Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

5 τροφές που θα σας γεμίσουν χοληστερίνη

Picture

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και χολικού οξέος. Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό στο συκώτι. Επιπλέον, ποσότητα αυτής προσλαμβάνουμε και από ορισμένα ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα (διαιτητική χοληστερόλη).

Η διαιτητική χοληστερίνη συνήθως έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, οπότε τα παραπάνω τρόφιμα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Από την άλλη μεριά, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη χοληστερίνη από ότι η διαιτητική χοληστερίνη.
Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα με τη βοήθεια ενώσεων που λέγονται λιποπρωτεΐνες. Ορισμένες από αυτές ευνοούν το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας και ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία που ονομάζουμε κακή χοληστερίνη ή LDL-χοληστερίνη (φυσιολογικά επίπεδα χαμηλότερα από 100mg/dl). Άλλες δρουν προστατευτικά, βοηθώντας την εξαφάνιση της πλεονάζουσας χοληστερίνης μέσα στα κύτταρα και ανήκουν στην κατηγορία που ονομάζουμε καλή χοληστερίνη ή HDL-χοληστερίνη (φυσιολογικά επίπεδα ψηλότερα από 40mg/dl ή να αντιστοιχεί πάντα στο 95% της συνολικής χοληστερίνης). Η φυσιολογική τιμή της ολικής χοληστερόλης σε άνδρες και γυναίκες είναι μέχρι 200mg/dl.
Ποια είναι όμως πέντε από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στην καθημερινή μας διατροφή και χωρίς να το καταλάβουμε αυξάνουν τη χοληστερίνη μας;
Άρα, ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στο φαγητό τα φαινόμενα καμιά φορά απατούν.
Νικομάνη Σπυριδούλα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
http://www.diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/1705-5-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7#.UrBwwB-4x_Y.facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.