Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Τρώτε πολλές ντομάτες. Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Picture

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς το σώμα ανεβαίνει ο δείκτης μάζας τους. Η προσοχή των επιστημόνων στρέφεται όλο και πιο πολύ στο πως με διάφορους τρόπους θα μπορέσουν να προφυλάξουν τις γυναίκες αυτές από την εμφάνιση διάφορων παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία συμπεριλαμβανόμενου και του καρκίνου.

Έτσι λοιπόν η Adana Llanos, PhD, MPH, βοηθός καθηγητής Επιδημιολογίας στο Rutgers University στα πλαίσια μίας post doc έρευνας πραγματοποίησε μία μελέτη που συνέκρινε την επίδραση κατανάλωσης πρωτεΐνης σόγιας και ντομάτας σε ομάδα μεταεμμηνοπαυσιακών γυναίων.
Η εξεταζόμενη ομάδα των 70 γυναικών για μία περίοδο 10 εβδομάδων κατανάλωνε ντομάτα ή τροφές που περιείχαν ντομάτα σε μία τέτοια ποσότητα ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη 25 milligrams λυκοπενίου την ημέρα και για μία επακόλουθη περίοδο 10 εβδομάδων έπρεπε να καταναλώνουν τουλάχιστον 40 γραμμ. πρωτεΐνη σόγιας. Πριν από κάθε περίοδο πρόσληψης οι εξεταζόμενες έπρεπε να αποφεύγουν για 15 μέρες την όποια κατανάλωση τροφών που είχαν σχέση με σόγια ή ντομάτα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ντομάτα είχε θετική επίδραση στο επίπεδο των ορμονών που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του λίπους και της ζάχαρης μεταβολισμό. Ειδικότερα βρέθηκε ότι υπήρχε 9% αύξηση στα επίπεδα της αδιπονεκτίνης. Η αύξηση ήταν πιο χαρακτηριστική στις γυναίκες με χαμηλότερο ΔΜΣ. Αντίθετα η κατανάλωση πρωτεϊνης σόγιας σε μείωση των επιπέδων της αδιπονεκτίνης.
Για τους ερευνητές τα αποτελέσματα αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά όπως το λυκοπένιο μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της υγείας. Επισημαίνουν δε ότι η τακτική κατανάλωσή τους βοηθά σημαντικά ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε κρίσιμη ηλικία εμφάνισης των νόσων.
http://www.diatrofi.gr/index.php/diaitologoi/news/health/item/2968-%CE%A4%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%9C%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D#.Ut1JEw7NYh8.facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.