

Για την βάση:
- 1 πακέτο digestive light θρυμματισμένα (κατά προτίμηση σε multi)
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
- 5 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
Για την σως καραμέλας:
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ ελαφρύ
Για την κρέμα- παγωτό:
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα και ½ του κουτιού του νερό
- 3 μπανάνες πολτοποιημένες
- 3 κουτ. σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
- 30γρ. κουβερτούρα λιωμένη με 5-6 κουτ. σούπας νερό
- 1 μπανάνα σε φέτες με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν
- Προαιρετικά 2 -3 κουτ. σούπας σταφίδες ή άλλο ξηρό φρούτο ή ξηρούς καρπούς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για την βάση:
Λιώνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βάσης μαζί. Καλύπτουμε την βάση ενός σκεύους, κατά προτίμηση ενός στρογγυλού ταψιού με αφαιρούμενα τοιχώματα, με μεμβράνη και στην βάση της απλώνουμε το μείγμα του μπισκότου και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει.
Για την σως καραμέλας:
Λιώνουμε προσεκτικά την ζάχαρη με το βούτυρο. Όταν ξανθίσει τραβάμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Όταν πέσει η θερμοκρασία, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Αν έχει σβολάκια το κτυπάμε με ραβδομπλέντερ.
Για την κρέμα- παγωτό:
Ανακατεύουμε με ραβδομπλέντερ το γιαούρτι με το ζαχαρούχο και με το νερό (περίπου ποσότητα ίση με μισό ζαχαρούχο). Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και στο μισό προσθέτουμε το κακάο και στο άλλο μισό τις μπανάνες πολτοποιημένες.
Συναρμολόγηση:
Απλώνουμε στην βάση με τα μπισκότα τις μπανάνες σε φέτες και από πάνω γαρνίρουμε με την σως καραμέλας (κρατώντας 2 κουταλιές στην άκρη) και τα ξερά φρούτα ή τους ξηρούς καρπούς, αν χρησιμοποιήσουμε. Προσθέτουμε την κρέμα- γιαούρτι μπανάνα και από πάνω την κρεμά –γιαούρτι κακάο. Θα κάνει «νερά» από μόνο του, καθώς μπαίνει η μια κρέμα μέσα στην άλλη. Τέλος, γαρνίρουμε με την λιωμένη σοκολάτα και την υπόλοιπη σως καραμέλας και την βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.
Γαρνίρουμε αν επιθυμούμε με έξτρα σαντιγί και σερβίρουμε.
Απέργη Κυριακή Διαιτολόγος Διατροφολόγος