Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Παιδική παχυσαρκία : Μήπως αγνοώ οτι έχω παχύσαρκο παιδί;

Παιδική παχυσαρκία : Μήπως αγνοώ ότι έχω παχύσαρκο παιδί;
Είναι πλέον παραδεχτό ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των παιδιών που ανήκουν στις κατηγορίες της παιδικής παχυσαρκίας (1ου, 2ου, 3ου βαθμού).
Είναι όμως επίσης διαπιστωμένο, ότι σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις ο γονιός μπορεί να ξεχωρίσει ότι το παιδί του βρίσκεται σε αυτές τις κατηγορίες, παρόλο που η ενημέρωση, η σχετική με αυτά τα θέματα, είναι συνεχής.

Ο κυριότερος λόγος που ο γονιός αστοχεί να αντιληφθεί το πρόβλημα βάρους του παιδιού του, είναι ότι συγκρίνοντας το με τα επίσης παχύσαρκα παιδιά του περιβάλλοντος του, δεν βλέπει ουσιαστική διαφορά και θεωρεί το βάρος του παιδιού φυσιολογικό. Η γενικότερη τάση αύξησης του βάρους σε ενήλικες και παιδιά μας κάνουν να χάνουμε το ορθό «μέτρο» και να πιστεύουμε πια ότι τα παραπάνω κιλά στο σώμα μας είναι κάτι φυσιολογικό.
Η παιδική παχυσαρκία όμως είναι υπαρκτό : Διατροφική έρευνα για τα παιδιά, μελέτησε τις προσλήψεις τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, τις διατροφικές συνήθειες, τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας και την υγεία των δοντιών σε 3.276 παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο (31%) των παιδιών στην χώρα μας σήμερα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο;
Μπορείτε να κάνετε απλές και συγκεκριμένες μετρήσεις στο παιδί σας ώστε  να διαπιστώσετε αν αυτό βρίσκεται εντός ή εκτός των ορίων για την παιδική παχυσαρκία. Μερικές απλές μετρήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας  είναι :

  • Προσδιορισμός του ιδανικού βάρος που θα έπρεπε να έχει το παιδί : στα παιδιά και τους έφηβους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, διότι τα παιδιά δεν  αναπτύσσονται όλα με τον ίδιο ρυθμό. Η τιμή του ιδανικού βάρους στα παιδιά  κυμαίνεται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το ύψος και αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα στην περίοδο ανάπτυξης τους.     Γι αυτό τον λόγο υπάρχουν οι ειδικές καμπύλες ανάπτυξης όπου μπορούμε να παρακολουθούμε αν το βάρος του παιδιού μας είναι μέσα στα πλαίσια του ιδανικού, με ακρίβεια και ασφάλεια.
  • Υπολογισμός του ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) : ΔΜΣ=Β/Υ2  είναι ο αριθμός που υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (kgr) του παιδιού με το ύψος (m) του στο τετράγωνο. Είναι ένας πρόχειρος υπολογισμός του ιδανικού βάρους του παιδιού, γιατί περιέχει τον μεταβλητό παράγοντα = ύψος. Ο ΔΜΣ μόνος του δεν καθορίζει εάν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, μπορεί όμως να δώσει την ένδειξημιας γενικότερης αυξητικής τάσης του βάρους και να κατατάξει το παιδί στην παιδική παχυσαρκία ή όχι.

 Ο ΔΜΣ σχετίζεται και με την ηλικία : μεταξύ των ηλικιών 1 και 5 ετών ο ΔΜΣ μειώνεται επειδή σε εκείνη την ηλικία στα παιδιά το ύψος αυξάνεται  σχετικά ταχύτερα από ότι το βάρος. Για τα παιδιά και τους εφήβους, ο ΔΜΣ είναι ανάλογος με την ηλικία και το φύλο και συχνά αναφέρεται ως «ΔΜΣ για την ηλικία τους». Γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχουν οι ειδικές καμπύλες ανάπτυξης όπου μπορούμε να παρακολουθούμε τον ΔΜΣ του παιδιού μας με ασφάλεια, ακολουθώντας όλες τις μεταβολές που υφίστανται στο σώμα τους. Έτσι μπορούμε επίσης να δούμε εάν το βάρος τους βρίσκεται κοντά στις ιδανικές τιμές.

  • Υπολογισμός του σωματικού τους λίπους των παιδιών : Ο υπολογισμός του λίπους ενός παιδιού είναι μη ειδικός, άστοχος, διότι η ηλικία και το φύλο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τον υπολογισμό του λίπους ενός παιδιού, για τρεις λόγους :
  1. Η ποσότητα του λίπους στο σώμα τους σχετίζεται άμεσα με την ηλικιακή αλλαγή.
  2.  το ποσό του λίπους του σώματος διαφέρει σημαντικά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
  3. Το ποσοστό του λίπους του σώματος των παιδιών, σχετίζεται με την ανάπτυξη τους και υφίσταται πολλές μεταβολές.

Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος και ο επαγγελματίας της διατροφής διαιτολόγος μπορούν να μας προμηθεύσουν με αυτές τις καμπύλες ανάπτυξης, να μας δείξουν πως διαβάζονται και πως λειτουργούν, να κάνουν τις σωστές, ενδεδειγμένες μετρήσεις ώστε να είμαστε πάντα σίγουροι για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού μας.
http://www.diaitologia.gr/paidiki-paxisarkia/
Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Leave a comment

Your email address will not be published.