Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Οι φραουλες μειωνουν τη χοληστερολη

Αρκετές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει την αντιοξειδωτική ικανότητα των φραουλών, αλλά τώρα ερευνητές από την Πολυτεχνική σχολή Marche της Ιταλίας, μαζί με συναδέλφους από τα Πανεπιστήμια της Σαλαμάνκας, της Γρανάδας και της Σεβίλλης στην Ισπανία, διεξήγαγαν μια ανάλυση η οποία αποκάλυψε ότι αυτά τα φρούτα βοηθούν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.

ΈρευναΗ ομάδα έστησε ένα πείραμα στο οποίο πρόσθεσαν 500γρ. φράουλες στην καθημερινή διατροφή 23 υγιών εθελοντών για περισσότερο από ένα μήνα. Έλαβαν δείγματα αίματος πριν και μετά την περίοδο αυτή για να συγκρίνουν τα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, δείχνουν ότι η συνολική ποσότητα της χοληστερόλης, τα επίπεδα τωνλιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακή χοληστερόλη) και η ποσότητα τωντριγλυκεριδίων μειώθηκαν στο 8,78%, 13,72% και 20,8% αντίστοιχα. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL ή καλή χοληστερόλη) παρέμεινε αμετάβλητη.

Η κατανάλωση φραουλών βελτίωσε επίσης άλλες παραμέτρους, όπως το γενικό προφίλ τωνλιπιδίων στο πλάσμα, τους αντιοξειδωτικούς βιοδείκτες (όπως η βιταμίνη C ή η ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου),τις άμυνες έναντι στην αιμόλυση και την λειτουργία τωναιμοπεταλίων. Όλες οι παράμετροι επέστρεψαν στις αρχικές τιμές τους 15 ημέρες μετά την εγκατάλειψη ”της θεραπείας” με τις φράουλες.

Ο Maurizio Battino, ερευνητής στην Πολυτεχνική σχολή Marche και Διευθυντής της μελέτης, δήλωσε: ”Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί, υποστηρίζει τον προστατευτικό ρόλο των βιοδραστικών χημικών ενώσεων σε φράουλες στην αντιμετώπιση αναγνωρισμένων δεικτών και παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα”.

Ο ερευνητής παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ακόμη άμεση απόδειξη σχετικά με το ποιες χημικές ενώσεις του φρούτου βρίσκονται πίσω από τις ευεργετικές επιδράσεις του, ”αλλά όλες οι ενδείξεις και οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν προς τις ανθοκυανίνες, τις φυτικές χρωστικές που παρέχουν σε αυτά το κόκκινο χρώμα τους”.

Read this Article in English
Strawberries lower cholesterol

Επιμέλεια Μετάφρασης

Μαίρη Παπαδάκη

http://www.logodiatrofis.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.