Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο “Hypertension” δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσηπροβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα εννέα μελετών που τυχαία επέλεξαν συμμετέχοντες να λάβουν τα προβιοτικά ή όχι. Επτά από τις δοκιμές ήταν διπλά-τυφλές, που σημαίνει ότι ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές ήξεραν ποιός συμμετέχων έλαβε προβιοτικά και ποιός έλαβε ένα placebo ελύθερο προβιοτικών μέχρι το τέλος της μελέτης. Τα διαφορετικά στελέχη προβιοτικών αποδόθηκαν σε προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα. Οι μελέτες αυτές περιελάμβαναν συνολικά περίπου 550 άτομα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση προβιοτικών μείωσε τησυστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,56 χιλιοστά Hg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,38 mm Hg, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή καμία θεραπεία. Παίρνοντας τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών των προβιοτικών κάθε μέρα, ποσότητα από ένα κιβώτιο γιαουρτιών, φάνηκε να είναι απαραίτητες για σημαντικές βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης. Καμία αλλαγή στην πίεση του αίματος δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν προβιοτικά για λιγότερο από οκτώ εβδομάδες. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η επίδραση των προβιοτικών ήταν ισχυρότερη στα άτομα που είχαν ήδη αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Επιμέλεια Κειμένου
Μάνθα Κασκάνη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
http://logodiatrofis.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.