Γιαπράκια ή ντολαμδάκια ή σαρμαδάκια

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Γιαπράκια ή ντολαμδάκια ή σαρμαδάκια

 

Το γευστικό μας ταξίδι ξεκινάει από την θεά Ήρα: Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο ντολμά βρίσκεται στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, όπου η θεά Ήρα απεικονίζεται να τρώει κρυφά ντολμαδάκια από την κατσαρόλα και με ένοχο βλέμμα να κοιτάζει πίσω της μη τη δει κανείς.

Στο Βυζάντιο το ντολμαδάκι χρησιμοποιείται ως μέσο παιδείας. Ο Κοραής μοίραζε ντολμαδάκια στους υπόδουλους μέσα στο οποίο είχε κρύψει ρολά χαρτί με μεταφρασμένο απόσπασμα από έργα κορυφαίων Ευρωπαίων στοχαστών οι οποίοι έδιναν θάρρος και ελπίδα στους σκλαβωμένους Έλληνες.

Η απελευθέρωση της Ελλάδας έδωσε στον ντολμά την θέση που του αξίζει. Οι πρώτες κινήσεις της Αντιβασιλείας ήταν η νομιμοποίηση του ντολμά. Φήμες θέλουν τον Όθωνα να καταναλώνει πάνω από 100 ντολμάδες την ημέρα.

Ετυμολογία της λέξης

Πιάτα που περιλαμβάνουν φύλλα περιτυλίγματος όπως τα αμπελόφυλλα, λαχανοντολμάδες ή γύρω από ένα γέμισμα ονομάζονται sarma. Ο όρος “σάρμα» προέρχεται από το τούρκικο ρήμα sarmak που σημαίνει “τυλίγω». Άλλες παραλλαγές προκύπτουν από την τουρκική λέξη για το “φύλλο», yaprak.

Ο ντολμάς μπορεί να μαγειρευτεί με ελαιόλαδο, ή ακόμη χωρίς κιμά, πιάτο που μερικές φορές ονομάζεται yalancı που σημαίνει “ψεύτης» ή “ψεύτικος» στα τούρκικα “Ψεύτικο» πιάτο επειδή ακριβώς δεν περιέχει κρέας.

Η γιαγιά μου έλεγε για να γίνουν τα γιαπράκια νόστιμα η γέμιση πρέπει να πρασινίζει .

Η συνταγή της γιαγιάς

  • 500 γρ. αμπελόφυλλα
  • 300 γρ. ρύζι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή ξερό 2κτ της σούπας
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 5 κτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Διατροφική αξία

Γιαπράκια ή ντολαμδάκια ή σαρμαδάκια

Ευεργετικές ιδιότητες συστατικών

  1. Αμπελόφυλλα: βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης.
  2. Ρύζι: δε περιέχει πολλές θερμίδες, είναι φτωχό σε νάτριο, δεν περιέχει χοληστερόλη ή λίπος.
  3. Δυόσμος: τονωτικό, χωνευτικό, βοηθάει στις ημικρανίες.
  4. Κρεμμύδια: πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης του αίματος, αυξάνει την καλή χοληστερίνη.
  5. Μαϊντανός: έχει τονωτικές, διεγερτικές, ορεκτικές και καθαρτικές ιδιότητες. Έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθάει στην μείωση της κυτταρίτιδας το στρες και την χοληστερίνη.

Συμβουλές:

  • Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για λίγο πριν τα τυλίξουμε.
  • Αν είναι του βάζου, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα τυλίγουμε.
  • ½ φλιτ ρύζι αποδίδει περίπου 105 Kcal και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Η μερίδα είναι 10 ντολμαδάκια περίπου.
  • Η θερμιδική αξία της μερίδας είναι από 400 – 500 Kcal
  • Συνοδέψτε τα σαρμαδάκια σας αν είναι ορφανά – γιαλαντζί με μία μερίδα τυρί ή γιαούρτι και σαλάτα εποχής.
  • Σε περίοδο νηστείας προσθέστε στην γέμιση διάφορα μαλάκια (καλαμάρι, μύδια, γαρίδες)

Πηγή
www.agrino.gr
el.wikipedia.org
www.health.in.gr

φωτογραφία :http://www.minoan-lines.ch/cms/?page_id=749

  • συνταγή
  • ρύζι
  • αμπελόφυλλο

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/sintages/2011-10-11-13-13-33/item/3949-%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%AE-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%AE-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
%d bloggers like this: