
Η Λειτουργική Δυσπεψία αποτελεί μια καθημερινή νόσο με πολλαπλά συμπτώματα, όπως καούρες, πόνος στο στομάχι και οπισθοστερνικά αίσθημα φουσκώματος μαζί με γενικευμένη δυσφορία. Αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο γνωστή στον κόσμο η θετική επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα των προβιοτικών και πρεβιοτικών καλλιεργειών και ουσιών αντίστοιχα, στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού και πεπτικού συστήματος και στην βελτίωση της πέψης. Για τα άτομα εκείνα που τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαγορευμένα και δεν μπορούν να τα καταναλώσουν για διάφορους λόγους, υπάρχει η εναλλακτική λύση των μη γαλακτοκομικών τροφών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Δυσπεψία και φυσικά τρόφιμα που βελτιώνουν στην πέψη
• Δημητριακά ολικής αλέσεως
Το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το άγριο ρύζι, η σίκαλη και η βρώμη, βοηθούν στην διαδικασία της πέψης, δεδομένου ότι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Θα πρέπει να καταναλώνουμε ιδανικά 20-30 γραμμάρια φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή μας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και παράλληλα μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι. Παρόλα αυτά, οι φυτικές ίνες θα πρέπει να καταναλώνονται σιγά-σιγά και σταδιακά σε μικρές μερίδες στην διατροφή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, διάρροιες και μετεωρισμό. Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά αυτά τα τρόφιμα.
• Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Η υγεία του πεπτικού μας συστήματος βελτιώνεται σημαντικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Το νερό είναι σημαντικό για τη μεταβολική διαδικασία και βοηθά στην ομαλή κινητικότητα του περιεχομένου του στομάχου και του εντέρου μέσω της πεπτικής οδού. Επίσης, μιαυψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή που καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και κατ’ επέκταση την δυσπεψία, απαιτεί πολύ νερό για να μπορούν φυτικές ίνες να διαλυθούν καλύτερα και να δράσουν ακόμα περισσότερο στην διαδικασία της πέψης. Η υγεία του ουροποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που είναι γνωστά ως τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας, αλλά υψηλού όγκου. Τα τρόφιμα αυτά είναι γενικά εύκολο να αφομοιωθούν και να παρέχουν στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού με μικρότερο όμως αριθμό θερμίδων.
• Μήλα
Τα μήλα είναι κατεξοχήν τα φρούτα που βοηθούν στην χώνεψη καταπολεμώντας την δυσπεψία που προέρχεται από την κατανάλωση του φαγητού και όχι από την αυξημένη δυσκοιλιότητα. Είναι καλύτερα να καταναλώνονται χωρίς φλούδα και χωρίς κουκούτσια, για να αποτρέπεται ο κίνδυνος του ειλεού του εντέρου.
• Μαστίχα Χίου
Σύμφωνα με κλινικές παρατηρήσεις των τελευταίων ετών, η κατανάλωση της σκόνης της φυσικής μαστίχας Χίου σαν ρόφημα, συμβάλλει αποτελεσματικά στην θεραπευτική ανακούφιση του έλκους του στομάχου και στην εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, στον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και γενικά στην υγιεινή του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένης και της δυσπεψίας.
• Ζεστά ροφήματα
Διάφορες γαστρεντερικές ενοχλήσεις μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με χαμομήλι και άλλα παρόμοια βότανα από τα οποία παρασκευάζουμε αφεψήματα και τσάι, εδώ και αιώνες. Τα βότανα αυτά ασκούν μια ηρεμιστική επίδραση στο πεπτικό σύστημα που με την σειρά της οδηγεί σε μείωση συμπτωμάτων της δυσπεψίας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, των στομαχικών κραμπών, του κοιλιακού άλγους, της ναυτίας και του εμετού.
• Ταχίνι
Περιέχει υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, έχει την ιδιότητα να επουλώνει τα τοιχώματα του στομάχου και του εντέρου που εμφανίζουν πληγές και έλκη καταπολεμώντας την δυσπεψία, τους πόνους και τα φουσκώματα, ενώ περιέχει και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
• Τζίντζερ
Είναι γνωστό ότι το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα μειώνει το αίσθημα της ναυτίας και την τάση για εμετό, ενώ είναι αποτελεσματικό στη χαλάρωση του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσπεψίας. Για μεγαλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, είναι καλό να παρασκευάζεται τσάι από την ρίζα του τζίντζερ, προσθέτοντας μέλι. Η πιπερόριζα μπορεί να καταναλωθεί επίσης ως καρύκευμα ή καραμέλα.
• Σπόροι μάραθου
Οι σπόροι του μάραθου συχνά σερβίρονται ως χωνευτικό τσάι ή αφέψημα ή ολόκληροι μετά το γεύμα, στις χώρες της Ανατολής. Είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και περιέχουν 39,8 γραμμάρια φυτικών ινών στα 100 γραμμάρια. Οι περισσότερες από αυτές είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες που απορροφούν το νερό σε όλο το πεπτικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση του περιεχομένου του εντέρου, διευκολύνοντας την δυσκοιλιότητα και κατ’ επέκταση την δυσπεψία.
Τα φυσικά αυτά προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια σε όλες στις ηλικίες, από τα παιδιά και τους ενήλικες και ιδιαίτερα από την τρίτη ηλικία και τις εγκύους που είναι και οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα το πρόβλημα της λειτουργικής δυσπεψίας.
Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.diaitologia.gr/dispepsia/
Δυσπεψία και φυσικά τρόφιμα που βελτιώνουν στην πέψη
• Δημητριακά ολικής αλέσεως
Το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το άγριο ρύζι, η σίκαλη και η βρώμη, βοηθούν στην διαδικασία της πέψης, δεδομένου ότι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Θα πρέπει να καταναλώνουμε ιδανικά 20-30 γραμμάρια φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή μας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και παράλληλα μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι. Παρόλα αυτά, οι φυτικές ίνες θα πρέπει να καταναλώνονται σιγά-σιγά και σταδιακά σε μικρές μερίδες στην διατροφή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, διάρροιες και μετεωρισμό. Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά αυτά τα τρόφιμα.
• Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Η υγεία του πεπτικού μας συστήματος βελτιώνεται σημαντικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Το νερό είναι σημαντικό για τη μεταβολική διαδικασία και βοηθά στην ομαλή κινητικότητα του περιεχομένου του στομάχου και του εντέρου μέσω της πεπτικής οδού. Επίσης, μιαυψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή που καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και κατ’ επέκταση την δυσπεψία, απαιτεί πολύ νερό για να μπορούν φυτικές ίνες να διαλυθούν καλύτερα και να δράσουν ακόμα περισσότερο στην διαδικασία της πέψης. Η υγεία του ουροποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που είναι γνωστά ως τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας, αλλά υψηλού όγκου. Τα τρόφιμα αυτά είναι γενικά εύκολο να αφομοιωθούν και να παρέχουν στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού με μικρότερο όμως αριθμό θερμίδων.
• Μήλα
Τα μήλα είναι κατεξοχήν τα φρούτα που βοηθούν στην χώνεψη καταπολεμώντας την δυσπεψία που προέρχεται από την κατανάλωση του φαγητού και όχι από την αυξημένη δυσκοιλιότητα. Είναι καλύτερα να καταναλώνονται χωρίς φλούδα και χωρίς κουκούτσια, για να αποτρέπεται ο κίνδυνος του ειλεού του εντέρου.
• Μαστίχα Χίου
Σύμφωνα με κλινικές παρατηρήσεις των τελευταίων ετών, η κατανάλωση της σκόνης της φυσικής μαστίχας Χίου σαν ρόφημα, συμβάλλει αποτελεσματικά στην θεραπευτική ανακούφιση του έλκους του στομάχου και στην εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, στον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και γενικά στην υγιεινή του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένης και της δυσπεψίας.
• Ζεστά ροφήματα
Διάφορες γαστρεντερικές ενοχλήσεις μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με χαμομήλι και άλλα παρόμοια βότανα από τα οποία παρασκευάζουμε αφεψήματα και τσάι, εδώ και αιώνες. Τα βότανα αυτά ασκούν μια ηρεμιστική επίδραση στο πεπτικό σύστημα που με την σειρά της οδηγεί σε μείωση συμπτωμάτων της δυσπεψίας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, των στομαχικών κραμπών, του κοιλιακού άλγους, της ναυτίας και του εμετού.
• Ταχίνι
Περιέχει υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, έχει την ιδιότητα να επουλώνει τα τοιχώματα του στομάχου και του εντέρου που εμφανίζουν πληγές και έλκη καταπολεμώντας την δυσπεψία, τους πόνους και τα φουσκώματα, ενώ περιέχει και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
• Τζίντζερ
Είναι γνωστό ότι το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα μειώνει το αίσθημα της ναυτίας και την τάση για εμετό, ενώ είναι αποτελεσματικό στη χαλάρωση του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσπεψίας. Για μεγαλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, είναι καλό να παρασκευάζεται τσάι από την ρίζα του τζίντζερ, προσθέτοντας μέλι. Η πιπερόριζα μπορεί να καταναλωθεί επίσης ως καρύκευμα ή καραμέλα.
• Σπόροι μάραθου
Οι σπόροι του μάραθου συχνά σερβίρονται ως χωνευτικό τσάι ή αφέψημα ή ολόκληροι μετά το γεύμα, στις χώρες της Ανατολής. Είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και περιέχουν 39,8 γραμμάρια φυτικών ινών στα 100 γραμμάρια. Οι περισσότερες από αυτές είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες που απορροφούν το νερό σε όλο το πεπτικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση του περιεχομένου του εντέρου, διευκολύνοντας την δυσκοιλιότητα και κατ’ επέκταση την δυσπεψία.
Τα φυσικά αυτά προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια σε όλες στις ηλικίες, από τα παιδιά και τους ενήλικες και ιδιαίτερα από την τρίτη ηλικία και τις εγκύους που είναι και οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα το πρόβλημα της λειτουργικής δυσπεψίας.
Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.diaitologia.gr/dispepsia/