
Χάρη στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους μυδοκαλλιεργητές, στην μεγάλη γκάμα συνταγών αλλά και στις μακρόχρονες περιόδους νηστείας που συντηρεί η θρησκεία μας, τα μύδια είναι αρκετά διαδεδομένα στο Ελληνικό τραπέζι. Σήμερα, σε όλες τις περιοχές της επικράτειας, ακόμα και σε περιοχές χωρίς άμεση επαφή με τη θάλασσα, υπάρχει η δυνατότητα να απολαμβάνουμε μύδια όλες τις εποχές του χρόνου, με ασφάλεια.
Τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη.
100 γραμμάρια της σάρκας του μυδιού (10-12 μεγάλα μύδια) περιέχουν :
- Μόλις 87 θερμίδες,
- 17 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας,
- 200 mgr ασβέστιο (όσο το ½ κουπάκι γιαούρτι),
- 330 mgr φώσφορο (όσο 1 και ½ κουπάκι γιαούρτι),
- 7,7 mgr σίδηρο (όσο 100 gr μαγειρεμένου μοσχαρίσιου συκωτιού),
- Αλκαλικά άλατα σε μεγάλο βαθμό που παρουσιάζουν χωνευτικές άλλα και διεγερτικές ιδιότητες.
Τα μύδια έχουν χοληστερίνη;
Ένας μύθος που καλά κρατεί είναι ότι τα μύδια έχουν χοληστερίνη. Τα 100 γραμμάρια καθαρισμένου μυδιού (ψίχας) περιέχουν 58 mgr χοληστερόλης, την στιγμή που ο κρόκος του αυγού έχει 1120 mgr, ενώ τα 100 gr λευκό τυρί φέτα, 1 μεγάλο κομμάτι δηλαδή, έχουν 70 mgr χοληστερόλης!
Εάν τα φάμε σε υπερβολική ποσότητα, κινδυνεύουμε να μη τα χωνέψουμε εύκολα. Όσον αφορά στον τύφο και στην ηπατίτιδα Α, υπάρχει πράγματι ένας κίνδυνος. Αυτό δεν εξαρτάται από τα ίδια τα μύδια, αλλά από τα νερά στα οποία αυτά καλλιεργούνται. Εάν τα μύδια έρθουν σε επαφή με νερά μολυσμένα θα μπορούσαν να είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών.
Ακόμα όμως και εάν έχουν αναπτυχθεί σε μολυσμένες θαλάσσιες περιοχές, χάρη στον ισχυρό αντί-βακτηριακό μηχανισμό που διαθέτουν, τα μύδια έχουν τη δυνατότητα να αυτό-καθαρίζονται. Αρκεί να τοποθετούνται σε νερά μη μολυσμένα για μία περίοδο 4 – l0 ημερών.
Η τοξίνη που παράγουν τα μολυσμένα μύδια, λέγεται mitilitossina, έχει πολύ άσχημη οσμή, χάνει όμως σημαντικό μέρος της δραστικότητάς της με το μαγείρεμα. Μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκή δηλητηρίαση, γαστρεντερίτιδες, ακόμα και πολύ επικίνδυνες νευροτοξικές ή παραλυτικές δηλητηριάσεις. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.
Προτιμήστε τα λοιπόν άφοβα σαν μεζέ αχνιστά, στην μπουγιαμπέσα, σαν σαγανάκι ή με πιλάφι ακόμα και αν είστε σε δίαιτα ή νηστεύετε ή ακόμα και αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.diaitologia.gr/xolisterini-mydia/