Λιπόλυση

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Λιπόλυση

Έπειτα από κάθε γεύμα η ενέργεια που παρέχεται από την τροφή έχει τη δυνατότητα να αποθηκευτεί προσωρινά στον οργανισμό και συγκεκριμένα στα λιποκύτταρα, με τη μορφή των τριγλυκεριδίων. Όταν ο οργανσιμός σας χρειαστεί να αξιοποιήσει αυτές τις αποθήκες, τότε ενεργοποιείται μία διαδικασία που αποδεσμεύει ξανά το λίπος από τα λιποκύτταρα για την παραγωγή ενέργειας, διαδικασία που ονομάζεται λιπόλυση.

Τι είναι η λιπόλυση;

Είναι η βιοχημική διαδικασία κατά την οποία υδρολύονται (διασπώνται) σταδιακά τα τριγλυκερίδια σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και γλυκερόλη. Στη συνέχεια, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, αποδίδονται στην κυκλοφορία για να χρησιμοποιηθούν από το μεταβολισμό ως καύσιμα. Η διαδικασία της λιπόλυσης καταλύεται από τρία ένζυμα, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η ορμονοευαίσθητη λιπάση (HSL) καθώς είναι το μόνο ένζυμο που υφίσταται ορμονικό έλεγχο.

Από τι εξαρτάται η λιπόλυση;

Η διαδικασία της λιπόλυσης εξαρτάται από την επίδραση ορμονικών και άλλων παραγόντων όπως,

  • η συγκέντρωση διαφόρων ουσιών όπως οι κατεχολαμίνες, η ινσουλίνη, η αδρεναλίνη κτλ
  • το φύλο
  • η ηλικία
  • η φυσική δραστηριότητα
  • η διατροφή
  • η γενετική ποικιλομορφία
  • η ετερογένεια των αποθηκών λίπους κ.α.

 

 

Πηγή: https://www.mednutrition.gr

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Print this page
Print
Email this to someone
email

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: