Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Σαλάτα με καλαμπόκι και ψητές πιπεριές

 

Υλικά για 6 μερίδες

 • 30 γρ. ελαιόλαδο
 • 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
 • 25 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 • 25 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
 • 5 γρ. πιπεριές χαλαπένιος, ή άλλη καυτερή πιπεριά
 • 625 γρ. καλαμπόκι, μαγειρεμένο
 • 100 γρ. κόκκινες πιπεριές ψημένες, κομμένες σε καρέ
 • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
 • 10 γρ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
 • αλάτι
Προετοιμασία
 1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.
 2. Αν δεν σερβίρουμε αμέσως τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 24 ώρες και να τη σερβίρουμε κρύα.

Οι σαλάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συνοδευτικά, ενισχύοντας τη διατροφική αξία ενός γεύματος ή ακόμα και να καταναλωθούν σαν έναπλήρες, ελαφρύ γεύμα, χειμώνα- καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη σαλάτα βασίζεται στο καλαμπόκι και στις πιπεριές. Το καλαμπόκι αποτελείται από 82% υδατάνθρακες και συγκεκριμένα άμυλο, το οποίο μπορεί να μας εφοδιάσει άμεσα με ενέργεια. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη Cκαι η βιταμίνη Ε, προσφέροντας έτσι μία ασπίδα προστασίας για την καλή λειτουργία τηςκαρδιάς. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή πρόσληψης φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Οι πιπεριές, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία εκτός από την αντιοξειδωτική της δράση συμμετέχει και στηνενίσχυση του ανοσοποιητικού.Οι πιπεριές προκαλούν κορεσμό – αρκεί ένα φλιτζάνι κομμένης κόκκινης πιπεριάς για να καλύψει το 170% των ημερήσιων αναγκών σας σεβιταμίνη Α και το 470% σε βιταμίνη C.
Τα αρωματικά συστατικά της σαλάτας και συγκεκριμένα το σκόρδο και το κρεμμύδιαποτελούν μία επιπλέον προστασία έναντι του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακώννοσημάτων. Η αλλισίνη, το θειούχο συστατικό του σκόρδου, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ολικής χοληστερόλης, ενώ τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο κρεμμύδι φημίζονται για τις αντιοξειδωτικέςιδιότητές τους. Θα αποτελούσε παράλειψη η μη αναφορά στην αντικαρκινική δράση τόσο του σκόρδου, όσο και του κρεμμυδιού. Το ελαιόλαδο εμπλουτίζει τη σαλάτα με πολύτιμαμονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ τα ντοματίνια συμβάλλουν και αυτά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο.
Συνοψίζοντας, η συγκεκριμένη σαλάτα αποτελεί ένα γεύμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικέςουσίες, το οποίο μπορεί γρήγορα να σας εφοδιάσει με ενέργεια και να καλύψει το 77%των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C. Προσθέτοντας μία καλή πηγή πρωτεΐνηςυψηλής βιολογικής αξίας, όπως βραστό στήθος κοτόπουλο ή ένα με δύο βραστά αυγά μπορείτε να μετατρέψετε τη σαλάτα σε ένα πλήρες, ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Δοκιμάστετην και πείτε μας πως σας φάνηκε!

Θρεπτική ΣύστασηΜερίδες στη συνταγή: 6
Ποσότητες ανά μερίδα GDA
Θερμίδες: 190,5 10%
Ολικά λιπαρά: 6,7 10%
Κορεσμένα Λιπαρά: 1,0 5%
Υδατάνθρακες: 33,8 15%
Σάκχαρα: 0,0 0%
Πρωτεΐνες: 4,7 10%
Διαιτητικές ίνες: 3,8 16%
Νάτριο: 0,7 31%
Αλάτι: 1,8 31%
Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη – GDAs;
Ανάλυση με το Horizon ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ 2006
 
 
 
 

Ανάλυση του Διαιτολόγου
Γκακνή Δέσποινα,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
http://www.mednutrition.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.