Χταπόδι κρασάτο με ρύζι


ΚοινοποίησηShare on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
xtapodi-krasato-me-ryzi
Υλικά για 5 μερίδες:
Για το χταπόδι
1 κιλό χταπόδι (ή 2-3 μικρότερα)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Για το ρύζι
1 φλιτζ. ρύζι μακρύκοκκο
3 φλιτζ. νερό
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κύβο ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Κόβετε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα.
Στη συνέχεια σε δυνατή φωτιά το αφήνετε να βγάλει το νερό που έχει και μετά από λίγη ώρα χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει.
Μετά από μία ώρα περίπου, όταν το νερό θα χρωματιστεί κόκκινο, το απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κρασί, το λάδι και τα μπαχαρικά και αφήνετε να βράσει λίγο μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.
Βάλτε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά. Στραγγίστε το και ρίξτε σε μια μικρή κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια νερό, τον κύβο λαχανικών και το αλάτι.
Βάλτε το σε δυνατή φωτιά και μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, μειώστε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και ανακατέψτε προσεκτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το νερό απορροφηθεί, το ρύζι είναι έτοιμο.
Σερβίρετε το χταπόδι με το ρύζι ως γαρνιτούρα.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 290	γρ.
Ενέργεια	357	kcal
Πρωτεΐνες	29,5	γρ.
Υδατάνθρακες	30,7	γρ.
Λιπαρά	        12,9	γρ.
Χοληστερίνη	87	mg
Νάτριο       	881	mg

Tips: Το υπέροχο αυτό πιάτο συνοδεύεται και με κριθαράκι αντί για ρύζι και με διάφορα λαχανικά της αρεσκείας σας. Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Μπορείτε  για να συντομεύσετε το χρόνο μαγειρέματος, κλείνοντάς το για κανένα εικοσάλεπτο στη χύτρα ταχύτητας και τελειώνοντας με τη χύτρα ανοιχτή. Συνταγή χταπόδι κρασάτο με ρύζι στην κατσαρόλα, νηστίσιμο με 357 θερμίδες ανά μερίδα.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
ΚοινοποίησηShare on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone