

Είναι ένα από τα πιο εύκολα και συνάμα γρήγορα γεύματα που μπορούμε να παρασκευάσουμε. Αυτό όμως που κρύβεται πίσω από τις λέξεις και στην προκειμένη περίπτωση πίσω από αυτή την επιλογή είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να μετατραπεί σε μια χειροβομβίδα θερμίδων απλά και μόνο με την προσθήκη ενός συστατικού.
Πότε όμως “περνάμε” από το υγιεινό και θρεπτικό τόστ ,στο θερμιδογόνο και ανθυγιεινό;
Ποιές επιλογές πρέπει να αποφύγουμε και τι να προτιμήσουμε; Ιδού η απορία.
Ας ξεκινήσουμε από την βάση λοιπόν.
Αυτή, λοιπόν, είναι το τετράγωνο ψωμί είτε λευκό είτε μαύρο.
Γνωρίζουμε, όμως, πως οι θερμιδικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών επιλογών είναι μικρές.Μία κοινή μαύρη φέτα σικάλεως χωρίς κόρα προσφέρει 61 θερμίδες μονάχα. Η διαφορά τους έγκειται στα θρεπτικά συστατικά της κάθε μίας. Και εδώ είναι που υπερέχει το μαύρο ψωμί καθώς περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πλήθος άλλα από τα οποία το λευκό ψωμί είναι κενό.
Από κεί και πέρα οι απόψεις διίστανται και οι επιλογές είναι άπειρες, αρκεί να μην χαθεί το μέτρο.
ΖΑΜΠΟΝ ή ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ;
Είναι το αιώνιο δίλημμα των περισσότερων για το αλλαντικό που θα επιλέξουν. Παρ’όλο που ακούμε για τα αλλαντικά και το περίσιο αλάτι ή λίπος που περιέχουν τα δύο συγκεκριμένα είναι τα καλύτερα της κατηγορίας καθώς έχουν το λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα άλλα αλλαντικά, π.χ. μπέικον, σαλάμι. Πέρα από αυτά,βέβαια, η επιλογή του κοτόπουλου είναι απόλυτα ασφαλής και θρεπτική, με μόνη εξαίρεση σε αυτό, το μπούτι, το οποίο είναι πιο ”βαρύ” θερμιδικά.
ΚΑΣΕΡΙ-ΤΥΡΙ-ΦΕΤΑ
Είναι αναμφισβήτητα η βάση του κάθε τόστ και οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μέχρι και στην συνοχή του τόστ έχει αντικτυπο καθώς λιώνει.Τα κίτρινα τυριά έχουν την τιμητική τους και είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Τυριά όπως το κασέρι, το εμενταλ, το κεριγκολντ, το γκούντα αλλά και η γραβιέρα είναι επιλογές που αν δεν ξεπερνάνε την μία φέτα μέσα στο τόστ μπορούν να σταθούν καλλιστα ως επιλογή.
Απ’την άλλη μερια η φέτα και διάφορα άλλα λευκά τυριά όπως το φιλαδελφια, το κοτατζ και από ελληνικά το κατίκι και η μυζήθρα βρίσκονται στην λίστα επιλόγων.Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή με τις ποσότητες καθώς δύσκολα υπάρχουν σταθερές μερίδες σ’αυτά. Ένα μικρό μέτρο είναι να μην ξεπερνάμε τα 30 γρ στο τυρί που χρησιμοποιούμε.
ΒΟΥΤΥΡΟ
Πολλοι χρησιμοποιούν μια ποσότητα βουτύρου πριν το ψήσιμο του τοστ για βελτιστοποίηση της γεύσης. ΄Όμως δεν παύει αυτό να είναι μία έξτρα προσθήκη που δεν είναι διόλου αθώα. Περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών και επιπλεόν έχει αρκετές θερμίδες.
ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Ακόμη μία επιπρόσθετη επιλογή που χρησιμοποιείται για επιπλεόν νοστιμιά στο τόστ. Παρόμοια, βεβαια, με το βούτυρο είναι ένα προιόν που προσδίδει παραπανήσιες θερμίδες και λιπίδια σε ένα τόστ, εκτοξεύοντας την θερμιδική του αξία.
Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι ανεκτό αν δεν μπορούμε να την βγάλουμε καθόλου από τις επιλογές μας.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Είναι με διαφορά η πιο αθώα εξτρα επιλογή και συνάμα το ιδανικό συμπληρωμα για να καταστήσουμε το τόστ ένα ολοκληρωμένο γεύμα! Λίγη ντομάτα ή ένα φύλλο μαρουλιού μπορεί να κάνει την διαφορά όχι μόνο στην γεύση αλλά και στο τελικό θρεπτικό αποτέλεσμα χωρίς να ανεβάζει επικίνδυνα το θερμιδικό φορτίο.
Να και μερικές προτάσεις για τοστ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΣΤ
Ποιές επιλογές πρέπει να αποφύγουμε και τι να προτιμήσουμε; Ιδού η απορία.
Ας ξεκινήσουμε από την βάση λοιπόν.
Αυτή, λοιπόν, είναι το τετράγωνο ψωμί είτε λευκό είτε μαύρο.
Γνωρίζουμε, όμως, πως οι θερμιδικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών επιλογών είναι μικρές.Μία κοινή μαύρη φέτα σικάλεως χωρίς κόρα προσφέρει 61 θερμίδες μονάχα. Η διαφορά τους έγκειται στα θρεπτικά συστατικά της κάθε μίας. Και εδώ είναι που υπερέχει το μαύρο ψωμί καθώς περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πλήθος άλλα από τα οποία το λευκό ψωμί είναι κενό.
Από κεί και πέρα οι απόψεις διίστανται και οι επιλογές είναι άπειρες, αρκεί να μην χαθεί το μέτρο.
ΖΑΜΠΟΝ ή ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ;
Είναι το αιώνιο δίλημμα των περισσότερων για το αλλαντικό που θα επιλέξουν. Παρ’όλο που ακούμε για τα αλλαντικά και το περίσιο αλάτι ή λίπος που περιέχουν τα δύο συγκεκριμένα είναι τα καλύτερα της κατηγορίας καθώς έχουν το λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα άλλα αλλαντικά, π.χ. μπέικον, σαλάμι. Πέρα από αυτά,βέβαια, η επιλογή του κοτόπουλου είναι απόλυτα ασφαλής και θρεπτική, με μόνη εξαίρεση σε αυτό, το μπούτι, το οποίο είναι πιο ”βαρύ” θερμιδικά.
ΚΑΣΕΡΙ-ΤΥΡΙ-ΦΕΤΑ
Είναι αναμφισβήτητα η βάση του κάθε τόστ και οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μέχρι και στην συνοχή του τόστ έχει αντικτυπο καθώς λιώνει.Τα κίτρινα τυριά έχουν την τιμητική τους και είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Τυριά όπως το κασέρι, το εμενταλ, το κεριγκολντ, το γκούντα αλλά και η γραβιέρα είναι επιλογές που αν δεν ξεπερνάνε την μία φέτα μέσα στο τόστ μπορούν να σταθούν καλλιστα ως επιλογή.
Απ’την άλλη μερια η φέτα και διάφορα άλλα λευκά τυριά όπως το φιλαδελφια, το κοτατζ και από ελληνικά το κατίκι και η μυζήθρα βρίσκονται στην λίστα επιλόγων.Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή με τις ποσότητες καθώς δύσκολα υπάρχουν σταθερές μερίδες σ’αυτά. Ένα μικρό μέτρο είναι να μην ξεπερνάμε τα 30 γρ στο τυρί που χρησιμοποιούμε.
ΒΟΥΤΥΡΟ
Πολλοι χρησιμοποιούν μια ποσότητα βουτύρου πριν το ψήσιμο του τοστ για βελτιστοποίηση της γεύσης. ΄Όμως δεν παύει αυτό να είναι μία έξτρα προσθήκη που δεν είναι διόλου αθώα. Περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών και επιπλεόν έχει αρκετές θερμίδες.
ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Ακόμη μία επιπρόσθετη επιλογή που χρησιμοποιείται για επιπλεόν νοστιμιά στο τόστ. Παρόμοια, βεβαια, με το βούτυρο είναι ένα προιόν που προσδίδει παραπανήσιες θερμίδες και λιπίδια σε ένα τόστ, εκτοξεύοντας την θερμιδική του αξία.
Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι ανεκτό αν δεν μπορούμε να την βγάλουμε καθόλου από τις επιλογές μας.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Είναι με διαφορά η πιο αθώα εξτρα επιλογή και συνάμα το ιδανικό συμπληρωμα για να καταστήσουμε το τόστ ένα ολοκληρωμένο γεύμα! Λίγη ντομάτα ή ένα φύλλο μαρουλιού μπορεί να κάνει την διαφορά όχι μόνο στην γεύση αλλά και στο τελικό θρεπτικό αποτέλεσμα χωρίς να ανεβάζει επικίνδυνα το θερμιδικό φορτίο.
Να και μερικές προτάσεις για τοστ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΣΤ
- 2 φέτες μαυρο ψωμί
- 30γρ τυρί φέτα ή γραβιέρα ή μυζήθρα ή κατίκι
- 2 φέτες ντομάτα
- Ρίγανη
- Λίγο ακατέργαστο αλάτι θαλάσσης
ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ και ΜΥΡΩΔΙΚΑ,σαν γεύμα
- 90 γρ κοτόπουλο στήθος
- 1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- 30 γρ γραβιέρα
- Αλάτι θαλάσσης, πιπέρι
- Στο μούλτι διάφορα μυρωδικά δικής σας αρεσκείας
ΤΟΣΤ ΜΕ ΨΗΤΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
- 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
- 30 γρ. μυζήθρα μαλακή σε φετούλες
- 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μικρή ντομάτα σε φετούλες
- 4-5 φυλλαράκια βασιλικό ψιλοκομμένα
ΤΟΣΤ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙ
- 2 φέτες ψωμί σικάλεως
- ½ κουταλιά βούτυρο
- 30 γρ τόνο
- 1 φύλλο μαρούλι
ΤΟΣΤ ΜΕ ΑΥΓΟ
- 2 φέτες ψωμί σικάλεως
- 1 αβγό
- 1 φέτα ντομάτα
Κλασσικό τοστ
- 2 φέτες ψωμί σικάλεως
- 1 φέτα γαλοπούλα
- 1 φ.κασσέρι
- 1φ.μαρούλι ή 2 φετούλες ντομάτα
Written by Τσιούδας Θανάσης Διαιτολόγος Διατροφολόγος