Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Βιοσυντονισμός, ένα ακόμα παραμύθι

 
Σήμερα, η εναλλακτική/ολιστική ιατρική αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και είναι σίγουρο ότι όλοι μας κάποια στιγμή θα έρθουμε “αντιμέτωποι» με μια εφαρμογή της και ίσως και να θελήσουμε να την δοκιμάσουμε, προκειμένου να έχουμε προσωπική εμπειρία και κρίση.
Μια πολύ διαδεδομένη θεραπεία της εναλλακτικής ιατρικής για την πρόληψη και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών είναι ο Βιοσυντονισμός Bioresonance therapy, ΒΤ ή MORA-θεραπεία ή BICOM Βιοσυντονιστική θεραπεία και περιγράφεται ως “μια ήπια θεραπεία διαμορφωμένη μέσω συστημάτων υπολογιστών που βοηθά στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ασθένειας, όχι μόνο των συμπτωμάτων»..
Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Σύμφωνα με τους γερμανούς μηχανικούς εμπνευστές της σημερινής μορφής του βιοσυντονισμού, Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και Έριχ Ράσε (Erich Rasche) 1977, ο βιοσυντονισμός είναι μια “θεωρία» σύμφωνα με την οποία ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών. Οι περισσότερες συσκευές, που χρησιμοποιούνται για αυτήν την εναλλακτική θεραπεία, περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του σώματος. Οι πρώτες συσκευές ήταν συσκευές “ηλεκτροβελονισμού» (EPA) και αναπτύχθηκαν από τον γερμανό ιατρό Reinhold Voll, ο οποίος είχε εμπλακεί στην πρακτική του βελονισμού στη δεκαετία του 1950. Το 1958, συνδύασε την κινεζική θεωρία του βελονισμού με τις ενδείξεις των γαλβανικών μετρήσεων του στο ανθρώπινο δέρμα, δημιουργώντας έτσι την πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη θεωρία του “ηλεκτροβελονισμού». Το πρώτο “μοντέλο» αυτού του είδους συσκευών ήταν το “Dermatron».
Λίγα χρόνια αργότερα, ένας από τους μαθητές του (ο γερμανός γιατρός Helmut Schimmel) απλοποίησε το σύστημα διάγνωσης στα 60 από τα περίπου αρχικά 850 σημεία ηλεκτροβελονισμού στο ανθρώπινο σώμα, έκανε μικρές τροποποιήσεις στον εξοπλισμό και βοήθησε στη δημιουργία του πρώτου μοντέλου συσκευών της “Vegatest». Στην συνέχεια, ο εμπνευστής του βιοσυντονισμού, Φραντς Μορέλ, ήταν επηρεασμένος από αυτή την θεωρία και την Σαϊεντολογία ( που χρησιμοποιεί μια ανάλογη συσκευή Ε-meter για τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας από την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας), ολοκλήρωσε την θεωρία του βιοσυντονισμού και βάσισε την λειτουργία των “θεραπευτικών/ διαγνωστικών» συσκευών του βιοσυντονισμού με την χρήση των συσκευών ηλεκτροβελονισμού. Δυστυχώς όμως, οι συσκευές αυτές πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση “ανύπαρκτων» προβλημάτων υγείας, ενώ οι “επαγγελματίες» που τα χρησιμοποιούν είναι συνήθως παραπλανητικοί.
Η διαγνωστική διαδικασία συχνά αναφέρεται ως “Electroacupuncture», δηλαδή ηλεκτρο-βελονισμός, σύμφωνα τον Voll (EAV) ή συσκευές ηλεκτρικο-δερμικού ελέγχου (EDS), αλλά επίσης αναφέρεται και με άλλες ονομασίες όπως βιοηλεκτρική λειτουργική διάγνωση (BFD), βιο- θεραπεία συντονισμού (BRT), βιο-ενέργεια ρυθμιστική τεχνική (BER), βιο- κυβερνητική ιατρική, εκτίμηση μεταιχμιακού στρες (LSA), ανάλυση ενεργειακών μεσημβρινών (ΜΕΑ), κ.ο.κ Οι συσκευές αυτές κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορα ονόματα από διάφορες εταιρίες, οι περισσότερες από τις οποίες χρηματοδοτούν επίσης και την διενέργεια των ανάλογων “εκπαιδευτικών» σεμιναρίων.
Για την διενέργεια της εξέτασης, ο ασθενής κρατάει δύο μπρούντζινα ραβδοειδή ηλεκτρόδια ένα σε κάθε του χέρι, από τα οποία περνούν διαδοχικά “πληροφορίες» σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ηλεκτρικές “πληροφορίες» ακολουθούν τους κλασσικούς μεσημβρινούς του σώματος, απ’ όπου διανέμονται σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ο τρόπος, που αντιδρά το κάθε όργανο και το κάθε οργανικό σύστημα σε αυτές τις πληροφορίες, βοηθάει στην εκτίμηση της κατάστασης όλου του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας όλων των οργάνων και των συστημάτων του σώματος του ατόμου που υποβάλλεται στην διαδικασία αυτή, όπως επίσης διάφορες διατροφικές δυσανεξίες, περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις, ορμονικές διαταραχές, επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και διατροφικές ελλείψεις, εθισμό στην νικοτίνη, κατάθλιψη, παράσιτα, μυκητιάσεις, αρθρίτιδες, αλλά και εύρεση και πρόταση των κατάλληλων ομοιοπαθητικών και εναλλακτικών σκευασμάτων (βότανα, ανθοιάματα κ.α.) κλπ. Δηλαδή, πολλές και άσχετες μεταξύ τους ασθένειες, σημάδι ελλείψεως επιστημονικότητας.
Αξίζει να τονίσουμε ότι τα περισσότερα κύτταρα (εκτός από τα νευρικά κύτταρα, βλέπε νευρική ώση) δεν επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ηλεκτρικών σημάτων, αλλά μέσω χημικών, όπως ορμόνες, νευροδιαβιβαστές, κ.λπ.
Χιλιάδες επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορες “ηλεκτροδιαγνωστικές” συσκευές για να βοηθήσουν “ασθενείς» στην επιλογή της “κατάλληλης» για το πρόβλημά τους θεραπεία. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία της ασθένειας με την ανίχνευση της “ενεργειακής ανισορροπίας» που προκαλεί το πρόβλημα. Επίσης ισχυρίζονται ότι μπορούν να θεραπεύσουν πολλές ασθένειες χωρίς τη χρήση φαρμάκων, μόνο προκαλώντας αλλαγές του “βιοσυντονισμού” στα κύτταρα, αντιστρέφοντας έτσι την “αλλαγή» που προκάλεσε την ασθένεια. Οι “θεραπευτές», που χρησιμοποιούν τον βιοσυντονισμό, δηλώνουν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν πολλές ασθένειες, αλλά και εθισμούς, ακόμα και σε πολύ πρώιμα στάδια, όταν οι διαγνωστικές μέθοδοι της κλασσικής ιατρικής αδυνατούν. Ακόμα, οι συσκευές που χρησιμοποιούν έχουν τη δυνατότητα να απομονώνουν και να εντοπίζουν τις αντιδράσεις των παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα (βλέπε Candida) μέσα από πληθώρα σημάτων, τα οποία η συσκευή δέχεται μέσω των ηλεκτροδίων της. Σύμφωνα με τους θεραπευτές του βιοσυντονισμού, η διοχέτευση μετασχηματισμένων σημάτων μέσω των ηλεκτροδίων παράγει θεραπευτικά σήματα, που ενεργοποιούν τα αυτο-θεραπευτικά συστήματα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, κ.α. Ορισμένοι ισχυρίζονται επίσης ότι οι συσκευές μπορούν να ανιχνεύσουν το αν κάποιος είναι αλλεργικός ή “δυσανεκτικός» ή εθισμένος σε κάποια ουσία ή τρόφιμο, αν υπάρχει έλλειψη βιταμινών, ακόμα και την ύπαρξη ελαττωματικών δοντιών! Δυστυχώς όμως “βγάζουν» συμπεράσματα και για πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή το AIDS, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, όμως οι περισσότερες από τις συσκευές, που χρησιμοποιούνται για τέτοιου είδους θεραπείες, δεν είναι παρά “φανταχτερά» γαλβανόμετρα, που απλώς μετρούν την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος του ασθενούς, όταν αυτό αγγιχτεί από έναν ανιχνευτή. Η συσκευή εκπέμπει ένα μικροσκοπικό συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο ρέει μέσω ενός καλωδίου από τη συσκευή σε ένα κύλινδρο από ορείχαλκο, που καλύπτεται με υγρή γάζα, την οποία ο ασθενής κρατά στο ένα του χέρι. Ένα δεύτερο καλώδιο είναι συνδεδεμένο σε έναν ανιχνευτή στην συσκευή, το οποίο ο χειριστής αγγίζει σε “σημεία βελονισμού» στο άλλο χέρι ή πόδι του ασθενούς ή ο ίδιος ο ασθενής κρατά στο άλλο του χέρι. Έτσι, ολοκληρώνετε ένα κλειστό κύκλωμα χαμηλής τάσεως και η συσκευή καταγράφει τη ροή του ρεύματος. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αναμεταδίδονται σε μια οθόνη “μετρητή» ή “υπολογιστή», που παρέχει μια αριθμητική ένδειξη με κλίμακα από 0 έως 100.
Σύμφωνα με τη θεωρία του “Voll», οι τιμές από 45 έως 55 είναι φυσιολογικές, ενώ τιμές πάνω από 55 υποδηλώνουν φλεγμονή του οργάνου, που “συνδέεται” με το αντίστοιχο “μεσημβρινό” και τιμές κάτω από 45 δείχνουν “στασιμότητα οργάνων και εκφυλισμό». Ωστόσο, εάν η υγρασία του δέρματος παραμένει σταθερή, όπως συνηθίζεται, το μόνο πράγμα που επηρεάζει το μέγεθος του αυτού του αριθμού είναι το πόσο σκληρά ο ανιχνευτής πιέζεται ενάντια στο δέρμα του ασθενούς. Ορισμένες συσκευές έχουν όλα τα καλώδια συνδεδεμένα με τον ασθενή ή παράγουν αποτελέσματα “τυχαία», έτσι ώστε ο ιατρός να μην “επηρεάζει» τα αποτελέσματα.
Η χρήση του βιοσυντονισμού, σύμφωνα με τους “θεραπευτές» που τον χρησιμοποιούν, επιτρέπει στα ενδογενή ρυθμιστικά συστήματα να προβούν σε ενέργειες για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους χωρίς να διαταραχτούν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, με την χρήση φαρμάκων της κλασσικής ιατρικής επιστήμης. Με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνουν ότι δίνεται μια ισχυρή ώθηση στο αυτό-ρυθμιστικό σύστημα του σώματος για “αυθόρμητη επούλωση». Θεωρητικά, ο βιοσυντονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με την κλασσική ιατρική, υπό προϋποθέσεις.
Πολύ ωραία φαντάζουν όλα τα παραπάνω και σίγουρα πολλούς μας έπεισαν και θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε. Πόσο μάλλον όταν ένας ασθενής είναι “απελπισμένος» από την κλασσική ιατρική και ψάχνει με αγωνία να βρει λύση στο πρόβλημα του. Το κατά πόσο όμως η εν λόγω θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στην θεραπεία ενός προβλήματος υγείας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από την επιστημονική κοινότητα και παρόλα αυτά τα “θύματα» της αυξάνονται.
Μάλιστα, μια εταιρία παραγωγής συσκευών ηλεκτροβελονισμου διενεργούσε σεμινάρια προς φιλόδοξους ιατρούς, δηλώνοντας στους υποψήφιους αγοραστές της συσκευής: “Θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια νέα πηγή κέρδους, επειδή οι ασθενείς θα είναι πρόθυμη να πληρώνουν για τις υπηρεσίες σας, καθώς και για την αγορά βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων απευθείας από εσάς». Ευτυχώς, η εν λόγω εταιρία διέκοψε τη λειτουργία της μετά τη λήψη μιας προειδοποιητικής επιστολή από το FDA.
Παρόλα αυτά ακόμα σήμερα αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται από πολλούς “επιστήμονες», όπως χειροπράκτες, βελονιστές, οδοντίατρους, “ολιστικούς» ιατρούς, κτηνίατρους, “διατροφολόγους” κ.α. Η πιο συνηθισμένη χρήση τους είναι η συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών προϊόντων, αλλά και ο προσδιορισμός “αλλεργιών», διατροφικών ελλείψεων, διάγνωση “παράσιτων” και οργανικών “αδυναμιών”, ακόμα και ο εντοπισμός υποτιθέμενων προβλημάτων σε δόντια που περιέχουν ασημένια σφραγίσματα.
Λόγω έλλειψης οποιασδήποτε επιστημονικής εξήγησης του τρόπου λειτουργίας της θεραπείας του βιοσυντονισμού, οι ερευνητές κατατάσσουν αυτή τη θεραπεία στην κατηγορία της ψευδοεπιστήμης. Επιστημονικές μελέτες δεν έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα που να ξεπερνάνε αυτά των αποτελεσμάτων των εικονικών φαρμάκων (placebo). Σύμφωνα με το Quackwatch, αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι “εντελώς παράλογη» και ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης της είναι “αδύνατος».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων [U.S. Food and Drug Administration (FDA)] ταξινομεί τις “συσκευές που χρησιμοποιούν μέτρηση αντίστασης για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών» ως “Class III» συσκευές, για τις οποίες απαιτείται η έγκριση της FDA προκειμένου να ξεκινήσει η εμπορική προώθησή τους. Μάλιστα, ο FDA έχει απαγορεύσει ρητά την πώληση ορισμένων συσκευών στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά αρκετών πωλητών ηλεκτρικών συσκευών για ψευδείς ισχυρισμούς, που αφορούσαν ιατρικά οφέλη.
Ο κίνδυνος από την χρήση τέτοιων μεθόδων είναι μεγάλος. Η μετάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών και διαγνώσεων για την υγεία μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική βλάβη, μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας ή ψεύτικες πεποιθήσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε απερίσκεπτες αποφάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος είναι κυρίως οικονομικό και αφορά το κόστος για την διάγνωση της “ασθένειας», τη συνιστώμενη θεραπεία και συχνά την περιοδική παρακολούθηση. Μάλιστα συχνά τα “συμπληρώματα» που συνταγογραφούνται και αγοράζονται από τους ασθενείς- “θύματα» δεν μπορούν να επιστραφούν και να λάβουν επιστροφή των χρημάτων τους, αφού οι επιτηδευματίες βιο-συντονιστές ισχυρίζονται ότι είναι εξατομικευμένα ή ηλεκτρικά τροποποιημένα ειδικά για τον εκάστοτε άνθρωπο και δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι πέρασαν από τέτοιου είδους διαδικασίες κατέληξαν σε περεταίρω δαπανηρές ιατρικές εξετάσεις, που έδειξαν ότι η “διαγνωσμένη» ασθένεια δεν υπήρχε. Σε άλλες περιπτώσεις, άνθρωποι, που συμβουλεύτηκαν τέτοιους “γιατρούς» και εξετάστηκαν μόνο με “εναλλακτικές συσκευές», οι οποίες όμως δεν διέγνωσαν κάποια πάθηση, δυστυχώς έπασχαν από πολύ σοβαρές ασθένειες, π.χ. καρκίνο, και έχασαν πολύτιμο χρόνο.
Τι όμως μας ωθεί στο να πιστέψουμε όλα όσα οι οπαδοί του βιοσυντονισμού ισχυρίζονται;
Πέρα από την τάση που έχουμε να πιστεύουμε στην ύπαρξη “συνωμοσιών» εις βάρος μας, της αγωνίας για το μέλλον και του “χάους» που επικρατεί στο σύστημα υγείας και όλα αυτά μας κινητοποιούν στο να στραφούμε σε “εναλλακτικά μονοπάτια» για την επίλυση των προβλημάτων μας, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην διαφήμιση των πρακτικών του βιοσυντονισμού και των άλλων εναλλακτικών θεραπειών, διαδραματίζει καίριο ρόλο.
Σίγουρα, η σαφήνεια της γλώσσας είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την αποτελεσματική επικοινωνία. Ωστόσο, η περίπτωση του βιοσυντονισμού είναι ένα παράδειγμα του πώς η “ψευδο-επιστημονική» γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να θολώσει σημαντικά ζητήματα, παραπλανώντας ασθενείς και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.
Σχεδόν πάντα, χρησιμοποιείται πολύ “τεχνική» ορολογία, η οποία, σε πρώτη φάση, ακούγεται πολύ περίπλοκη και επιστημονική. Ωστόσο, αν δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο και αναλύσουμε το νόημα των φράσεων είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψουμε πως οι λέξεις “κρύβουν» περισσότερα από ό,τι αποκαλύπτουν, καθώς ο επιστημονικός τόνος αποσπά την προσοχή μας από την έλλειψη λογικής. Πολλά σημεία και ισχυρισμοί δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν και εμπεριέχουν αντιφάσεις, όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός ότι “ο βιοσυντονισμός παρεμβαίνει στην ροή των πληροφοριών εντός των οργανισμών, ότι η διαδικασία είναι εξαρτώμενη από τον χρόνο και ως εκ τούτου επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού, φυσικές και βιοχημικές ιδιότητες τους. Σε σύγκριση με άλλες θεραπείες, ο βιοσυντονισμός είναι περισσότερο αιτιολογικός χωρίς να επηρεάζει την πνευματική μας σφαίρα», ενώ από την άλλη δηλώνεται ότι: “όπως ο βιοσυντονισμός θεραπεύει μια ασθένεια, έτσι μπορεί επίσης να αλλάξει τη συμπεριφορά του ατόμου, τις στάσεις και την ευημερία του».
Επίσης, σε πρακτικά αναφέρεται ότι ουσιαστικά μέσου του βιοσυντονισμού μπορεί να αλλάξει η συχνότητα ή το πλάτος κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητικού κύματος, ενώ αλλού ότι αυτό είναι πιο αποτελεσματικό στα παιδιά, λόγω του τρόπου που τα παιδιά έχουν την τάση να αντιδρούν και επομένως για ποιόν λόγο να χρησιμοποιείτε από ενήλικες;
Τα ερωτήματα και τα “κενά» είναι πολλά, ενώ τα επιστημονικώς αποδειγμένα στοιχεία ελάχιστα.
Για ποιον λόγο όμως υπάρχουν αποτελέσματα;
Όλες οι ιατρικώς Ανορθόδοξες Θεραπευτικές Μέθοδοι (ΑΝ.ΘΕ.Μ.) ενεργούν με την “κοσμική» ή “συμπαντική» ενεργειακή δύναμη, η οποία “δύναμη» αναφέρεται με διάφορα ονόματα, ανά τον κόσμο, όπως: Πράνα από τους Ινδουϊστές, Vis Vitalis ή Ζωϊκή Ενέργεια ή Ζωτική Δύναμη από τους Ομοιοπαθητικούς κ.λπ. Από αυτό το “Όλον», αυτοχαρακτηρίζονται ως “ολιστικές» και όλες αυτές οι “θεραπευτικές». Η δύναμη αυτή, όπως υποστηρίζουν, είναι πανταχού παρούσα, ως η “άπειρη σοφία της Φύσης». Την “ενέργεια» αυτή, οι “θεραπευτές» την “διοχετεύουν» στον άνθρωπο με διάφορους τρόπους, χειρισμούς ή και με τροφικές δίαιτες για να τον “θεραπεύσουν» από διάφορες αρρώστιες.
Η σύγχρονη ιατρική έχει καταλήξει στο αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών δεν είναι καλύτερα από εκείνα των placebo, δηλαδή των εικονικών φαρμάκων ή ψευδοφαρμάκων και της αυθυποβολής με την ελπίδα της ιάσεως. Κορυφαίοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας που κρίνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από το ίδιο το μυαλό μας. “Οι πεποιθήσεις και οι προσδοκίες του ασθενούς μπορούν να διαμορφώσουν τόσο το θεραπευτικό αποτέλεσμα όσο και τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες οποιασδήποτε θεραπείας», υποστηρίζεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine». Με άλλα λόγια, η ίδια η ιδέα μας ότι κάτι θα μας ωφελήσει επενεργεί θετικά στο σώμα και τον ψυχισμό μας. Πρόκειται για την περίπτωση που οι ειδικοί αποκαλούν “αυτοεκπληρούμενη προφητεία». “Σύμφωνα με το μοντέλο προσμονής ή ανθυποβολής (meaning ή expectancy model), αντιδρούμε ανάλογα με αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβεί».
Καθώς, δεν υπάρχουν επίσημα επιστημονικά στοιχεία που να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του βιοσυντονισμού, καλό θα ήταν να είμαστε πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τα “θαύματα», που οι θεραπευτές του διατυμπανίζουν ότι έχει στην θεραπεία πολλών ασθενειών, οργανικών ή/και ψυχολογικών. Συχνά, οι συνθέτες επιστημονικές δηλώσεις έχουν πολύ απλό και αληθινό νόημα: “Δεν έχουν νόημα!», και βασίζονται σε κρυφά και απόκρυφα στοιχεία ή αναπόδεικτες υποθέσεις.
Προσοχή λοιπόν και επαγρύπνηση και ας κάνουμε και μια δεύτερη και τρίτη ανάλυση σε ό,τι ακούμε.
Βιβλιογραφία

 1. Alan E. Smith (2007). “Bioresonance Therapy (BRT)». UnBreak Your Health: The Complete Guide to Complementary & Alternative Therapies. Loving Healing Press. σελ. 29. ISBN 1-932690-36-0.
 2. Barrett Stephen, M.D. (6 November 2004). “BioResonance Therapy». Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. 29 May 2012. Ανακτήθηκε στις August 2013.
 3. http://www.bioenergeticmedicine.org/CoRe-System/Main/FAQ.htm BioenergeticMedicine FAQ Quackwatch. Ανακτήθηκε στις August 2013″BioResonance Tumor Therapy».
 4. Ernst E (June 2004). “Bioresonance, a study of pseudo-scientific language». Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd 11 (3): 171–3. doi:10.1159/000079446. PMID 15249751
 5. Galle M (Oct 2004). “[Bioresonance, a study of pseudo-scientific language]» (στα German). Forsch Komplementärmed Klass Naturheilkd 11 (5): 306; author reply 306. doi:10.1159/000082152. PMID 15580708.
 6. http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/electro.html
 7. Schöni MH, Nikolaizik WH, Schöni-Affolter F (Mar 1997). “Efficacy trial of bioresonance in children with atopic dermatitis». Int Arch Allergy Immunol. 112 (3): 238–46. doi:10.1159/000237460. PMID 9066509.
 8. http://scepticsbook.com/2010/01/25/zap-there-goes-your-hard-earned-money/
 9. Stuttgart: Aktion Bildungsinformation e.V.. 2003-11-14. σ. 1. Ανακτήθηκε στις 2010-01-03. Verify credibility”Scientology und die Bioresonanztherapie [Scientology and the theory of bioresonance]» (στα German) (PDF). ABI INFO. “Die Bioresonanztherapie geht auf eine angebliche Entdeckung des im Jahr 1990 verstorbenen Frankfurter Arztes und hochrangigen Scientologen Dr. Franz Morell zurück. [Translation: Bioresonance therapy dates from the alleged discovery made by the Frankfurt doctor and high-rank Scientologist Dr Franz Morell, who died in 1990.]»
 10. http://www.vita.gr/psixologia/article/27230/otan-to-psema-therapeyei/
 11. Wüthrich B (2005). “Unproven techniques in allergy diagnosis». J Investig Allergol Clin Immunol 15 (2): 86–90. PMID 16047707.
 • απάτη
 • βιοσυντονισμός

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/diaita/diatrofikoi-mythoi/item/3668-%CE%92%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82,-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9