Φαγάκι από τον τόπο σου (Αγία Άννα Βοιωτίας) Πίτα


ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
03

 

Το χωριό βρίσκεται στην Βοιωτία (επαρχία Λιβαδειάς) και είναι χτισμένο στον κεντρικό Ελικώνα και συγκεκριμένα στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής του της Παλιοβούνας (1748 μ ) σε υψόμετρο 750 μ. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 442 κατοίκους.

Το χωριό μέχρι και το 1955, οπότε και μετονομάστηκε σε Αγία Άννα[1] ονομαζόταν Κούκουρα. Βρίσκεται σε απόσταση 130 Km από την Αθήνα και 25 Km από την Λιβαδειά Κατά μήκος του δρόμου που την συνδέει με το χωριό Κυριάκι, υπάρχει ο χώρος δασικής αναψυχής “Αρβανίτσα», στον οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η Αγία Άννα αποτέλεσε έδρα κοινότητας στο διάστημα 1912-1998. Περιλάμβανέ επίσης τον οικισμό Ζελίτσα καθώς και την Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς[2]. Η κοινότητα καταργήθηκε το 1998 και η Αγία Άννα εντάχθηκε στον νεοσύστατο Δήμο Κορώνειας. Από το2011 με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, το χωριό ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λεβαδέων.

Ο Ελικώνας βρίσκεται ανάμεσα στον Κιθαιρώνα και τον Παρνασσό από Ανατολή προς Δύση και την Κωπαΐδα και τον Κορινθιακό κόλπο από Βορρά προς Νότο.

Ο Ελικώνας είναι γνωστός από την αρχαιότητα σαν κατοικία των Μουσών, “Ελικωνιάδες Μούσες”. Σε μία από τις πλαγιές του ο Μυθικός Πήγασος χτύπησε με την οπλή του και βγήκε νερό από την “Ιπποκρήνη”. Ο Παυσανίας έφτασε μέχρι τον Ελικώνα και αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, την Κοιλάδα των Μουσών, την αρχαία Κορώνεια, την πύλη όπου ο Ηρακλής “χάροντας” ανέβηκε από τον Άδη φέρνοντας μαζί του το σκυλί του Άδη, το σπήλαιο της Νύμφης Κορώνειας, το Λιβήθριον όρος, την Βούλιδα.

Η περιοχή της Αγίας Άννας αναφέρεται στην αρχαιότητα ως “Ιππωταί” πόλισμα που ανήκε στην αρχαία Κορώνεια.

Μετά την απελευθέρωση εντάσσεται στον Δήμο Κορώνειας και μετέπειτα στον Δήμο Πέτρας, ώσπου να παραμείνει αυτόνομη ως κοινότητα Κουκούρων, το 1969 θα αλλάξει ονομασία από “Κούκουρα” σε Αγία Άννα. Με τον Καποδίστρια ανήκε στον δήμο Κορώνειας. Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Λιβαδειάς.

Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Κούκουρα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, και με αυτό συναντάται στα επίσημα έγγραφα έως το 1969, οπότε μετονομάζεται σε Αγία Άννα από το ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Οι κάτοικοι δίνουν διάφορες ερμηνείες για την παλαιότερη ονομασία του χωριού: είτε ότι πήρε το όνομα από κάποιο στρατιωτικό ονομαζόμενο Κούκουρα που φονεύθηκε στη θέση αυτή σε μία μάχη, είτε από κάποιον πλούσιο τσέλιγκα με το ίδιο όνομα. Ακόμη, η φωνητική ομοιότητα των λέξεων Κούκουρα-κούκοι οδήγησε κάποιους στην εξήγηση ότι το χωριό ονομάστηκε Κούκουρα, επειδή στην περιοχή υπήρχαν κάποτε πολλοί κούκοι (πρβ. Αυδίκος 2002:37, 194-195).

{gallery}koykoyra{/gallery}

Η Αγία Άννα είναι κτισμένη κοντά σε αρχαίο οικισμό, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη σημερινή της θέση. Τα λιγοστά αρχαιολογικά λείψανα που βρέθηκαν σε μία στενή δίοδο που αφήνει προς τα ανατολικά ο όγκος της Παλιοβούνας, προς την πλευρά δηλαδή του οροπεδίου των Κουκούρων, οδήγησαν μερικούς μελετητές να ταυτίσουν τα Κούκουρα με την αρχαία πόλη “Ιππωταί», μικρό πόλισμα, που ανήκε στην επικράτεια της Κορώνειας. Ο ορεινός δρόμος προς τον κεντρικό Ελικώνα με αφετηρία το Κυριάκι, που οριοθετεί τη γραμμή διαχωρισμού ανάμεσα στην Παλιοβούνα και του όρους της Μεγάλης Λούτσας, ήταν γνωστός κατά την αρχαιότητα (ό.π.,1986:247-248). Η δίοδος αυτή με τη διασταύρωσή της προς Κούκουρα και την αρχαία Βούλιδα στη θέση Όμορφη Λάκκα, που βρίσκεται βόρεια της θέσης Αρβανίτσας και πλησίον της θέσης Σταυρός, αποτελούσε το μοναδικό δρόμο που χρησιμοποιούσαν οι Φωκείς για τις εφόδους στα Χώστια (σημερινό όνομα Πρόδρομος), καθώς και κατά της αρχαίας Κορώνειας

Η σημερινή Αγία Άννα ή τα σημερινά Κούκουρα ως ένα ορεινό κτηνοτροφικό χωριό προσπαθεί να βρει το δρόμο του μέσα σε ένα σύγχρονο κόσμο με ένα φυσικό περιβάλλον που του επιτρέπει να προσπαθήσει να αναπτυχθεί τουριστικά επενδύοντας κυρίως μέσω των LIDER σε επιχειρήσεις, όπως Ξενώνες, Ταβέρνες, Καφέ κτλ… Σε απόσταση περίπου 25- 30 Κmβρίσκονται οι παραλίες Σαράντι, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Ιωάννης και Αλυκή, όπου οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι επισκέπτες του μπορούν να συνδυάσουν το βουνό και την θάλασσα. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ορειβατικές εξορμήσεις στον Ελικώνα, να επισκεφτούν τα υπέροχα μοναστήρια της περιοχής, να επισκεφτούν τις κοντινές παραλίες τα καλοκαίρι ,αλλά και να γευτούν τις υπέροχες τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες του χωριού (κοκορέτσι, σπληνάντερο, πικραλίδες, τοπικές πίτες, αρνίσια παιδάκια, μαγειρευτά κτλ)

Μαγειρίτσα

mageiritsa koykoyra

Η παράδοση επιτάσσει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου να τρώμε μαγειρίτσα. Στα Κούκουρα όμως η μαγειρίτσα σερβίρεται ως πρώτο πιάτο στο τραπέζι αρραβώνων, γάμων, βαπτίσεων, στο τραπέζι που ακολουθούσε μετά το κούρεμα των αιγοπροβάτων και γενικά σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Υλικά

  • 1 συκωταριά και τα έντερα ενός μικρού αρνιού
  • ¾ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για σούπα
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • Χυμός 2 λεμονιών ή 1κουταλάκι του γλυκού ξινό

Εκτέλεση

  1. Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα. Γυρίζετε τα έντερα με ένα καλαμάκι ανάποδα. Ρίχνετε τη συκωταριά και τα έντερα σε νερό που βράζει και τα ζεματίζετε. Τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.
  2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια) και τα σοτάρετε. Ρίχνετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 3-4 φλιτζάνια νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει.
  3. Όταν τα εντόσθια μαλακώσουν, καθαρίζετε και πλένετε το ρύζι και το ρίχνετε στη μαγειρίτσα. Συνεχίζετε το βράσιμο 25, ακόμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και σβήνετε την εστία.
  4. Τέλος προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού ή το ξινό

Πίτα

pita koykoyra

Στα περισσότερα αρβανιτοχώρια όπως και η Αγία Άννα σε αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις, λίγο πριν αρχίσει το γεύμα οι πιο οικείοι “χορεύουν την πίτα» και ο χορός ξεκινά με καγκέλι. Στους αρραβώνες και τους γάμους τον χορό τον ξεκινούν τα αδέλφια του ζεύγους και ακολουθούν οι υπόλοιποι, ενώ στην βάπτιση τον χορό τον ξεκινά η μητέρα του νεοφώτιστου. Κάθε πίτα την κεντούσαν και τα σχέδια ήταν ανάλογα με το γεγονός για τον οποίο προορίζονταν ( σχέδια γίνονταν από ζυμάρι).Για κάθε περίσταση φτιάχνονται μια πίτα ή τρεις ή πέντε πίτες (μονός αριθμός)

Υλικά

  • 2 κιλά σκληρό αλεύρι
  • 4 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 100γρ νωπή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ποτήρι του νερού (250ml) ηλιέλαιο
  • 1 ποτήρι του νερού (250ml) φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
  • 125γρ μαργαρίνη μαλακή

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό.. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τόσο χλιαρό ώστε η ζύμη που θα προκύψει να είναι μαλακή και να ξαπολάει με ευκολία από τα χέρια μας. Διατηρούμε την ζύμη σε ζεστό χώρο σκεπασμένη. Μετά από μια ώρα περίπου και εφόσον έχει αρχίσει να φουσκώνει την ζυμώνουμε και πάλι, προσθέτοντας την μισή μαργαρίνη. Αφήνουμε άλλη μία ώρα να φουσκώσει. Ζυμώνουμε ακόμη μια φορά με την υπόλοιπη μαργαρίνη. Κατόπιν βάζουμε την ζύμη σε μεγάλο ταψί, την αφήνουμε να φουσκώσει στο ταψί. Ψήνουμε σε αερόθερμο προθερμασμένο φούρνο (190βαθμούς) για περίπου δύο ώρες.

  • συνταγή
  • πίτα

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/sintages/pites/item/4052-%CE%A6%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF-%CF%83%CE%BF%CF%85-(%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%92%CE%BF%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82)-%CE%A0%CE%AF%CF%84%CE%B1

ΚοινοποίησηShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone