Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Συμπληρώματα Διατροφής: Τι προσέχουμε κατά την αγορά τους

Σύμφωνα με την «Εναρμόνιση της Εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ, σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής» (ΦΕΚ 395Β΄/27−2−04), τα συμπληρώματα διατροφής πλέον μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείου, από καταστήματα τα οποία κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα, για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ. Αρκεί η τοποθέτηση των προϊόντων να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο με ευκρινή σήμανση «Συμπληρώματα Διατροφής» καθώς και με την γραπτή προειδοποίηση «το προϊόν αυτό δεν προορίζεται πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας».

Έτσι πλέον η αγορά αυτών των προϊόντων παρακάμπτει την συμβουλή και σύσταση του ειδικού, δηλαδή του φαρμακοποιού, ενώ είναι πιο εύκολο από ποτέ ο καταναλωτής να αγοράσει τελικά ένα προϊόν που είτε να μην έχει πραγματική ανάγκη, είτε να μην ικανοποιεί τις προσδοκίες του, είτε ακόμα και να μην είναι ασφαλές για τον ίδιο. Βέβαια, ακριβώς το ίδιο μπορεί να συμβεί και κατά την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής μέσω του Διαδικτύου παρόλο που συνεχώς οι καταναλωτές ενημερώνονται από αρμόδιους φορείς όπως ο ΕΟΦ ότι η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής μέσω του Διαδικτύου ενέχει κινδύνους, καθώς το Διαδίκτυο θεωρείται ένα ΜΗ αξιόπιστο μέσο για αγορά τέτοιων προϊόντων. Ποια είναι λοιπόν τα βήματα που πρέπει να κάνετε πριν αγοράσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής από το ράφι του σούπερ μάρκετ ή από μια φανταχτερή ιστοσελίδα και ποια σημεία πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύμα απάτης επιτήδειων;

 • Συμβουλευτείτε ΠΑΝΤΑ τον γιατρό σας ειδικά αν βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλές ουσίες σε συμπληρώματα διατροφής που ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας σας.
 • Συμβουλευτείτε ΠΑΝΤΑ τον επαγγελματία υγείας Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Ειδικά όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής που προωθούνται ως προϊόντα αδυνατίσματος, η συμβουλή του Διαιτολόγου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, καθώς είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προϊόντος και τα πιθανά οφέλη ή όχι για τον οργανισμό σας. Ακόμα είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας καλύψει στις θρεπτικές και ενεργειακές σας ανάγκες, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει να μειώσετε το βάρος σας και να βελτιώσετε την ποιότητα των κιλών σας, αν το χρειάζεστε.
 • Τα συμπληρώματα διατροφής αναγράφουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αριθμό γνωστοποίησης από τον ΕΟΦ και όχι έγκρισης.
  Ωστόσο ο Σύλλογος εργαζομένων ΕΟΦ επισημαίνει ότι η γνωστοποίηση κυκλοφορίας περιλαμβάνει φάκελο με πληροφοριακά στοιχεία σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα οποία ΔΕΝ είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν για να κυκλοφορήσει το προϊόν.
  Αξιολογούνται και ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει πρόβλημα παρεμβαίνει ο ΕΟΦ. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται σε μεγάλο αριθμό Συμπληρωμάτων Διατροφής να ΜΗΝ έχει γίνει έλεγχος ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία και να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφάλειας ή να μη κυκλοφορούν νόμιμα.
 • Κανένα συμπλήρωμα διατροφής ΔΕΝ υποκαθιστά την ισορροπημένη διατροφή. Αν η διατροφή σας περιλαμβάνει ποικιλία, σωστές ποσότητες και κατάλληλη παροχή θρεπτικών ουσιών, τότε είναι πολύ πιθανό να ΜΗΝ χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής.
 • Μην αγοράζετε ΠΟΤΕ κανένα συμπλήρωμα διατροφής μέσω telemarketing ή μέσω Διαδικτύου.
  Εξάλλου η εξ αποστάσεως πώληση μέσω τηλεφώνου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία,ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, οπότε αν δέχεστε τέτοιου είδους ενοχλήσεις είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για απάτη. Πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας απάτης είναι η υπόθεση με τη σπιρουλίνα, κατά την οποία 80.000 άτομα εξαπατήθηκαν από τη δήθεν προσφορά που έκαναν επιτήδειοι μέσω τηλεφώνου. Το κέρδος μάλιστα από την απάτη υπολογίστηκε περίπου στα 300.000 ευρώ!
 • ΔΕΝ υπάρχει «μαγικό» χάπι για το αδυνάτισμα. Κάθε φορά που γίνεστε θεατής προϊόντων που σας υπόσχονται ένα τέλειο σώμα χωρίς καθόλου κόπο, θυμηθείτε ότι οι μάγοι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα αυτό το χάπι.
 • Οι περισσότερες φωτογραφίες στο Διαδίκτυο που δείχνουν το «πριν» και το «μετά», είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας και όχι εξαιτίας του διαφημιζόμενου προϊόντος. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, ο κοντός γίνεται ψηλός, ο ξανθός μελαχρινός, ο εύσωμος αδύνατος και πάει λέγοντας.
 • Οι βαρύγδουπες εκφράσεις του τύπου «χάσε 20 κιλά σε 1 μήνα με το Χ προϊόν», είναιψεύτικες και παραπλανητικές.
  ΔΕΝ υπάρχει κλινική μελέτη που να επιβεβαιώνει τεράστια απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα με οποιοδήποτε προϊόν που προωθείται για αδυνάτισμα. Αντίθετα οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν ένα προϊόν βοηθάει στο αδυνάτισμα, αυτή η απώλεια βάρους είναι αμελητέα και δεν παρουσιάζει αξιόλογη σημασία.
 • Ένα φυτικό σκεύασμα ΔΕΝ σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι και ασφαλές.
  Βότανα και παρασκευάσματα βοτάνων χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα διατροφής σε μεγάλη κλίμακα και με πλήθος ισχυρισμών υγείας. Ενδέχεται να χρησιμοποιούνται ουσίες που δεν έχουν μελετηθεί, διαφημίζονται και πωλούνται για σκοπούς που δεν πληρούν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων EFSA,, υπάρχει ανησυχία που σχετίζεται με την ποιότητα και την ασφάλεια των παραπάνω. Υπάρχουν θέματα όπως η επιμόλυνσή τους χημική και μικροβιολογική, η σταθερότητα των δραστικών τους συστατικών, η τοξικότητα ουσιών που υπάρχουν στα φυτά, οι αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικά συνταγογραφούμενα προϊόντα.

Προτού λοιπόν προχωρήσετε στην αγορά ενός συμπληρώματος διατροφής, θυμηθείτε ότι μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και θετική διάθεση, είναι τις περισσότερες φορές αρκετά για να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλά, να μειώσετε το βάρος σας, να φαίνεστε και κυρίως να είστε υγιείς.
Νίκη Ανδρουλάκη – Διαιτολόγος Διατροφολόγος
http://www.medidiatrofi.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC/

Leave a comment

Your email address will not be published.