Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Χοιρινό κόντρα ψητό με σάλτσα από τους χυμούς του

 

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 κιλό χοιρινό κόντρα, ολόκληρο με κόκαλο
  • 10 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 8 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
  • 1-2 καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 100 γρ. σέλερι, κομμένο σε κομμάτια μήκους 5 εκ.
  • 20 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 30 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο για τη σάλτσα
Προετοιμασία
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το μισό ελαιόλαδο.
  2. Αλείφουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές με το μείγμα του ελαιόλαδου και το μαρινάρουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
  3. Σκουπίζουμε τη μαρινάδα από το χοιρινό, το αλατίζουμε καλά και το αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  4. Τοποθετούμε σε ένα ταψί τα λαχανικά, πάνω τους ακουμπάμε το κρέας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, μέχρι το χοιρινό να έχει εσωτερική θερμοκρασία 65οC, περίπου για 1 ώρα.
  5. Αποσύρουμε το χοιρινό από το ταψί και το διατηρούμε ζεστό.
  6. Διατηρούμε χωριστά τα λαχανικά και τους ζωμούς που μπορεί να έχει αποβάλει το κρέας.
  7. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον πελτέ ντομάτας μέχρι να αρχίσει να μυρίζει, για 1-2 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τα λαχανικά από το ψήσιμο του χοιρινού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά
  8. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρασί να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ.
  9. Προσθέτουμε τον ζωμό, τους χυμούς που έχει αποβάλει το χοιρινό, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης και σιγομαγειρεύουμε μέχρι ο ζωμός να συμπυκνωθεί κατά τα ¾ περίπου.
  10. Περνάμε τη σάλτσα από ψιλή σήτα, προσθέτουμε τη μαργαρίνη, αλατίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
  11. Κόβουμε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο γεύμα, καθώς υπερκαλύπτειτις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνη και μάλιστα πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ πλούσιο σε ενέργεια, αφού μια μερίδα του προσδίδει το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ενός ενήλικα. Το υψηλό θερμιδικό φορτίο του πιάτου οφείλεται στα λιπαράτου, τα οποία μπορούν να μετριαστούν χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα ελαιολάδουκαι μαργαρίνης. Ακόμα, αν χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη αντί μαργαρίνης με βούτυρο θα μειωθούν και τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών του πιάτου.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο παρέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου, ο οποίος με την παρουσία της βιταμίνης C καθίσταται άμεσα απορροφήσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός αυτών, το πιάτο υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Α και προσδίδει σημαντικά ποσοστά των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το κρεμμύδι, το θυμάρι, η δάφνη είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, οπότε συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών του οργανισμού.
Είναι ολοφάνερο ότι το πιάτο αυτό είναι μια πλήρης συνταγή από διατροφικής άποψης, ωστόσο αποτελεί ένα «βαρύ» θερμιδικά γεύμα. Καλό είναι λοιπόν, εκτός από τη μείωσητων λιπαρών όπως αναφέρθηκε παραπάνω, να καταναλώνεται μικρότερη ποσότητα από τη μερίδα που συστήνεται και φυσικά σε όχι μεγάλη συχνότητα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα πιάτο μικρότερο των 25 cm, το λιγότερο φαγητό μοιάζει περισσότερο.

Θρεπτική ΣύστασηΜερίδες στη συνταγή: 6
Ποσότητες ανά μερίδα GDA
Θερμίδες: 689,7 34%
Ολικά λιπαρά: 40,0 57%
Κορεσμένα Λιπαρά: 2,8 14%
Υδατάνθρακες: 29,5 13%
Σάκχαρα: 0,8 1%
Πρωτεΐνες: 50,0 111%
Διαιτητικές ίνες: 2,3 10%
Νάτριο: 0,2 10%
Αλάτι: 0,6 10%
Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη – GDAs;
Ανάλυση με το Horizon ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ 2006
 
 
 

Ανάλυση του Διαιτολόγου
Καρδάτου Θάλεια,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Leave a comment

Your email address will not be published.