
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νέας γενιάς επιδόρπια, τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια, όπου διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, μιας και η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη καθυστερεί την εμφάνιση της πείνας, μειώνει την επαναπρόσληψη τροφής και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό Δείκτη, όπως είναι τα κλασικά γλυκά. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και κατεπέκταση την αποθήκευσή του στο σώμα. Επιπλέον, τα επιδόρπια με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια) βοηθούν στην καταπολέμηση του υπέρβαρου, μιας και έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα κλασικά γλυκά που περιέχουν ζάχαρη.
Με τις νέες προτάσεις της βιομηχανίας τροφίμων οι «τύψεις» που συνοδεύουν την επιθυμία για γλυκό αποτελούν παρελθόν! Οι προτάσεις αυτές μπορούν άνετα να εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερα υγιεινού διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη σωστή διατροφή.
Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.logodiatrofis.gr/2012-06-28-06-36-18/-tips/1073–a-