Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Η Αερόβια άσκηση νικά την παχυσαρκία!

Οι επιστήμονες εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την υγεία των παιδιών, από τότε που ασθένειες που κάποτε εμφανίζονταν αποκλειστικά στους ενήλικες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, το μεταβολικό σύνδρομο και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (η συχνότερη αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας, όπου παρατηρείται συσσώρευση του λίπους στα ηπατικά κύτταρα), σήμερα υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εμφανιστούν σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα νεαρής ηλικίας λόγω των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στον πληθυσμό.


Παρά το γεγονός ότι κατευθυντήρια γραμμή για την θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας είναι ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης, ο SoJung Lee από το νοσοκομείο παίδων του Πανεπιστημίου της Ιατρικής στο Pittsburgh και οι συνάδελφοί του σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν σε παχύσαρκα αγόρια εφηβικής ηλικίας, απέδειξαν ότι μονάχα με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και χωρίς ειδική διατροφή αρκετοί δείκτες υγείας των παιδιών, βελτιώθηκαν. Στους δείκτες αυτούς περιλαμβάνονται το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους, το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα και αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, το λίπος που συσσωρεύεται στο ήπαρ (ενδοηπατικό λίπος), και τέλος η φυσική κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων τους.Για να διαπιστώσουν αν η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα είχε τα ίδια αποτελέσματα και σε παχύσαρκα κορίτσια εφηβικής ηλικίας, ο SoJung Lee και οι συνάδελφοί του εκπόνησαν νέα έρευνα στην οποία σύγκριναν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία των κοριτσιών δύο διαφορετικοί τύποι άσκησης, η αερόβια άσκηση και η άσκηση με αντιστάσεις.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 44 παχύσαρκα κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 χρόνων, τα οποία χωρίστηκαν σε 3 ομάδες .
Τα κορίτσια της 1ης ομάδας συμπλήρωναν 60′ αερόβιας άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα. Αυτή περιλάμβανε είτε τρέξιμο σε διάδρομο γυμναστηρίου είτε άσκηση σε ελλειπτικό μηχάνημα.
Τα κορίτσια της 2ης ομάδας συμπλήρωναν 10 σετ ασκήσεων με αντιστάσεις σε μηχανήματα βάρους, διάρκειας 60′, 3 φορές την εβδομάδα ομοίως με τα κορίτσια της 1ης ομάδας.
Τέλος στα κορίτσια της 3ης ομάδας δεν δόθηκαν οδηγίες για αύξηση της φυσικής τους δραστηριότητας.
Πριν το ξεκίνημα της έρευνας οι συμμετέχουσες πέρασαν από ένα λεπτομερές τεστ φυσικής κατάστασης το οποίο περιλάμβανε, μέτρηση ολικού σωματικού λίπους, μέτρηση σπλαχνικού λίπους, μέτρηση λίπους στο ήπαρ, μέτρηση ενδομυϊκού λίπους, μέσω μη επεμβατικών μεθόδων. Μετρήθηκαν επίσης η ευαισθησία στην ινσουλίνη κάθε συμμετέχουσας καθώς και τα βασικά στοιχεία όπως βάρος και ύψος. Οι παραπάνω μετρήσεις προσδιορίζουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η διάρκεια της έρευνας ήταν 3 μήνες.
Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα κορίτσια που συμμετείχαν στην 1η και 2η ομάδα κατάφεραν μετά το πέρας της έρευνας να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό σωματικού τους λίπους σε σχέση με τα κορίτσια της 3ης ομάδας ανεξάρτητα του προγράμματος της άσκησης που ακολούθησαν, αερόβιας ή άσκησης με αντιστάσεις, τα κορίτσια της 1ης ομάδας εμφάνισαν σημαντική μείωση και στις υπόλοιπες μετρήσεις. Γενικά στα κορίτσια της 1ης ομάδας υπήρξε σημαντική μείωση στο ποσοστό ολικού σωματικού λίπους, στο ποσοστό σπλαχνικού λίπους, στο ποσοστό ενδομυϊκού λίπους και βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη , σχετικά με τα κορίτσια της 2ης και 3ης ομάδας.
Τα παραπάνω αποτελέσματα της έρευνας προτείνουν ότι για τα παχύσαρκα κορίτσια στην εφηβεία, η αερόβια άσκηση υπερέχει της άσκησης με αντιστάσεις δίνοντας καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επιπλέον , παρατηρήθηκε ότι τα κορίτσια που πήραν μέρος στην 1η ομάδα της αερόβιας άσκησης απολάμβαναν περισσότερο την γυμναστική τους σε σχέση με την 2η ομάδα που περιλάμβανε άσκηση με αντιστάσεις.
Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανώτερες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στην μεταβολική υγεία των κοριτσιών και την σημαντική μείωση των παραγόντων κινδύνου, η αερόβια άσκηση προτείνεται ως μέτρο πρόληψης και θεραπείας κατά της παχυσαρκίας.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η αερόβια άσκηση μονάχα αρκεί για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην υγεία αλλά και στο σώμα μας. Ο σωστός συνδυασμός διατροφής και άσκησης , μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην υγεία και στον τρόπο ζωής μας. Μην αφήνετε το φαινόμενο της παχυσαρκίας να αναπτύσσεται μέσα στο σπίτι σας. Προφυλάξτε εσάς και ειδικά τα παιδιά σας. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Πηγή : S. Lee, A. R. Deldin, D. White, Y. Kim, I. Libman, M. Rivera-Vega, J. L. Kuk, S. Sandoval, C. Boesch, S. Arslanian. , ‘Aerobic exercise but not resistance exercise reduces intrahepatic lipid content and visceral fat and improves insulin sensitivity in obese adolescent girls ‘,American Journal of Physiology – Endocrinology and MetabolismPublished 17 September 2013Vol. no. DOI: 10.1152/ajpendo.00285.2013
Πέρρου Μαρικάλη Διαιτολόγος Διατροφολόγος
http://www.diatrofi.gr/index.php/diaitologoi/news/food/item/2855-%CE%97-%CE%91%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1#.UpyoRomtqrU.facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.