Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Προσοχή στα αναψυκτικά με ζάχαρη!

Για τους Αμερικανούς ενήλικες το 15% των καθημερινών τους θερμίδων που προσλαμβάνουν μέσω της διατροφής τους προέρχεται από τη ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους. Το 37% από αυτήν έρχεται μέσα από τα αναψυκτικά. Το σημαντικό αυτό εύρημα που εξηγεί πολλά για την αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ προκύπτει από μελέτη δεδομένων 25ετίας.

Παραπέρα η ίδια η μελέτη δείχνει ότι από μόνη της η κατανάλωση ενός τεμαχίου αναψυκτικού μπορεί να προκαλέσει κατά 30% αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, ανεξάρτητα από την παρουσία παχυσαρκίας ή από το συνολικό ύψος των προσλαμβανόμενων θερμίδων.
Οι ερευνητές διαπιστώνοντας την υπερκατανάλωση αναψυκτικών στις ΗΠΑ προτείνουν αναθεώρηση των συστάσεων προς τα κάτω σχετικά με την κατανάλωσή τους από τον πληθυσμό.
Είναι καλά θεμελιωμένη η σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και της εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Όμως μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε συσχέτιση της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Οι φορείς υγείας διαφωνούν σχετικά με το ποσοστό της ημερήσιας κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης στα τρόφιμα, λιγότερο από 25% των ολικών θερμίδων σύμφωνα με το Institute of Medicine, λιγότερο από το 10% σύμφωνα με τον WHO και ακόμα πιο κάτω 5-7,5% σύμφωνα με την American Heart Association.
Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι ότι όταν η πρόσληψη ζάχαρης ξεπερνάει το 15% των ημερήσιων θερμίδων τότε αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά όσο αυξάνεται η πρόσληψη ζάχαρης, και κορυφώθηκε με τετραπλό αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου θανάτου για τα άτομα που καταναλώνουν το ένα τρίτο ή και περισσότερο των ημερήσιων θερμίδων τους σε ζάχαρη.
Παρόμοιες επισημάνσεις έχουν γίνει και από μελέτη του 2013 που έδειξε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων σχετίζεται με την υπερκατανάλωση ζάχαρης η οποία προκαλεί παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα τόνιζαν οι ερευνητές ότι τα ¾ των θανάτων είχαν σχέση με το διαβήτη. Και σε αυτή την μελέτη οι επιστήμονες έστρεφαν τη προσοχή στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.
πηγές:

  1. Yang Q, Zhang Z, Gregg EW, et al. Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults.JAMA Intern Med 2014; DOI:10.1001/jamainternmed.2013.13563.
  2. Schmidt LA. New unsweetened truths about sugar. JAMA Intern Med 2014; DOI:10.1001/jamainternmed.2013.12991.
  3. Singh G, Micha R, Khatibzadeh S, et al. Mortality due to sugar sweetened beverage consumption: A global, regional, and national comparative risk assessment; EPI|NPAM 2013; New Orleans, LA, March 19-22, 2013.

http://www.diatrofi.gr/index.php/diaitologoi/news/food/item/3006-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%88%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CE%B6%CE%AC%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7#.UvKB2H7k_TQ.facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.