
- Η βιταμίνη Α : είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό δεδομένου ότι επηρεάζει την όραση, την ανάπτυξη των οστών, την αναπαραγωγή, την διαίρεση των κυττάρων, την γενικότερη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Η Βιταμίνη C : είναι κύρια αντιοξειδωτική βιταμίνη.
- Οι τομάτες του κέτσαπ, είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών με κυριότερο το λυκοπένιο, που βρίσκεται σε αφθονία. Δίνει το κόκκινο χρώμα στις τομάτες και απορροφάται πολύ εύκολα από τον οργανισμό. Στην διατροφή μας λαμβάνουμε περίπου το 95% του λυκοπενίου από τις τομάτες και τα διάφορα προϊόντα της. Ενδεικτικά η περιεκτικότητα του λυκοπενίου σε προϊόντα τομάτας είναι :
Τοματόσουπα, 1 φλιτζάνι : 24,8mgr.
Τομάτες από κονσέρβα ,1 φλιτζάνι :23,6mgr.
Κέτσαπ 1 κουτάλι σούπας, 30γρ. : 7,6mgr.
Τομάτα φρέσκια, 1 μέτρια : 3,7mgr.
Κέτσαπ και θερμίδες. Μπορούμε να τρώμε στην δίαιτα; Στην δίαιτα μπορούμε να καταναλώνουμε κέτσαπ, αλλά όπως σε όλα τα τρόφιμα που τρώμε, είναι σκόπιμο να κρατάμε το μέτρο. Αν προσθέσουμε 1 κουταλιά της σούπας σαν συνοδευτικό στα φαγητά μας, στα σάντουιτς ή στο ντρέσινγκ της σαλάτας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να βάλουμε βάρος. Χρειάζεται προσοχή γιατί το κέτσαπ έχει πολύ αλάτι. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και κέτσαπ με λιγότερο αλάτι ή με φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και σπιτική κέτσαπ. Είναι στο χέρι σας τι θα διαλέξετε!
Αναλυτικά τα 30 γραμμάρια κέτσαπ (όσο 1 κουτάλι σούπας) έχουν :
κέτσαπ και θερμίδες: 32 kcal Νάτριο :360 mgr. Πρωτεΐνες :ίχνη Κάλιο :146 mgr. Υδατάνθρακες :8 gr. Βιταμίνη Α :300 IU Φυτικές ίνες :0.6 gr. Βιταμίνη C :6 mgr. Ολικά Λιπαρά :ίχνη Βιταμίνη B6 :0,06 mgr. Χοληστερόλη :– mgr. Φολικό οξύ:4μgr. Ασβέστιο :6 mgr. Θειαμίνη Β1:0,02 mgr. Σίδηρος :0,2 mgr. Ριβοφλαβίνη Β2:0,02 mgr. Ψευδάργυρος :ίχνη Νιασίνη :0,4 ΝΕ
Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.diaitologia.gr/ketsap-thermides/