Ταρτόνι το ανάλαφρο

ΚοινοποίησηShare on Facebook3Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Ταρτόνι το ανάλαφρο

 

Το καλοκαίρι καμιά φορά δεν ξέρεις, κάτι σε γλυκό ή αλμυρό αν θέλεις. Δοκίμασε κάτι δροσερό, που όλα στα δίνει, μαγικό!

Για 12 κομμάτια :

Για τη βάση:

  • 50 γραμμάρια πίτουρο σιταριού
  • 150 γραμμάρια παξιμάδι κρίθινο κατά προτίμηση χωρίς αλάτι
  • 50 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
  • 2 μέτρια αχλάδια τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
  • 2 κ. σούπας μέλι ζεσταμένο ώσπου να ρευστοποιηθεί
  • 2 κ. σούπας σησαμέλαιο
  • 1 κ. σούπας σταφίδα ξανθιά ή κορινθιακή κατά βούληση
  • 1 κ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κ. σούπας μαυροκούκι

Για την κρέμα:

  • 500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • 270 γραμμάρια κατίκι Δομοκού ή ανθότυρο αν θέλεις την τάρτα πιο γλυκιά
  • 2 κ. σούπας μέλι ζεσταμένο ώσπου να ρευστοποιηθεί
  • Κανέλλα σε σκόνη κατά βούληση
  • 2-3 σταγόνες χυμός λεμονιού
  • Μαυροκούκι για την επικάλυψη

Για να σχηματίσεις τη βάση θρυμμάτισε τα παξιμάδια, το πίτουρο, το κουκουνάρι και το μαυροκούκι στο blender και όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές πρόσθεσε τη βρώμη και τις σταφίδες και συνέχισε την ανάμειξη για ένα λεπτό.

Ταρτόνι το ανάλαφρο

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανάμειξε με ένα κουτάλι το μείγμα που δημιούργησες μαζί με το τριμμένο αχλάδι, το σησαμέλαιο και το μέλι μέχρι να “βραχούν» όλα τα μέρη του ξηρού μείγματος. Άδειασε και στρώσε τη βάση, η οποία θα σου φαίνεται εύπλαστη, σε μία φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα και άφησέ την στο ψυγείο να κρυώσει όσο θα προετοιμάζεις την γέμιση.

Στο ίδιο μπολ, ανάμειξε το γιαούρτι με το κατίκι, το μέλι και την κανέλλα. Βοήθησε την κρέμα σου να σφίξει προσθέτοντας τις σταγόνες λεμονιού. Άφησε την για μία ωρίτσα στο ψυγείο, και στη συνέχεια συναρμολόγησε την τάρτα σου, απλώνοντας την κρέμα πάνω από τη βάση χωρίς ακόμα να αποσπάσεις τα τοιχώματα της φόρμας. Μετά από δυο με τρεις ώρες παραμονής στο ψυγείο θα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Μπορείς να την γαρνίρεις με ότι εσύ θελήσεις! Το Κλελίσιους θα προτείνει μέλι ή ντοματάκι γλυκό και πασπάλισμα με μαυροκούκι ή κανέλλα.

Για να ξέρεις τι θα φτιάξεις, για να ξέρεις τι θα φας :

Ταρτόνι το ανάλαφρο

Ένα κομμάτι θα σου δώσει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου και διαιτητικών ινών, ενώ περιέχει μόλις 4% λιπαρά!

Από το Κλελίσιους με αγάπη

  • συνταγές

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/sintages/sweet/item/3981-%CE%A4%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%BF

ΚοινοποίησηShare on Facebook3Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone