Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Βοηθα ή οχι τελικα το πρωινο γευμα στο αδυνατισμα;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα υποστηρίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος δεν εμποδίζει αλλά ούτε και βοηθάει την απώλεια βάρους.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης ή όχι πρωινού γεύματος σε 309 υπέρβαρους ενήλικες ηλικίας από 20-65 ετών, στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής που για κάποιους από αυτούς περιελάμβανε την κατανάλωση πρωινού γεύματος και για κάποιους άλλους όχι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος δεν επηρέασε ούτε θετικά ούτε αρνητικά την απώλεια βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει το αντίθετο, αφού το πρωινό γεύμα έχει φανεί ότι είναι ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας καθώς μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας αργότερα άρα και την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η επίδραση του πρωινού γεύματος φαίνεται να είναι ευεργετική σε ότι αφορά τη μείωση ή διατήρηση του βάρους.

Ωστόσο σε αυτή τη μελέτη εξετάστηκε η συσχέτιση της κατανάλωσης ή όχι πρωινού γεύματος με την απώλεια βάρους, αλλά όχι το τι ακριβώς καταναλώθηκε.

Αυτό αναφέρεται γιατί, προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν δύο αυγά για πρωινό έχασαν μέχρι 65% περισσότερο βάρος από αυτούς που έτρωγαν ένα κουλούρι για πρωινό, ίσων θερμίδων. Τότε ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι η υψηλή περιεκτικότητα των αυγών σε πρωτεΐνη μείωσε το αίσθημα της πείνας των διαιτώμενων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα πάντως, έχουν πειστεί ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος δεν επηρεάζει την απώλεια βάρους, παρά τις ενδείξεις ότι το πρωινό γεύμα μπορεί να επηρεάσει την όρεξη και τον μεταβολισμό, ενώ συνεχίζουν τις αναλύσεις τους προκειμένου να διαπιστώσουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό.  

Νίκη Ανδρουλάκη

http://www.medidiatrofi.gr/

Leave a comment

Your email address will not be published.