Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου με… διατροφή!

Βιοσυντονισμός, ένα ακόμα παραμύθι

H πρωτογενής πρόληψη, μέσω της διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής των νέων γυναικών, μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση της καρδιαγγειακής νόσου.
Τρόπος ζωής και καρδιακή νόσος
Τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD) στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ο ρυθμός τους έχει σταθεροποιηθεί, στις νεότερες γυναίκες. Στα πλαίσια μίας από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες προοπτικές αναλύσεις, τη Nurses “Health Study II, παρακολούθησαν 88.940 γυναίκες ηλικίας 27 έως 44 ετών για τη χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1991 έως το 2011. Διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής μελετήθηκαν επανειλημμένα μέσα από ερωτηματολόγιο που οι γυναίκες αυτές συμπλήρωναν και δημοσιεύτηκαν μόλις πρόσφατα, στις αρχές το 2015 στο Journal of American College of Cardiology.
Ως “υγιεινός τρόπος ζωής» ορίστηκε αυτός που ακολουθούσαν:
• όσες δεν κάπνιζαν,
• είχαν κανονικό δείκτη μάζας σώματος,
• είχαν φυσική δραστηριότητα ≥ 2,5 ώρες / εβδομάδα,
• συνολική τηλεθέαση ≤ 7 ώρες / εβδομάδα,
• διατροφή που ακολουθούσε τις οδηγίες της Υγιεινής Διατροφή του 2010 (με 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών, κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα, χρήση ελαιολάδου και περιορισμό κορεσμένων και τρανς λιπαρών, μείωση αλατιού και περιορισμό του κρέατος και
• κατανάλωση 0,1 έως 14,9 g / ημέρα αλκοόλης.
Οι νεαρές γυναίκες με ευνοϊκό προφίλ για κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (CVD) έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο για θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με άλλες. Επίσης, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης των νέων ατόμων, συνδέεται στενά με ένα χαμηλό προφίλ κινδύνου στη μέση ηλικία.
Η πρωτογενής πρόληψη, η οποία ορίζεται ως η πρόληψη της ανάπτυξης των κλινικών παραγόντων κινδύνου, με διατήρηση ή τη θέσπιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση ενός χαμηλού προφίλ κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες και κατά συνέπεια στη μείωση της συχνότητας εμφάνισής στεφανιαίας νόσου (ΣΝ).
Επιπλέον, ένα στοιχείο που είναι σημαντικό στην εποχή μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι μία τέτοια διαδικασία πρόληψης και μείωσης των συμβαμάτων ΣΝ μπορεί να μειώσει το σημαντικό οικονομικό βάρος της ιατρικής διαχείρισης των επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία και για αυτό είναι μεταξύ των διαδικασιών που παίζει καθοριστικό ρόλο στις άμεσες δαπάνες για την υγεία σε χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σημασία της πρόληψης
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στην συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και κλινικών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, σε πληθυσμό νεαρών γυναικών. Έτσι, προωθώντας την τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί ουσιαστικά όχι μόνο η επιβάρυνση της στεφανιαίας νόσου και της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά θα μπορούσε να είναι μία απλή, αλλά σημαντική, στρατηγική για να μειωθεί η συνολική νοσηρότητα και ο πρόωρος θάνατος σε νέες και μεσήλικες γυναίκες.
Η πρωτογενής πρόληψη της νόσου είναι σημαντική δεδομένου ότι πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ακόμα ηλικία, μέσα από τη διαμόρφωση κατάλληλου υγιεινοδιαιτητικού μοντέλου ζωής και διαμορφωμένης διατροφικής συμπεριφοράς. H διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και στην πρόληψή τους, πριν εμφανιστούν τα πρώτα καρδιολογικά προβλήματα.
Η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα, αποτελεί βασικό προδιαθεσικό παράγοντα που επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο και όλους τους σχετικούς παράγοντες (επίπεδα των λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών του αίματος, την αρτηριακή υπέρταση, το σάκχαρο αίματος, τους δείκτες φλεγμονής, θρόμβωσης και ενδοθηλιακής λειτουργίας). Μια τέτοια συνολική διατροφή, που ακολουθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, έχει σχετιστεί με ελάττωση στη νοσηρότητα, την ολική θνητότητα, και ειδικότερα με μειωμένη θνητότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων (στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας).
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/prolipsi-ths-kardioaggeiakis-nosou-me-diatrofi/