
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία καρκίνου στους άντρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως1. Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες και κλινικές δοκιμές που δείχνουν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου2. Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή και τη ζωή μας για να προστατέψουμε τον προστάτη μας;
Διατηρείστε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Παχύσαρκοι άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχει βρεθεί ότι έχουν 2,7 περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη από ότι άντρες φυσιολογικού σωματικού βάρους 3.
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Η συστηματική συμμετοχή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αυξημένη φυσική δραστηριότητα έχει βρεθεί να σχετίζεται με 20-40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη 4, 5.
Περιορίστε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων (πχ αλλαντικών) συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη6-8. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή μας καθώς είναι πολύ θρεπτικό και πλούσια πηγή σιδήρου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση έως 500γρ/εβδ κόκκινου κρέατος δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη9.
Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μετά-ανάλυση η αυξημένη πρόσληψη λίπους στην διατροφή και ειδικά κορεσμένων φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη10, 11. Συνεπώς συστήνεται να περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως πολύ λιπαρά κρέατα, λιπαρά τυριά, τηγανητά, έτοιμες σφολιάτες κλπ.
Αυξήστε την κατανάλωση τομάτας και προϊόντων της. Η τομάτα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που ονομάζεται λυκοπένιο και έχει βρεθεί από μετά-αναλύσεις να έχει ένα μικρό προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη12. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι σε φαρμακευτικές δόσεις έχει φανεί να βοηθά ακόμα και ασθενείς που ήδη πάσχουν από την νόσο13.
Πιείτε πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι περιέχει μεγάλες ποσότητες από πολυφαινόλες που φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο14, 15. Επιπρόσθετα μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες που καταναλώνουν συστηματικά πράσινο τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και μάλιστα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο16, 17.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά άλλα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά έχουν προταθεί ότι ασκούν βλαπτική δράση στον προστάτη όπως τα γαλακτοκομικά, ενώ άλλα ότι έχουν προστατευτική δράση όπως οι πολυφαινόλες, το σελήνιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D κλπ χωρίς όμως οι μελέτες να έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους2. Συμπερασματικά λοιπόν διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, δραστήριο τρόπο ζωής και προσέχοντας τα παραπάνω “προστατεύουμε” τον προστάτη μας! Φυσικά, δεν ξεχνάμε να επισκεπτόμαστε τον γιατρό και να κάνουμε τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο ειδικά όσο προχωρά η ηλικία μας.
Αναφορές:
[1] Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C, Parkin DM. Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN 2008. Int J Cancer. 2010; 127(12): 2893-2917.
[2] Mandair D, Rossi RE, Pericleous M, Whyand T, Caplin ME. Prostate cancer and the influence of dietary factors and supplements: a systematic review. Nutr Metab (Lond). 2014; 11: 30.
[3] Ma J, Li H, Giovannucci E, et al. Prediagnostic body-mass index, plasma C-peptide concentration, and prostate cancer-specific mortality in men with prostate cancer: a long-term survival analysis. Lancet Oncol. 2008; 9(11): 1039-1047.
[4] Patel AV, Rodriguez C, Jacobs EJ, Solomon L, Thun MJ, Calle EE. Recreational physical activity and risk of prostate cancer in a large cohort of U.S. men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005; 14(1): 275-279.
[5] Johnsen NF, Tjonneland A, Thomsen BL, et al. Physical activity and risk of prostate cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort. Int J Cancer. 2009; 125(4): 902-908.
[6] Zheng W, Lee SA. Well-done meat intake, heterocyclic amine exposure, and cancer risk. Nutr Cancer. 2009; 61(4): 437-446.
[7] Cross AJ, Peters U, Kirsh VA, et al. A prospective study of meat and meat mutagens and prostate cancer risk. Cancer Res. 2005; 65(24): 11779-11784.
[8] Di Maso M, Talamini R, Bosetti C, et al. Red meat and cancer risk in a network of case-control studies focusing on cooking practices. Ann Oncol. 2013; 24(12): 3107-3112.
[9] Arab L, Su J, Steck SE, et al. Adherence to World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research lifestyle recommendations reduces prostate cancer aggressiveness among African and Caucasian Americans. Nutr Cancer. 2013; 65(5): 633-643.
[10] Gathirua-Mwangi WG, Zhang J. Dietary factors and risk for advanced prostate cancer. Eur J Cancer Prev. 2014; 23(2): 96-109.
[11] Pelser C, Mondul AM, Hollenbeck AR, Park Y. Dietary fat, fatty acids, and risk of prostate cancer in the NIH-AARP diet and health study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2013; 22(4): 697-707.
[12] Etminan M, Takkouche B, Caamano-Isorna F. The role of tomato products and lycopene in the prevention of prostate cancer: a meta-analysis of observational studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2004; 13(3): 340-345.
[13] Mohanty NK, Saxena S, Singh UP, Goyal NK, Arora RP. Lycopene as a chemopreventive agent in the treatment of high-grade prostate intraepithelial neoplasia. Urol Oncol. 2005; 23(6): 383-385.
[14] Johnson JJ, Bailey HH, Mukhtar H. Green tea polyphenols for prostate cancer chemoprevention: a translational perspective. Phytomedicine. 2010; 17(1): 3-13.
[15] Wang P, Vadgama JV, Said JW, et al. Enhanced inhibition of prostate cancer xenograft tumor growth by combining quercetin and green tea. J Nutr Biochem. 2014; 25(1): 73-80.
[16] Jian L, Xie LP, Lee AH, Binns CW. Protective effect of green tea against prostate cancer: a case-control study in southeast China. Int J Cancer. 2004; 108(1): 130-135.
[17] Yuan JM. Cancer prevention by green tea: evidence from epidemiologic studies. Am J Clin Nutr. 2013; 98(6 Suppl): 1676S-1681S.
Κανελλάκης Σπυρίδων
http://nutriscience.gr
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Η συστηματική συμμετοχή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αυξημένη φυσική δραστηριότητα έχει βρεθεί να σχετίζεται με 20-40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη 4, 5.
Περιορίστε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων (πχ αλλαντικών) συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη6-8. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή μας καθώς είναι πολύ θρεπτικό και πλούσια πηγή σιδήρου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση έως 500γρ/εβδ κόκκινου κρέατος δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη9.
Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μετά-ανάλυση η αυξημένη πρόσληψη λίπους στην διατροφή και ειδικά κορεσμένων φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη10, 11. Συνεπώς συστήνεται να περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως πολύ λιπαρά κρέατα, λιπαρά τυριά, τηγανητά, έτοιμες σφολιάτες κλπ.
Αυξήστε την κατανάλωση τομάτας και προϊόντων της. Η τομάτα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που ονομάζεται λυκοπένιο και έχει βρεθεί από μετά-αναλύσεις να έχει ένα μικρό προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη12. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι σε φαρμακευτικές δόσεις έχει φανεί να βοηθά ακόμα και ασθενείς που ήδη πάσχουν από την νόσο13.
Πιείτε πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι περιέχει μεγάλες ποσότητες από πολυφαινόλες που φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο14, 15. Επιπρόσθετα μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες που καταναλώνουν συστηματικά πράσινο τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και μάλιστα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο16, 17.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά άλλα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά έχουν προταθεί ότι ασκούν βλαπτική δράση στον προστάτη όπως τα γαλακτοκομικά, ενώ άλλα ότι έχουν προστατευτική δράση όπως οι πολυφαινόλες, το σελήνιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D κλπ χωρίς όμως οι μελέτες να έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους2. Συμπερασματικά λοιπόν διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, δραστήριο τρόπο ζωής και προσέχοντας τα παραπάνω “προστατεύουμε” τον προστάτη μας! Φυσικά, δεν ξεχνάμε να επισκεπτόμαστε τον γιατρό και να κάνουμε τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο ειδικά όσο προχωρά η ηλικία μας.
Αναφορές:
[1] Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C, Parkin DM. Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN 2008. Int J Cancer. 2010; 127(12): 2893-2917.
[2] Mandair D, Rossi RE, Pericleous M, Whyand T, Caplin ME. Prostate cancer and the influence of dietary factors and supplements: a systematic review. Nutr Metab (Lond). 2014; 11: 30.
[3] Ma J, Li H, Giovannucci E, et al. Prediagnostic body-mass index, plasma C-peptide concentration, and prostate cancer-specific mortality in men with prostate cancer: a long-term survival analysis. Lancet Oncol. 2008; 9(11): 1039-1047.
[4] Patel AV, Rodriguez C, Jacobs EJ, Solomon L, Thun MJ, Calle EE. Recreational physical activity and risk of prostate cancer in a large cohort of U.S. men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005; 14(1): 275-279.
[5] Johnsen NF, Tjonneland A, Thomsen BL, et al. Physical activity and risk of prostate cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort. Int J Cancer. 2009; 125(4): 902-908.
[6] Zheng W, Lee SA. Well-done meat intake, heterocyclic amine exposure, and cancer risk. Nutr Cancer. 2009; 61(4): 437-446.
[7] Cross AJ, Peters U, Kirsh VA, et al. A prospective study of meat and meat mutagens and prostate cancer risk. Cancer Res. 2005; 65(24): 11779-11784.
[8] Di Maso M, Talamini R, Bosetti C, et al. Red meat and cancer risk in a network of case-control studies focusing on cooking practices. Ann Oncol. 2013; 24(12): 3107-3112.
[9] Arab L, Su J, Steck SE, et al. Adherence to World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research lifestyle recommendations reduces prostate cancer aggressiveness among African and Caucasian Americans. Nutr Cancer. 2013; 65(5): 633-643.
[10] Gathirua-Mwangi WG, Zhang J. Dietary factors and risk for advanced prostate cancer. Eur J Cancer Prev. 2014; 23(2): 96-109.
[11] Pelser C, Mondul AM, Hollenbeck AR, Park Y. Dietary fat, fatty acids, and risk of prostate cancer in the NIH-AARP diet and health study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2013; 22(4): 697-707.
[12] Etminan M, Takkouche B, Caamano-Isorna F. The role of tomato products and lycopene in the prevention of prostate cancer: a meta-analysis of observational studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2004; 13(3): 340-345.
[13] Mohanty NK, Saxena S, Singh UP, Goyal NK, Arora RP. Lycopene as a chemopreventive agent in the treatment of high-grade prostate intraepithelial neoplasia. Urol Oncol. 2005; 23(6): 383-385.
[14] Johnson JJ, Bailey HH, Mukhtar H. Green tea polyphenols for prostate cancer chemoprevention: a translational perspective. Phytomedicine. 2010; 17(1): 3-13.
[15] Wang P, Vadgama JV, Said JW, et al. Enhanced inhibition of prostate cancer xenograft tumor growth by combining quercetin and green tea. J Nutr Biochem. 2014; 25(1): 73-80.
[16] Jian L, Xie LP, Lee AH, Binns CW. Protective effect of green tea against prostate cancer: a case-control study in southeast China. Int J Cancer. 2004; 108(1): 130-135.
[17] Yuan JM. Cancer prevention by green tea: evidence from epidemiologic studies. Am J Clin Nutr. 2013; 98(6 Suppl): 1676S-1681S.
Κανελλάκης Σπυρίδων
http://nutriscience.gr