Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Προστατεύει η βιταμίνη Ε την μνήμη μας;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλές μελέτες ασχολούνται με το ζήτημα της εγκεφαλικής λειτουργίας και ειδικότερα με τον εκφυλισμό της διαδικασίας της μνήμης. Πολλές από αυτές ασχολούνται με τα ω-λιπαρά οξέα. Μια νέα διεθνή μελέτη με συμμετοχή Σκανδιναβων και Ιταλών επιστημόνων εστιάζει στην βιταμίνη Ε.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, το Φινλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, Ινστιτούτου Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Περούτζια έδειξαν ότι όταν η συγκέντρωση της βιταμίνης Ε στο αίμα των ηλικιωμένων είναι αυξημένη τότε μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών της μνήμης συγκριτικά με άλλους συνομήλικούς τους που παρουσιάζουν χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης Ε.
Οι πιο πολλές αντίστοιχες μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Ε και των διαταραχών της μνήμης επικεντρώνονται συνήθως μόνο σε μία μορφή της βιταμίνης Ε, δηλαδή η α-τοκοφερόλη, η οποία χρησιμοποιείται επίσης σε συμπληρώματα βιταμίνης Ε. Ωστόσο, η βιταμίνη Ε υπάρχει σε οκτώ διαφορετικές φυσικές μορφές, τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες, οι οποίες όλες παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Στο δείγμα περιλαμβάνονταν 140 Φιλανδοί άνω των 65 ετών χωρίς προβλήματα μνήμης κατά στην έναρξη της μελέτης. Κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνια παρακολούθησης, ανακαλύφθηκε ότι τα υψηλότερα συνολικά επίπεδα ορού της βιταμίνης Ε, και τα υψηλότερα επίπεδα του γ-τοκοφερόλη, β-τοκοφερόλη και η συνολική τοκοτριενόλες συγκεκριμένα, φάνηκε να έχουν μία προστατευτική δράση έναντι των διαταραχών της μνήμης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ολόκληρη η οικογένεια της βιταμίνης Ε παίζει ρόλο δράση αυτή και κατά συνέπεια, η μέτρηση των συνολικών επιπέδων της βιταμίνης Ε στο αίμα είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να καθοριστεί αν είναι αρκετά υψηλό.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Experimental Gerontology.
http://www.diatrofi.gr/index.php/diaitologoi/news/health/item/2953-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CE%95-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%82

Leave a comment

Your email address will not be published.