Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Ψυχολογία και Διατροφή: 5 Βήματα για να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας!

Picture

Κι όμως! Πέρα από όλες τις υπόλοιπες καταστάσεις που μπορούν να βάλουν «τρικλοποδιά» στη διατροφή μας, η ψυχολογία είναι η βασικότερη. Όταν είμαστε στεναχωρημένοι βρίσκουμε καταφύγιο στο φαγητό και όταν είμαστε χαρούμενοι πάμε για φαγητό να το γιορτάσουμε. Μήπως όμως όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στο βάρος μας;

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Καταρχήν, να το αναγνωρίσουμε: είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί τρώμε κάθε στιγμή ποιο συναίσθημα μας ωθεί και ποια συναισθηματική ανάγκη προσπαθούμε να καλύψουμε με το φαγητό.
  • Δεύτερον, να το εκλογικέψουμε: όσο και αν αυτή η συνήθεια είναι εδραιωμένη στην κοινωνία μας, το φαγητό υπάρχει για να καλύπτει την ανάγκη της βιολογικής επιβίωσης και οποιοσδήποτε παραπάνω ρόλος αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Σε αυτό το βήμα βοηθάει να ποσοτικοποιήσουμε την ευχαρίστηση  που παίρνουμε από το φαγητό αλλά και τη διάρκειά της. Μήπως όλα γίνονται για μερικά λεπτά, μέχρι η γεύση να εγκαταλείψει τον ουρανίσκο μας;
  • Τρίτον, να το πολεμήσουμε: πολύ ωραία, ξέρουμε πλέον τι δεν πάει καλά. Ας βρούμε, για αρχή, μία υγιεινή εναλλακτική ως απάντηση σε οποιοδήποτε συναίσθημα μας ωθεί στην κουζίνα. Σίγουρα δεν σκεφτόμαστε ένα μπολ με φράουλες κάθε φορά που είμαστε στεναχωρημένοι, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν σίγουρα λιγότερο επιβαρυντικό για το βάρος μας.
  • Τέταρτον, να το αποσυνδέσουμε: προκειμένου να έχουμε μία σωστή σχέση με το φαγητό, πρέπει να ακολουθούμε μόνο το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Μέχρι όμως η στεναχώρια μας να μη σημαίνει παγωτό, πρέπει να βρούμε μία εναλλακτική δραστηριότητα να μπει στη θέση της. Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει, σας δίνει ευχαρίστηση και δεν είναι συμβατό με την κατανάλωση φαγητού όπως μία βόλτα στην παραλία, η ενασχόληση με το κατοικίδιο σας, η επικοινωνία με ένα φίλο που έχετε καιρό να δείτε κλπ.
  • Πέμπτον, να οπλιστούμε με επιμονή αλλά και υπομονή: είναι μάλλον ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα αλλάξουμε τη βάση του τρόπου σκέψης μας από τη μία μέρα στην άλλη, οπότε είναι σκόπιμο να είμαστε προετοιμασμένοι για στιγμές αδυναμίας αλλά και στιγμές πολύ επιτυχημένες.

Η κακή διατροφή και η κακή ψυχολογία είναι ένας φαύλος κύκλος: η κακή ψυχολογία μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή αλλά και η κακή διατροφή μπορεί να επιδεινώσει την κακή ψυχολογία, αφού μελέτες δείχνουν πως συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης. Η υγιής σχέση με το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει πολύπλευρα λοιπόν!
Μαρκέλλα Συμεοπούλου

Home

Leave a comment

Your email address will not be published.