Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Πόσα γλυκά πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά

Οι λιχουδιές αποτελούν μια απόλαυση όχι μόνο για τους μικρούς μας φίλους αλλά και για τους μεγάλους. Αυτό που προβληματίζει τους γονείς είναι το πόσο συχνά θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους γλυκά. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απαγόρευση κατανάλωσης γλυκών επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης γλυκών εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών, το βάρος τους αλλά και τη φυσική τους δραστηριότητα, ενώ ένας αδρός κανόνας είναι 1 μικρό γλύκισμα 1 φορά την εβδομάδα.

Όταν το παιδί σας είναι σε κατάλληλη ηλικία, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του και να συμφωνήσετε την συχνότητα κατανάλωσης, την ποσότητα αλλά και το είδος του γλυκού που προτιμάει. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι τα γλυκά είναι τρόφιμα που μπορούν να τρώνε 1-2 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά.
Δώστε οι ίδιοι το “καλό παράδειγμα” καταναλώνοντας γλυκίσματα με την ίδια συχνότητα, όπως και το παιδί σας. Δεν γίνεται ο γονέας να καταναλώνει γλυκά μπροστά στα παιδιά του απαγορεύοντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμ του με διάφορες δικαιολογίες όπως ΄’δεν κάνει αυτό για σένα’, “θα χαλάσουν τα δόντια σου” κ.τ.λ.
Στην περίπτωση λοιπόν που τα παιδιά σας καταναλώνουν γλυκό μία φορά την εβδομάδα, τότε μπορείτε να είστε ελαστικοί και να τα αφήσετε να κάνουν την επιλογή που προτιμούν. Αν όμως επιθυμούν τη γλυκιά γεύση περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα, τότε καλό θα ήταν να στραφείτε σε πιο υγιεινές επιλογές. Παρακευάστε κάποιο σπιτικό κέικ, μπισκότα με αλεύρι ολικής αλέσεως, ή στραφείτε σε “εναλλακτικές” επιλογές όπως για παράδειγμα ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με κομμάτια φρούτων και λίγο μέλι ή γλυκό του κουταλιού. Το σπιτικό ριζόγαλο ή μερικά ψητά φρούτα πασπαλισμένα με κανέλλα μπορούν να αποτελέσουν ακόμη μερικές “έξυπνες” επιλογές!
Κλαίρη Παπαβασιλείου, Διαιτολόγος-διατροφολόγος
Διαιτολόγος διατροφολόγος
www.nutrimed.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.