Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Μητρικός θηλασμός, μια ελληνική πραγματικότητα. Συνέντευξη με την Κλαίρη Γκίκουρη

 
Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού αλλά και την διοργάνωση του ταυτόχρονου Πανελλήνιου θηλασμού, ήρθα κοντά με μια από τις διοργανώτριες της τελευταίας εκδήλωσης. Σαν θηλάζουσα μητέρα αλλά και σαν ευαισθητοποιημένος ειδικός σε θέματα διατροφής, δεν θα μπορούσα να αδιαφορήσω μπροστά σε αυτή την μεγαλειώδη διοργάνωση που δεν περιορίστηκε στην Αθήνα, αλλά έλαβε χώρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Μαρία Τουμπή: Γιατί δημιουργήθηκε η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής;
Κλαίρη Γκίκουρη: H ομάδας μας δημιουργήθηκε με στόχο την “από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το θηλασμό. Ο λόγος ύπαρξης της ομάδας αυτής προέκυψε από την ανάγκη μαμάδων να ενημερωθούν και να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το θηλασμό και να διορθώσουν τα λάθη που σαμποτάρουν την προσπάθειά τους, τόσο από το περιβάλλον τους (οικογενειακό, φιλικό) όσο και από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας που αρκετές φορές ακόμη, δυστυχώς, αναπαράγουν προσωπικές τους πεποιθήσεις, ως ιατρικά πεπραγμένα βάζοντας εμπόδια στη γυναίκα την οποία επιθυμεί να θηλάσει. Έτσι, εμείς οι γυναίκες – μητέρες συμφωνήσαμε με ένα προφορικό ηθικό “συμβόλαιο» να στηρίζουμε η μια την άλλη, να μοιραζόμαστε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά μας, μέσω της ομάδας αυτής. Ήταν η ανάγκη μας αυτή, για σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση, που μας οδήγησε να ανοίξουμε το δρόμο αυτό για τους εαυτούς μας, και αργότερα και για όσες γυναίκες – μητέρες – θηλάζουσες, το επιθυμούσαν κι επιθυμούν.
ΜΤ: Πως λειτουργείτε στα πλαίσια της ομάδας και τι πληροφορίες παρέχετε στα μέλη σας;
ΚΓ: Καλώς ή κακώς, πλέον το διαδίκτυο προσφέρει όλες τις σωστές και άρτια τεκμηριωμένες μελέτες σε σχέση με το θηλασμό, απλά εμείς καθοδηγούμε τις συμμετέχουσες στο πώς να αναζητούν και να αναγνωρίζουν την σωστή πληροφορία, μέσα στην πληθώρα παραπληροφόρησης που επικρατεί. Οι σελίδες που αντλούμε πληροφορίες κι ενημερωτικό υλικό είναι η σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Unicef, της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας, της αντίστοιχης Καναδικής, Αυστραλιανής και Σουηδικής, του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και μερικούς άλλους έγκυρους ιστότοπους.
Η ομάδα μας έχει το χαρακτήρα παρέας φίλων – μαμάδων και ανταλλάσσονται συμβουλές φιλικές για θέματα που μας απασχολούν. Ουδείς από την ομάδα έχει κάποια ιατρική ιδιότητα και παροτρύνουμε το οποιοδήποτε μέλος έχει ανάγκη ιατρικής συμβουλής, να την αναζητήσει εκτός ομάδος. Ακόμα και μέλη τα οποία έχουν κάποια ιατρική ή παραϊατρική ιδιότητα (πχ ιατρός, μαία, σύμβουλος θηλασμού, διατροφολόγος κλπ) συμμετέχουν στην ομάδα ως απλά μέλη και όχι με την επαγγελματική τους ιδιότητα.
ΜΤ: Ποιες είστε τελικά οι διαχειρίστριες της ομάδας; Έχω πάντα την αίσθηση ότι είστε διαθέσιμες διαρκώς για να δώσετε λύσεις ή να στηρίξετε ψυχολογικά μια νέα μαμά.
ΚΓ: Είμαστε μια παρέα από μαμάδες, οι οποίες ήρθαμε κοντά πριν τέσσερα σχεδόν χρόνια, ακριβώς γιατί αντιμετωπίζαμε οι ίδιες πολλά προβλήματα με το θηλασμό, και ερχόμασταν αντιμέτωπες καθημερινά με διάφορους ανασταλτικούς παράγοντες που καταφέρναμε να υπερπηδούμε με αλληλοϋποστήριξη κι αλληλοβοήθεια. Εκεί ήταν που αποφασίσαμε αυτό να το κάνουμε πιο “ανοιχτό», για να μπορεί να συμμετέχει όποια μητέρα ενδιαφερόταν. Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, ούτε τα επαγγέλματα μας είναι σχετικά με το χώρο. Είμαστε πρωτίστως μαμάδες οι ίδιες, εργαζόμενες (οπότε παράλληλα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της επιστροφής μας στην εργασία μας και να συνεχίσουμε το θηλασμό, για όσο καιρό το επιθυμούσαμε, εμείς και το μωρό μας) σε πολύ απαιτητική ρουτίνα, οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Και κάπου εκεί ενδιάμεσα, βάζουμε και την εθελοντική μας παρουσία και υποστήριξη στην ομάδα, η οποία λειτουργεί 24 ώρες, το 24ωρο, από την πρώτη μέρα και μέχρις ότου να μην υπάρχει ούτε μια μαμά που να χρειάζεται την υποστήριξη μας.
ΜΤ: Φέτος ήταν η 3η χρονιά που διοργανώσατε τη γιορτή του Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού με μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη χρονιά και αφιλοκερδώς. Γιατί μπαίνετε στον κόπο;
ΚΓ: Ένας από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζει μια μητέρα να πετύχει τον αποκλειστικό θηλασμό, είναι η έλλειψη άνεσης να θηλάσει το μωρό της εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να αυτοπεριορίζεται κατ’ οίκον, κάνοντας έτσι τη ζωή της πιο δύσκολη, και φτάνοντας μοιραία στο δίλλημα αν θα συνεχίσει το θηλασμό ή όχι. Δυστυχώς, μαθαίνουμε ακόμη για φαινόμενα που μητέρες τους έγινε παρατήρηση ή και τους ζητήθηκε να αποχωρίσουν από κάποιο χώρο ή να κατευθυνθούν στην τουαλέτα (!!) προκειμένου να θηλάσουν τα μωρά τους. Ο θηλασμός, πρέπει να είναι ανεμπόδιστος και ελεύθερος, όλες τις ώρες, σε όλους τους χώρους, και να μην περιορίζεται από ταμπού και τις εκάστοτε προσωπικές πεποιθήσεις.
Σε αυτή τη γιορτή λοιπόν, μας δίνεται η ευκαιρία στις μητέρες να ευαισθητοποιήσουμε, να αφυπνίσουμε και να υποστηρίξουμε τις νέες μητέρες, και την ελληνική οικογένεια – κοινωνία γενικότερα για τον θηλασμό. Όχι μόνο ως λέξεις, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, “από μητέρα προς μητέρα». Να φέρουμε ξανά στα μάτια της Ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας, την εικόνα της θηλάζουσας, ως κάτι φυσικό και όμορφο. Ότι ακριβώς είναι δηλαδή. Στόχος της γιορτής μας αυτής, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει την νέα μητέρα όσο εκείνη θα μαθαίνει την ξεχασμένη τέχνη του θηλασμού.
ΜΤ: Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω στις νέες μαμάδες αλλά και στους συναδέλφους μου, ότι το γάλα ενός άλλου θηλαστικού, δεν μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για το μωρό του ανθρώπου. Επιμείνετε στο θηλασμό, στηρίξτε τις μαμάδες που θηλάζουν, παροτρύνεται την κόρη σας, τη νύφη σας, την φίλη σας να το κάνει, ενημερωθείτε και γίνετε κρίκος σε αυτή την αλυσίδα που έχει να σηκώσει μεγάλο βάρος, το βάρος των παιδιών μας, το βάρος του μέλλοντος της χώρας.
Καλή επιτυχία στις Ομάδες Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας ανά την Ελλάδα, εύχομαι οι νέοι νόμοι και η διαρκής ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας να κάνουν το έργο τους ευκολότερο.
  • θηλασμός
  • μητέρα

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/bri-i/thilasmos/item/3669-%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82,-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B7-%CE%93%CE%BA%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B7