
Το πρόβλημα δεν ξεπερνιέται από μόνο του. Υπάρχουν σήμερα σκευάσματα εξωγενούς χορήγησης του υπολειπόμενου ενζύμου ή απλά μαθαίνει κανείς να αποφεύγει τροφές που περιέχουν λακτόζη, με κυριότερο το γάλα και να προτιμά αυτές που δεν την περιέχουν. Σε αντίθεση με το γάλα ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του γιαουρτιού και των τυριών είναι το ότι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Λόγω της ζύμωσης που υφίστανται η λακτόζη κατά την παρασκευή γιαουρτιού και τυριού, η ποσότητα που περιέχεται μειώνεται σημαντικά, κάνοντάς τα πιο φιλικά στο πεπτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μαλακά τυριά έχουν κατά κανόνα 50% λιγότερη λακτόζη από το γάλα, ενώ στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται ακόμα περισσότερο. Επίσης το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί με ειδικά προϊόντα γάλακτος ελεύθερα λακτόζης. Ακόμη υπάρχουν και υποκατάστατα μη ζωικά γάλατα, όπως σόγιας, αλλά θα πρέπει να προσεχθεί η εκδήλωση τυχών άλλων αλλεργιών, ιδιαιτέρως σε μικρές ηλικίες.
http://www.diettv.gr/index.php/site/article/paidikh-paxysarkia-