Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Απαραίτητος ο διαιτολόγος μετά το βαριατρικό χειρουργείο

Picture

Ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν σε μια βαριατρική επέμβαση συνεχώς αυξάνει την τελευταία δεκαετία. Καθώς η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας αυξάνει αναμένεται περεταίρω αύξηση και των χειρουργείων αυτών.
Μεταξύ του 2003 και σήμερα, ο αριθμός των βαριατρικών χειρουργείων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά, από 103.200 το 2003 σε 220.000 το 2009, στη συνέχεια σταθεροποιείται μεταξύ 150.000 έως 160.000 ετησίως.

Πολλοί καταφεύγουν σε αυτά τα χειρουργεία με σκοπό την απώλεια βάρους αφού έχουν αποτύχει αρκετές φορές με ένα συμβατικό πρόγραμμα διατροφής, ελπίζοντας ότι μετά από αυτό το χειρουργείο δεν θα χρειαστεί ξανά να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής.
Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε Βαριατρική φαίνεται ότι μετά το χειρουργείο είναι πιθανό να χρειαστεί να παρακολουθηθούν επιπλέον από διαιτολόγο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Medicine.
Τα άτομα αυτά συνήθως αποτυγχάνουν να καλύψουν τις διατροφικές τους απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D και ασβεστίου.
Ο επικεφαλής του τμήματος διατροφής και μεταβολικών νοσημάτων του πανεπιστημίου του Τέξας “Η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με τη διατροφική πρόσληψη σε ασθενείς που έχουν κάνει βαριατρικές επεμβάσεις, αυτά τα άτομα μπορεί να χρειαστούν όχι μόνο συμπληρώματα, αλλά και την παροχή συμβουλών και την συνεχή αξιολόγηση από διαιτολόγους”
Σύμφωνα με τους ερευνητές, Οι άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιες επεμβάσεις πρέπει να είναι είτε παχύσαρκοι με ΔΜΣ πάνω από 40 (ΔΜΣ είναι το πηλίκο του βάρους προς το ύψος στο τετράγωνο), ή συνύπαρξη και άλλων παραγόντων κίνδυνου όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπέρταση.
Ακόμη και μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι η στάση του ατόμου απέναντι στο φαγητό. Μπορεί να έρχεται πολύ γρηγορότερα και με πολύ μικρότερη ποσότητα ο κορεσμός αλλά η επιλογές τροφών φαίνεται ότι δεν αλλάζουν. Ένα άτομο που δεν έκανε τις κατάλληλες επιλογές τροφών πριν δεν θα τις κάνει ούτε τώρα, έτσι είναι ακόμη δυσκολότερο να καλυφθούν οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.
Σε δήλωση του ο Michael J. Lee επίκουρος καθηγητής χειρουργικής αναφέρει ότι οι ασθενείς που καταφεύγουν σε βαριατρικές επεμβάσεις είναι δεσμευμένοι δια βίου να αλλάξουν τρόπο ζωής…
Κάποιες συμβουλές για αυτά τα άτομα που θα μπορούσαν να δοθούν είναι:
• Αυξήστε την κατανάλωση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
• Αυξήστε την κατανάλωση σε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μια άριστη πηγη καλών λιπαρών.
• Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς για να καλυφθούν οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
• Μειώστε τα τρανς λιπαρά στα φαγητά σας, χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο.
• Κρατήστε χαμηλά επίπεδα νατρίου
• Ελαχιστοποιείστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στο διαιτολόγιο σας.
Η επιτυχία αυτών των χειρουργείων αρκετά μεγάλη στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παρόλα αυτά οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται και να κρίνουν τα θετικά και τα αρνητικά που συνοδεύουν ένα τέτοιο χειρουργείο.
Πηγή: Shah M. The Effect of Dietary Counseling on Nutrient Intakes in Gastric Banding Surgery Patients. Journal of Investigative Medicine. 2013
Μαλαχάς Κωνσταντίνος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
http://www.diatrofi.gr/index.php/diaitologoi/news/health/item/3029-%CE%91%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF#.UwBtYv9n6zQ.facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.