Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Γιαούρτι και διαβήτης τύπου 2

Picture

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για πολλούς ανθρώπους. Σχετίζεται με ένα πλήθος παθήσεων που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο. Λογικό είναι λοιπόν οι ερευνητές να στρέψουν την προσοχή τους στην διερεύνηση τροφών που θα εμποδίζουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 και θα λειτουργούν προφυλακτικά για την υγεία των ανθρώπων.

Έτσι οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού αλλά και γενικότερα ζυμωμένων προϊόντων του γάλακτος χαμηλών σε λιπαρά (τυρί, γιαούρτι κλπ) μειώνει έως και κατά 28% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από προηγούμενη μελέτη EPIC-Norfolk study διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κάποια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά είτε γάλακτος πλούσιου σε λιπαρά. Όταν όμως εξέτασαν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα χαμηλής περιεκτικότητας γαλακτοκομικά διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κατά 24%. Όταν απομόνωσαν την κατανάλωση του γιαουρτιού διαπίστωσαν ότι αυτό το ποσοστό έφτασε στο 28%.
Συνολικά όμως οι ερευνητές αναγνωρίζουν τους αντικειμενικού περιορισμούς που έχει η έρευνά τους. Τα γαλακτοκομικά όμως έχουν αρκετά συστατικά που σίγουρα σχετίζονται με τη προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου. Αυτά είναι (πέρα από την χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά) την παρουσία της βιταμίνης D, η μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σε μαγνήσιο. Επίσης, πιθανότατα τα ζυμωμένα προϊόντα του γάλακτος να συνεισφέρουν μέσω των προβιοτικών βακτηριδίων και στην βιταμίνη Κ μέσω της καλλιέργειας που χρησιμοποιείται στη ζύμωση.
Η επικεφαλής στην έρευνα Dr Nita Forouhi πιστεύει ότι ενώ οι επιστήμονες κάνουν μία σειρά από επισημάνσεις σχετικά με τρόφιμα που η κατανάλωση ή η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να αποτελεί μακροπρόθεσμα πρόβλημα για την υγεία των ανθρώπων, θα έπρεπε παράλληλα να υπάρχουν και θετικά μηνύματα – επισημάνσεις για τροφές που συνεισφέρουν θετικά σε αυτή.
http://www.diatrofi.gr/index.php/diaitologoi/news/food/item/3013-%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-2#.Uvdn9QeU82I.facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.