Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

ενα ακομα πληγμα για την διαιτα Dukan

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στην Ελλάδα έκανε επίσημη εμφάνιση ο “γκουρού της διαιτολογίας” Dr. Pierre Dukan, για να επισημοποιήσει την συνεργασία του με ελληνικό ξενοδοχείο. Είχαν προκαλέσει ειρωνικά χαμόγελα και αρνητικά σχόλια οι ανεκδιήγητες δηλώσεις του ότι το “πρόγραμμα διατροφής” που προτείνει είναι Μεσογειακό, προφανέστατα νομίζοντας ο ίδιος ότι αρκεί που γίνεται σε χώρα Μεσογειακή και τα υλικά είναι Μεσογειακής προέλευσης.

Το πρόβλημα για τον γιατρό (του έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος) Dr. Pierre Dukan είναι ότι το προτεινόμενο από αυτόν μοντέλο διατροφής έχει δεχτεί αυστηρή κριτική από πολλούς επιστημονικούς φορείς διαιτολόγων. Ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων την έχει τοποθετήσει στην κορυφή της λίστας των διαιτών που ΔΕΝ πρέπει κάποιος να κάνει. Ο ίδιος βέβαια σε δηλώσεις του έχει χαρακτηρίσει αυτή τη κριτική υπερβολική και οι θαυμαστές του την χαρακτήριζαν προκατειλημμένη και αποτέλεσμα του φθόνου που ένιωθαν οι διαιτολόγοι μπροστά στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου του.

Μια νέα όμως μελέτη Ισπανών ερευνητών επιβεβαιώνει όλα όσα υποστήριζαν οι διαιτολόγοι για την “μέθοδο Dukan” και για όλες τις παρόμοιες μεθόδους που κυκλοφορούν με εμπορικά έτοιμα προϊόντα και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Στη μελέτη αυτή μία ομάδα 10 αρουραίων σιτίστηκαν για 3 μήνες (12 εβδομάδες) με μια δίαιτα με 45% περιεχόμενη πρωτεΐνη, ενώ μια άλλη ισάριθμη ομάδα ελέγχου τράφηκε με δίαιτα κανονικών επιπέδων πρωτεΐνης. Μπορεί οι αρουραίοι που έκαναν πρωτεϊνική διατροφή να έχασαν 10% του σωματικού τους βάρους, αλλά οι νεφροί τους αυξήθηκαν κατά 22%, όπως και τα τριχοειδή αγγεία που φιλτράρουν το αίμα αυξήθηκαν σε μέγεθος κατά 13% όπως και το κολλαγόνο γύρω από αυτά κατά 32%. Τα επίπεδα κιτρικού στα ούρα των αρουραίων ήταν 88% χαμηλότερο και το ρΗ των ούρων τους ήταν 15% πιο όξινο.

Όλα τα παραπάνω κλινικά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σχηματισμού λίθων στους νεφρούς και νεφρικής ανεπάρκειας.

Η Dr. Virginia A. Aparicio, επικεφαλής της έρευνας τονίζει ότι τα ευρήματα στους ποντικούς δεν σημαίνουν ταυτόχρονα και μεταφορά τους στους ανθρώπους. Όμως παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους. Η Dr. Virginia A. Aparicio πιστεύει ότι άτομα με προδιάθεση για νεφρική δυσλειτουργία είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεφύγει της προσοχής μια ακόμα παλαιότερη έρευνα του 2011 ανάμεσα σε 5000 άτομα που είχαν ακολουθήσει με επιτυχία την “δίαιτα Dukan” που έδειξε ότι τα ⅘ είχαν ξαναβάλει το βάρος τους σε διάστημα 36 μηνών.

http://www.diatrofi.gr/index.php/diaitologoi/news/food/item/2991-%CE%88%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1-Dukan#.UuYweApDmPo.facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.