Η «δίαιτα» που κατέληξε σε διατροφική διαταραχή

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Η «δίαιτα» που κατέληξε σε διατροφική διαταραχή

Το πρόγραμμα Weight Watchers θεωρείται ηγέτης της βιομηχανίας της διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως ένας έλεγχος βάρους μέσω μιας τεχνολογικής εφαρμογής που περιέχει πολλές διατροφικές επιλογές , οι οποίες αντιστοιχούν σε πόντους. Κάθε χρήστης έχει συγκεκριμένο όριο πόντων ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες του, τους οποίους διαχειρίζεται ελεύθερα. Τα υγιεινά τρόφιμα έχουν χαμηλό αριθμό πόντων και οι τροφές με περισσότερη ζάχαρη και κορεσμένο λίπος αντιστοιχούν σε πολλούς πόντους. Ενίοτε υπάρχει επαφή με «ειδικούς»-πρώην χρήστες του προγράμματος σε ομαδικές συναντήσεις ή προσωπική επικοινωνία 24/7.

Η επαναπρόσληψη του βάρους (και στη συνέχεια μερικών κιλών παραπάνω) μετά από δίαιτα και η κατάληξη σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες είναι ακριβώς το πώς κάποιες δίαιτες -ακόμα και οι «ευέλικτες», όπως αυτές των Weight Watchers – μας κάνουν να αποτύχουμε.

Στο άρθρο, η Sophie εξομολογείται την εμπειρία της. Σε ηλικία 14 ετών η μητέρα της την παρότρυνε να ενταχθεί στους Weight Watchers καθώς μια φίλη της το δοκίμασε και έχασε βάρος επιτυχώς. Της πήρε λιγότερο από ένα χρόνο να φτάσει στο στόχο της, κάτι που τελικά άλλαξε τη ζωή της. Δεχόταν μια συνεχή αναγνώριση και επιβράβευση για την αλλαγή της, ένιωθε αυτοπεποίθηση και ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Ώσπου αποφάσισε να θέσει ένα νέο στόχο, χαμηλότερου βάρους και αυτή τη φορά ήταν πολύ πιο δύσκολο να τον πετύχει. Όταν αρρώστησε, αναγκάστηκε να μείνει για λίγο στο κρεβάτι και μέχρι να αναρρώσει, είχε ήδη ξεπεράσει το αρχικό της βάρος. Ένιωσε αποτυχημένη και ξεκίνησε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, κρυφά από τη μητέρα της. Κάθε πρωί αποφάσιζε να το σταματήσει και κάθε βράδυ κατέληγε κλειδωμένη στο μπάνιο. Έτσι οδηγήθηκε στη Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας (BED) και της πήρε αρκετά χρόνια να αποκαταστήσει τη σχέση της με το φαγητό. Σήμερα, δηλώνει υγιής και κάθετα αντίθετη με την πρακτική του Weight Watchers.

Δεν είναι σπάνιο άνθρωποι να αναπτύσσουν διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες μετά από μια λάθος διαιτητική αντιμετώπιση. Η διατροφή δεν είναι ένα σύνολο αριθμητικών πόντων και το άγχος για τον τρόπο συμπλήρωσης τους αλλά μια καθημερινή εμπειρία που γεμίζει τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αλλά και με θετικά συναισθήματα. Ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο από έναν ειδικό είναι ο καλύτερος τρόπος για τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και μια υγιή απώλεια βάρους με μακροπρόθεσμη ισχύ.

 

Πηγή: www.refinery29.com, https://www.mednutrition.gr/

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: