Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Πατέρα, κάτσε φρόνιμα (ή τουλάχιστον πρόσεχε)

Picture

Είναι θρυλική η διαφήμιση πολυκαταστήματος παιγνιδιών όπου η μαμά παίζοντας με το μωρό της με νάζι μιλώντας του αποδίδει σε αυτή όλα τα σωματικά γνωρίσματα και χαρίσματα έχει το παιδί. Ο δε πατέρας με μια έκφραση απόγνωσης στο βάθος της σκηνής παρακολουθεί με απόγνωση τον όλο μονόλογο της μάνας. Μπορεί η μάνα να διεκδικεί τα πάντα πάνω στο παιδί και ακόμα να αποτελεί επίκεντρο του ενδιαφέροντος η διατροφή της και εν γένει οτιδήποτε σχετίζεται με την υγείας της το κρίσιμο 9μηνο αλλά και ο χρόνος που θηλάζει, μία νέα μελέτη όμως έρχεται να βάλει το θέμα σε μία άλλη βάση.

Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε ποτέ με την διατροφή του πατέρα πριν τη σύλληψη και την επίδρασή της στην κύηση της μητέρας. Η μελέτη όμως της Sarah Kimmins έρχεται να αναδείξει αυτή την σπουδαιότητα.
Η μελέτη εστιάζει στο φολικό οξύ, την βιταμίνη που βρίσκουμε κύρια στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε πολλά δημητριακά και φρούτα. Είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλες τις γυναίκες που έχουν φέρει στο κόσμο παιδιά μιας και είναι συνήθης πρακτική των γιατρών να συστήνουν συστηματική πρόσληψη της με την μορφή συμπληρώματος για την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών. Η έρευνα λοιπόν ασχολήθηκε με την πλευρά του πατέρα. Και έδειξε ότι και οι πατεράδες θα πρέπει να προσέχουν την διατροφή τους αν θέλουν να γίνουν γονείς.
Αν και η βιομηχανία τροφίμων έχει εμπλουτίσει αρκετά τρόφιμα με φολλικό και η πρόσβαση σε λαχανικά και φρούτα που είναι άριστες πηγές του, είναι σχετικά εύκολη, η κακής ποιότητας διατροφή με πολλά λιπαρά και η παχυσαρκία, αποτελούν παράγοντες είτε μειωμένης πρόσληψης ή κακής βιοδιαθεσιμότητας του φολλικού με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η έλλειψη φολλικού και η πληροφορία αυτή να περάσει από τον πατέρα στο έμβρυο.
Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν αρσενικά ποντίκια που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε αυτά που είχαν μία διατροφή πλούσια σε φολλικό και σε αυτά που ήταν φτωχή σε φολλικό. Η σημαντική διαφορά στην εμφάνιση επιπλοκών στην κύηση των μητέρων (30%) είναι τέτοια που από μόνη της φανερώνει την σπουδαιότητα επαρκούς πρόσληψης φολλικού και από τους πατέρες.
Το ενδιαφέρον σημείο της μελέτης εστιάζεται στο γεγονός ότι υπάρχει μία περιοχή στο σπέρμα που κατά κάποιο τρόπο καταγράφεται αυτή η πληροφορία της ποιότητας της διατροφής και αυτή με τη σειρά της μεταφέρεται στα παιδιά με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές επιδράσεις στην εμφάνιση νόσων αλλά και στην ανάπτυξη του οργανισμού.
Αν και αυτό (η καταγραφή της πληροφορίας στο σπέρμα) είναι κάτι που μπορεί να επανακαταγραφεί υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η πληροφορία για την διατροφή του πατέρα και το περιβάλλον στο οποίο ζει, παραμένει εντυπωμένη σε αυτό με αποτέλεσμα να αποτελεί «κληρονομία» για το παιδί του.
Σύμφωνα με την Kimmins, η έρευνα δείχνει ότι οι πατεράδες πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι για τη διατροφή τους και τη γενικότερη τους συμπεριφορά (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ) και να θυμούνται ότι οι επιλογές τους κληρονομούνται στις επόμενες γενιές. Το επόμενο βήμα σύμφωνα με την ερευνήτρια θα είναι η συνεργασία με κλινικές γονιμότητας όπου θα συσχετιστεί η επίδραση του πατέρα στα παιδιά σε σχέση με την δίαιτά του και το σωματικό του βάρος και πως αυτό σχετίζεται με την υγεία των παιδιών τους.
πηγή:R. Lambrot, C. Xu, S. Saint-Phar, G. Chountalos, T. Cohen, M. Paquet, M. Suderman, M. Hallett, S. Kimmins. Low paternal dietary folate alters the mouse sperm epigenome and is associated with negative pregnancy outcomes. Nature Communications, 2013

Leave a comment

Your email address will not be published.