Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Ρόδι: η "υπερτροφή" που μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας

Έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή, επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών. Τώρα οι ερευνητές, μας αποκαλύπτουν πως το ρόδι φαίνεται να έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, ότι μπορεί να μας κόψει την πείνα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η τακτική κατανάλωση από εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μειώσει το συναίσθημα της πείνας, αυξάνοντας παράλληλα την αίσθηση κορεσμού.
Εθελοντές που έπαιρναν συμπλήρωμα ροδιού σε μορφή δισκίου καθημερινά για 3 εβδομάδες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της μελέτης, από εκείνους που δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα ροδιού.
Επίσης, όταν τους δόθηκε φαγητό ως μέρος της δοκιμής, εκείνοι που είχαν ήδη λάβει το χάπι με το εκχύλισμα ροδιού έτρωγαν κατά μέσο όρο 22% λιγότερο φαγητό.
Συνολικά 29 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο.
Συγκεκριμένα οι μισοί εθελοντές της μελέτης πήραν ένα δισκίο με εκχύλισμα ροδιού, που περιέχει το περίβλημα (φλούδα), την ψίχα και τους σπόρους του καρπού, κάθε μέρα για 3 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι εθελοντές έλαβαν ένα δισκίο εικονικού φαρμάκου (πλάσεμπο).
Μετά από 3 εβδομάδες, ο κάθε εθελοντής έπινε ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν καθίσει να φάει ένα γεύμα ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτας. Πριν από το φαγητό και σε διαστήματα 15 λεπτών έως και 2 ώρες αργότερα, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τα συναισθήματά τους από την πείνα, την επιθυμία τους να φάνε και το αίσθημα ικανοποίησης σε ένα ερωτηματολόγιο, για να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε επόμενες επιστημονικές μελέτες.
Οι εθελοντές που λάμβαναν το εκχύλισμα ροδιού ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι (κατά μέσο όρο 12%), είχαν λιγότερη επιθυμία να φάνε (κατά μέσο όρο 21%), αισθάνθηκαν κορεσμό (κατά μέσο όρο 16%) και ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι (κατά μέσο όρο 15%).
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να κάνει μια περαιτέρω μελέτη για να προσπαθήσει να προσδιορίσει γιατί το εκχύλισμα ροδιού δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού.
Μια θεωρία είναι ότι περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες πιστεύεται ότι δρουν ως κατασταλτικό της όρεξης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όπως επίσης να μειώσει και το στρες σε άτομα μέσης ηλικίας.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Emad Al-Dujaili, δήλωσε: “Σύμφωνα με την έρευνά μας, αλλά και με άλλες έρευνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αποδείξαμε ότι το ρόδι όταν καταναλώνεται σε μορφή χυμού περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που δρουν καλύτερα στον οργανισμό, περισσότερο από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι”.
“Η παρούσα μελέτη, αποδεικνύει ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να προάγει την αίσθηση κορεσμού, την ενίσχυση της πληρότητας και να βοηθήσει στην μείωση των παραγόντων κινδύνου για το υπερβολικό βάρος”.
Πηγή: www.dailymail.co.uk

Leave a comment

Your email address will not be published.