσερέπα την έχουμε τοποθετήσει όρθια κοντά στην φωτιά.

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

Όταν αυτή ανάψει (ασπρίσει) και ενώ έχουν δημιουργηθεί τα απαραίτητα κάρβουνα, τοποθετούμε το ταψί με το φαγητό και “καπακώνουμε» με την τσερέπα μας. Αυτό σιγοψήνεται και σας το εγγυώμαι ότι είναι αριστούργημα!

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

Για το φύλλο θα χρειαστούμε:

Αλεύρι, λίγο αλάτι, 1 αυγό, χλιαρό νεράκι και ελαιόλαδο (μέχρι να μην κολλάει)

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια (το ένα λίγο μεγαλύτερο). Στη μέση ανοίγουμε από ένα ‘λακουβάκι ‘και ρίχνουμε μέσα από 1 αυγό (και λίγη ζάχαρη αν θέλουμε) και στη συνέχεια με τον πλάστη ανοίγουμε τα δύο φύλλα.

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

Θα πρέπει σε αυτό σημείο να τονίσουμε ότι η γνήσια κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα γίνεται με ένα mix κρεάτων: κατσικίσιο (μπούτι), μοσχάρι και αρνί.

  • Έτσι λοιπόν έχουμε 2 κιλά κρέας (στο σύνολο) το οποίο πλένουμε καλά και κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  • 1 ποτήρι ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλη πατάτα ψιλοκομμένη
  • ξερή μυζήθρα
  • μαϊντανό
  • κρεμμύδι
  • σκόρδο
  • 1 ½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι, μαντζουράνα
  • ½ ποτηράκι κρασί λευκό.

Σοτάρουμε το κρέας μαζί με ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σκόρδο και το αφήνουμε για περίπου 20-30′ ανακατεύοντας και προσθέτοντας νεράκι αν χρειάζεται. Το κρέας έχει πολλά υγρά οπότε μπορεί να μην χρειαστεί καθόλου νερό. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασάκι.

Σε μια μεγάλη λεκάνη έχουμε ανακατέψει την πατάτα ψιλοκομμένη, τα μυρωδικά, διαλυμένο τον πελτέ ντομάτας σε 1 ποτήρι νερό, το ρύζι και την μυζήθρα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε όλο αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το κρέας και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια στρώνουμε το 1ο φύλλο στο ταψί μας, αφού το έχουμε αλείψει με λίγο λάδι και ρίχνουμε την γέμιση. Αφού την στρώσουμε με μια σπάτουλα έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφη παντού, την σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο που έχουμε ετοιμάσει και ενώνουμε τα δύο φύλλα μεταξύ τους στρίβοντάς τα κατά μήκος του ταψιού.

Ραντίζουμε την πίτα μας με λίγο γάλα και την τρυπάμε με ένα πιρούνι, έτσι ώστε να μην ‘σκάσει’ το φύλλο μας φουσκώνοντας.

Ψήνουμε στους 200οC (πάνω – κάτω) για 1 ½ ώρα. (ανάλογα το κρέας)

Λίγα λόγια για την Κεφαλλονιά

Η Κεφαλλονιά ανήκει στα νησιά του Ιονίου πελάγους και είναι το μεγαλύτερο από αυτά σε έκταση. Σε πληθυσμό ακολουθεί την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο. Έτσι λοιπόν, ενώ είναι πολύ μεγάλη είναι αρκετά αραιοκατοικημένη.

Έχει έντονες εναλλαγές στα τοπία της και ιδιαίτερη ομορφιά η οποία σχηματίζεται αιώνεςτώρα, πάνω στις τεκτονικές πλάκες που κυριολεκτικά χορεύει το νησί…!

Χαρακτηριστικό επίσης του νησιού είναι οι συνεχείς βροχοπτώσεις τον χειμώνα, γεγονός στο οπποίο οφείλει την πλούσια βλάστηση του. Αν και πολεμάται έντονα δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι από τους εμπρησμούς …

Φαντάζομαι όσοι γνωρίζουν το νησί, γνωρίζουν τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης,όπου λόγω της καλής ηχητικής που διαθέτει, διοργανώνονται συναυλίες. Τις παραλίες του νησιού με gueststar τον Μύρτο, τα γεωλογικά φαινόμενα, τη Μονή Κηπουραίων (μπαλκόνι του Ιουνίου), το διατηρητέο οικισμό του Φισκάρδου, την Άσσο με την χαρακτηριστική χερσόνησο και άλλες άπειρες ομορφιές… Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλές σελίδες και να γίνω κουραστική… Έτσι λοιπόν προσπαθώ να σκεφτώ τι δεν πρέπει να μείνει απέξω..

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

Δεν μπορώ λοιπόν, να μην αναφέρω το λατρεμένο και υπερήφανο βουνό της Κεφαλλονιάς,-και δικό μου φυσικά-, τον Αίνο. Ο Αίνος έχει υψόμετρο 1628m. και έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός από το 1962,ως ιδιαίτερης αξίας οικοσύστημα και σημαντική φυσική δασική κληρονομιά. Εκεί ‘ζει’ το κεφαλλονίτικο μαύρο έλατο, άγρια άλογα (Equus cabalus), η Violacephalonica (κεφαλληνιακή Βιόλα ή μενεξές),περισσότερα από 100 είδη πτηνών.¨Έχει πολλά μονοπάτια για πεζοπορίες καθώς και σπήλαια (με σπάνια είδη νυχτερίδων)

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, στο Αργοστόλι αποτελεί εξαιρετική ιδέα για βόλτα και χαλάρωση. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία λέξη “κότταβος» που σημαίνει λεκάνη. Αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο στον οποίο υπάρχουν πολλά είδη πτηνών όπως κύκνοι, αγριόπαπιες γλάροι κ.λ.π. αλλά και πολλά είδη ψαριών. Είναι υδροβιότοπος εξαιρετικής ομορφιάς, φυσικού σχηματισμού και σταθμός για τα μεταναστευτικά πουλιά. Το μήκος του φτάνει τα 6,5χλμ.

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

Το νησί είναι ΓΕΜΑΤΟ παραλίες. Μικρές, απέραντες, με βότσαλο, με λευκή χοντρή άμμο, με ψιλή άμμο, με κόκκινη άμμο..¨Ο,τι τραβάει η ψυχή σου. Μπορείς να πας με το αυτοκίνητο, με το κτελ ή με τα πόδια, αφού δεν υπάρχει περίπτωση όπου και να βρίσκεσαι να μην υπάρχει παραλία στο 1 χιλιόμετρο. Αγαπημένη δική μου το Κορώνι στη Νότια Κεφαλλονιά και κάτω από το σπίτι μου..!
Θα πρέπει επίσης να πούμε για τον βυθό του νησιού. Είναι εκπληκτικά όμορφος,όσον αφορά την πανίδα και την χλωρίδα, ενώ τα νερά είναι καταγάλανα και σε κάποιες παραλίες σχεδόν διάφανα.
Τέλος τι παρουσίαση θα ήταν χωρίς ένα ποτήρι κρασί! Η τοπική ρομπόλα φέρει την ένδειξη Π.Ο.Π και αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν του νησιού. Εντοπίζεται στην περιοχή Ομαλά στους πρόποδες του Αίνου.

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

  • συνταγή
  • πίτα
  • Κεφαλονιά
  • κρεατόπιτα

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/sintages/pites/item/3843-%CE%9A%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%9A%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone