Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Όταν το παιδί δεν τρώει λαχανικά

Είναι ένα υγιέστατο παιδί, γεμάτο ενέργεια και χαρά. Οι γονείς του προσπαθούν καθημερινά να του δώσουν έστω και μια μπουκίτσα σαλάτα, αλλά αυτό αρνείται και γυρίζει το κεφάλι του. Είτε από απέχθεια, είτε από συνήθεια, ή λόγω του ότι δεν θέλει να φάει κάτι καινούργιο, το παιδί δεν τρώει λαχανικά.

Πώς όμως ο απελπισμένος γονέας θα καταφέρει να πείσει το παιδί του να καταναλώσει τα θρεπτικά γεμάτα βιταμίνες λαχανικά;
Με τις φωνές και με τις απειλές, δεν θα καταφέρετε τίποτα!… Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε εμείς οι γονείς, είναι να απελπιζόμαστε και να φωνάζουμε δίχως λόγο.
Ηρεμήστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Όσο δύσκολο φαίνεται αυτό, είναι καλύτερα να κάνετε έναν διάλογο με το παιδί σας, όσο μικρό και αν είναι αυτό, έτσι ώστε να του εξηγήσετε τον λόγο που ανησυχείτε.
Πάρτε τη βοήθεια των βιβλίων, κατεβάστε άρθρα από το internet, ή ψάξτε κάτι που μπορεί να αποδείξει τα λεγόμενά σας.
Δείξτε του εικόνες, μελετήστε μαζί και προβληματιστείτε. Μπορείτε να απαντήσετε και σε απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν.
Σε καμία περίπτωση μην δωροδοκείτε το παιδί σας με σοκολάτες και μην υπόσχεστε γλυκά και άχρηστα τρόφιμα, προκειμένου να φάει το λαχανικό του. Με αυτή τη τακτική μπερδεύετε το παιδί σας. Κάνετε μια λάθος σύνδεση με το φαγητό. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, φάε αυτό(το λαχανικό), για να σου δώσω το καλό(άχρηστο τρόφιμο), μετά. Μάλιστα το μπέρδεμα αυτό, μπορεί να μην μπορεί να αντιστραφεί, αν το κάνετε ήδη συχνά.
Ψωνίστε μαζί με το παιδί σας λαχανικά που ίσως θα μπορούσε να φάει. Μπορείτε λοιπόν να περάσετε λίγη ώρα σε ένα μανάβικο, ζητώντας από το παιδί σας να ψωνίσει τα λαχανικά που του αρέσουν.
Κόψτε και φτιάξτε σαλάτες μαζί. Ακόμα, μπορείτε να μαγειρέψετε κάποια από τα λαχανικά που μπορούν να μαγειρευτούν. Η ενασχόληση του παιδιού με τη μαγειρική, βοηθά στο να δοκιμάσει αυτό που έφτιαξε.
Μην απελπίζεστε και μην εγκαταλείπετε γρήγορα. Το ότι δεν δοκίμασε, ή το ότι είχε αποστροφή από κάποιο λαχανικό, δεν σημαίνει πως δεν θα το καταναλώσει στο μέλλον. Σε μια ή δύο βδομάδες, δοκίμασε να ξαναδώσεις το λαχανικό που απορρίφθηκε.
Δοκιμάστε να κάνετε με άλλο τρόπο μια συνταγή με λαχανικά. Ίσως τα πολλά μυρωδικά, αρωματικά πιπέρια κλπ, μπορεί να προκαλούν αποστροφή του παιδιού από το φαγητό αυτό.
Μην φτιάχνετε άλλο φαγητό για σας και άλλο για το παιδί. Το παιδί σας θα πρέπει να καταναλώνει το οικογενειακό φαγητό. Αν λοιπόν εσείς δίνετε άλλο φαγητό στο παιδί σας, μην περιμένετε στο μέλλον να φάει το δικό σας φαγητό. Άριστο θα ήταν να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι, έτσι ώστε να καταλάβει πως όλοι οι υπόλοιποι καταναλώνουν αυτό που δεν τρώει αυτό.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια, μην δίνετε κάτι άλλο στο παιδί σας. Αφήστε το φαγητό του σε κάποιο σημείο που μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί. Εγκαταλείψτε την προσπάθεια και αφήστε το παιδί να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Αν πεινάσει και ζητήσει φαγητό, δείξτε του το φαγητό του. Αν θέλει κάτι άλλο, μην του δώσετε και αναμένετε την ανταπόκρισή του.
Σχεδιάστε τον τρόπο που θα σερβίρετε τα λαχανικά σας. Ίσως ένα διαφορετικό και χαρούμενο σερβίρισμα, θα σας βοηθήσει στο σκοπό σας. Ένα όμορφο πιάτο με φαντασία, μπορεί να εντυπωσιάσει το παιδί και να καταφέρει να φάει.
Μην αναμένετε το θαύμα. Χρειάζεται χρόνος, έτσι ώστε να καταφέρετε να βάλετε σε αυτή τη διαδικασία το παιδί σας. Η υπομονή, η επιμονή, αλλά και οι δεξιότητές σας, θα βάλουν το παιδί σας στη διαδικασία.
Παπαδοπούλου Βασιλική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
http://www.diatrofi.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.