Τεστ ετοιμότητας για δίαιτα. Είναι τόσο σημαντικό;

ΚοινοποίησηShare on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Τεστ ετοιμότητας για δίαιτα. Είναι τόσο σημαντικό;
Λέγεται ότι το 95% όσων κάνουν δίαιτα ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν. Είτε αυτό ισχύει , είτε όχι , παραμένει γεγονός ότι η αποτυχία ή η υποτροπή σε ένα πρόγραμμα διατροφής αποτελεί σοβαρό πρόγραμμα για πολλούς ανθρώπους.

Είναι μεγάλο το σύνολο των ανθρώπων το οποίο μπαίνει σε διαδικασία απώλειας βάρους για τους λάθους λόγους.

Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι πολλοί : Κάποιος άλλος τη δοκίμασε οπότε επειδή μάλλον πέτυχε το στόχο του πρέπει να είναι καλή , ή για ειδική περίσταση όπως οι διακοπές ή ένας γάμος. Ωστόσο υπάρχουν και τα σενάρια όπως είναι η απέχθεια που μπορεί να τρέφει κάποιος για τον εαυτό του, ή η πεποίθηση ότι η απώλεια βάρους θα εξαλείψει την υπερφαγία ή θα λύσει τα όποια προβλήματα , ενώ το αντίθετο είναι αλήθεια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν μπορεί να χάσει βάρος οι οποίοι μπορεί να είναι σωματικοί, γενετικοί, πολιτισμικοί αλλά και ψυχολογικοί. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχολογία και κυρίως η ετοιμότητα για δίαιτα. Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε να ξεκινήσουμε μια δίαιτα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Οι πιθανότητες για επιτυχία είναι μεγαλύτερες εάν η χρονική στιγμή είναι σωστή.

Δύο σημεία στο θέμα της ετοιμότητας είναι σημαντικά:

Πρώτον: Η πλήρης επίγνωση του πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς «έτοιμος για δίαιτα».

Δεύτερον: Η σωστή αξιολόγηση της ετοιμότητας αυτής.

Κινητοποίηση

Πόσο κινητοποιημένοι είμαστε στην πραγματικότητα; Οι περισσότεροι που ξεκινούν μία δίαιτα θα έλεγαν: « και βέβαια είμαι κινητοποιημένος, απλώς θα χάσω μερικά κιλά γιατί δεν αντέχω να με βλέπω στον καθρέφτη κλπ». Σκέψου τις προηγούμενες προσπάθειες σου και βαθμολόγησε την τωρινή σου προσπάθεια. Συμβαίνει κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά; Μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό εσύ σε αυτή την προσπάθεια;

Δέσμευση

Αφορά τη διάρκεια που θα έχει η κινητοποίηση. Η δέσμευση έχει να κάνει με τη βαθιά συνειδητοποίηση ότι πολλές από τις παλιές συνήθειες θα πρέπει να περιοριστούν , όπως π.χ. η κατανάλωση αγαπημένων τροφών ή η προσοχή στο τι και πόσο θα φάει κανείς όταν βγει σε ένα εστιατόριο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν αν επηρεάσουν τη δέσμευση αυτή, όπως η συμπεριφορά και η στάση των άλλων γύρω του: μπορεί κάποιοι να μην κρατήσουν υποστηρικτική στάση ή ακόμη και να προσπαθήσουν ξεκάθαρα να σαμποτάρουν την προσπάθειά του. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό: ίσως νιώθουν ότι ζηλεύουν επειδή ο διαιτώμενος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο στη ζωή του, ή ίσως τους αρέσει να έχουν συνένοχο στις δικές τους παρεκτροπές . όπως και να ‘χει ο υποψήφιος για δίαιτα πρέπει να μπορεί να κοντρολάρει καταστάσεις , όπου ένας αγαπημένος του άνθρωπος προσπαθεί να τον ‘’παρασύρει’’.

Συνθήκες Ζωής

Η ζωή συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από πολλές στρεσογόνες καταστάσεις. Το ξεκίνημα μιας δίαιτας σε μια στιγμή όπου παρουσιάζονται πολλά προβλήματα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα για αντίσταση στις δυσκολίες της δίαιτας και τη δημιουργία εχθρικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, για κάποιους άλλους , ίσως οι ίδιοι παράγοντες να αποτελούν τη βάση της κινητοποίησης τους για επιτυχημένη δίαιτα: μπορεί κάποιος να αφήνει πίσω του μια κακή σχέση και να βλέπει την απώλεια βάρους ως ένα καινούριο ξεκίνημα.

Ο υποψήφιος για δίαιτα πρέπει να σκεφτεί τη ζωή του και τις αλλαγές που θα επιφέρουν οι νέες συνήθειες και συμπεριφορές που θα πρέπει να υιοθετήσει καθώς και το πώς θα χειριστεί τις διάφορες αλλαγές και τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: https://www.diatrofi.gr

ΚοινοποίησηShare on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *