
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, δείχνουν ότι η συνολική ποσότητα της χοληστερόλης, τα επίπεδα τωνλιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακή χοληστερόλη) και η ποσότητα τωντριγλυκεριδίων μειώθηκαν στο 8,78%, 13,72% και 20,8% αντίστοιχα. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL ή καλή χοληστερόλη) παρέμεινε αμετάβλητη.
Η κατανάλωση φραουλών βελτίωσε επίσης άλλες παραμέτρους, όπως το γενικό προφίλ τωνλιπιδίων στο πλάσμα, τους αντιοξειδωτικούς βιοδείκτες (όπως η βιταμίνη C ή η ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου),τις άμυνες έναντι στην αιμόλυση και την λειτουργία τωναιμοπεταλίων. Όλες οι παράμετροι επέστρεψαν στις αρχικές τιμές τους 15 ημέρες μετά την εγκατάλειψη ”της θεραπείας” με τις φράουλες.
Ο Maurizio Battino, ερευνητής στην Πολυτεχνική σχολή Marche και Διευθυντής της μελέτης, δήλωσε: ”Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί, υποστηρίζει τον προστατευτικό ρόλο των βιοδραστικών χημικών ενώσεων σε φράουλες στην αντιμετώπιση αναγνωρισμένων δεικτών και παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα”.
Ο ερευνητής παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ακόμη άμεση απόδειξη σχετικά με το ποιες χημικές ενώσεις του φρούτου βρίσκονται πίσω από τις ευεργετικές επιδράσεις του, ”αλλά όλες οι ενδείξεις και οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν προς τις ανθοκυανίνες, τις φυτικές χρωστικές που παρέχουν σε αυτά το κόκκινο χρώμα τους”.
Read this Article in English
Strawberries lower cholesterol
Επιμέλεια Μετάφρασης
Μαίρη Παπαδάκη
http://www.logodiatrofis.gr