Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές μας επιλογές το περιβάλλον;

 
Έχουμε διαβάσει πολλές φορές για τα οφέλη της χορτοφαγίας στον οργανισμό και πως η μείωση κατανάλωσης κρέατος συνδέεται θετικά με τη μειωση πιθανότητας για διαφορους καρκίονους, έμφραγμα και αυξημένη πίεση και χοληστερίνη. Όμως έχουμε αναρωτηθεί το κομμάτι μπριζόλας που φτάνει στο πιάτο μας, τι έχει περάσει για να έρθει και πόσοι πόροι έχουν καταστραφεί στην πορεία;
Μία παγκόσμια στροφή προς τη βίγκαν διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9.1 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050, ο δυτικός τρόπος διατροφής που δίνει έμφαση στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν είναι βιώσιμος, λέει η μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “Οι επιπτώσεις της αγροκαλλιέργειας αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά καθώς ο πληθυσμός μεγαλώνει και ζητά περισσότερα ζωικά προϊόντα. Σε αντίθεση με τα καύσιμα πετρελαίου, είναι δύσκολο να βρεθεί μία εναλλακτική: οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Μία σημαντική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν πιθανή μόνο με μία παγκόσμια διατροφική αλλαγή, μακριά από τα ζωικά προϊόντα».
Η επιτροπή των ειδικών βαθμολόγησε προϊόντα, πόρους, οικονομικές δραστηριότητες και μεταφορές σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η αγροκαλλιέργεια βρέθηκε στην ίδια θέση με την κατανάλωση πετρελαίου.
Όπως γίνεται ξεκάθαρο από τη μελέτη του Ο.Η.Ε., η κτηνοτροφία είναι υπερβολικά πολυδάπανη: “Τα ζωικά προϊόντα απαιτούν περισσότερους πόρους και προκαλούν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι οι φυτικές εναλλακτικές.» Σύμφωνα με το περιοδικό Time, “η παγκόσμια κτηνοτροφία παράγει 18 τοις εκατό των αερίων του θερμοκηπίου του πλανήτη – σε σύγκριση, όλα τα αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα και πλοία του κόσμου συνολικά παράγουν 13 τοις εκατό των αερίων του θερμοκηπίου».
Δυστυχώς, σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο κρέας, όχι λιγότερο. Καθώς ένα έθνος γίνεται πλουσιότερο, οι πολίτες του γίνονται πιο σαρκοφάγοι, και η Γη υποφέρει από τις συνέπειες αυτού. Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από τα 229 εκατομμύρια τόνους το 1999/2001 σε 465 εκατομμύρια τόνους το 2050, ενώ η παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αναρριχηθεί από 580 σε 1043 εκατομμύρια τόνους.
“Η εκτροφή ζώων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες των σημερινών σοβαρότατων περιβαλλοντικών προβλημάτων,” είπε ο Henning Steinfeld, ανώτατος αξιωματούχος της Οργάνωσης για τη Τροφίμων και Υγείας των Η.Ε (FAO). ” Απαιτείται άμεση δράση για να διορθωθεί η κατάσταση.”
Η εκτροφή ζώων είναι επίσης μια σημαντική πηγή υποβάθμισης του εδάφους και των υδάτων, σύμφωνα με την έκθεση του FAO, “Η Μακρά Σκιά των εκτρεφόμενων ζώων – Περιβαλλοντικά ζητήματα και επιλογές (Livestock’s Long Shadow – Environmental Issues and Options) της οποίας ο κ. Steinfeld είναι ο κύριος συντάκτης.
“Το περιβαλλοντικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής εκτρεφόμενων ζώων πρέπει να κοπεί στο μισό, και αυτό είναι μόνο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ζημίας πέρα από το παρόν επίπεδό της,” προειδοποιεί η έκθεση.
Ο Ernst von Weizsaecker, περιβαλλοντικός επιστήμονας και μέλος της επιτροπής, είπε: “Η αυξανόμενη ευημερία προκαλεί μία στροφή προς διατροφές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων – τα ζώα εκτροφής καταναλώνουν τώρα το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας συγκομιδής και κατά συνέπεια τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.» Η εκτροφή ζώων χρησιμοποιεί τώρα το 30% ολόκληρης της επιφάνειας του γήινου εδάφους, κυρίως μόνιμα λιβάδια αλλά συμπεριλαμβάνουν και το 33% του παγκόσμιου καλλιεργήσιμου εδάφους που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφής για τα εκτρεφόμενα ζώα, σημειώνει η έκθεση.
Καθώς τα δάση εκκαθαρίζονται για να δημιουργηθούν νέα λιβάδια, Η εκτροφή ζώων είναι ένας σημαντικός παράγοντας της αποψίλωσης, ειδικά στη λατινική Αμερική όπου, παραδείγματος χάριν, περίπου το 70% των προηγούμενων δασών του Αμαζόνιου έχουν αποδοθεί στη βοσκή.
Την ίδια στιγμή τα κοπάδια προκαλούν ευρείας κλίμακας υποβάθμιση του εδάφους, με περίπου το 20% των λιβαδιών να θεωρούνται υποβιβασμένα λόγω της υπερβόσκησης, της συμπίεσης και της διάβρωσης. Αυτός ο αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος στις άνυδρες περιοχές όπου οι ακατάλληλες πολιτικές και η ανεπαρκής διαχείριση των εκτρεφόμενων ζώων συμβάλλουν στην προώθηση της ερήμωσης.
Ο τομέας της εκτροφής ζώων είναι από τους πιο καταστρεπτικούς για τους όλο και περισσότερο λιγοστούς γήινους υδάτινους πόρους, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη ρύπανση των υδάτων από τα ζωικά απόβλητα, τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες, τις χημικές ουσίες από τα βυρσοδεψία,και τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να ψεκαστούν οι καλλιέγειες ζωοτροφών. Η αγροκαλλιέργεια, ειδικά τα προϊόντα κρέατος και γάλακτος, ευθύνεται για το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης Υπάρχει μία σημαντική και αδιαμφισβήτητη σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και της καταστροφής των ωκεανών μας. Σε έναν κόσμο που χάνει γρήγορα τις πηγές καθαρού πόσιμου νερού, είναι καθαρή τρέλα να διατηρούνται εκατοντάδες εκατομμύρια αγελάδες που καταναλώνουν 3.800 λίτρα νερού για κάθε κιλό βοδινού κρέατος.
Πέρα από τη βελτίωση της διατροφής των ζώων, οι προτεινόμενες λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα περιλαμβάνουν:

  • μεθόδους συντήρησης του εδάφους μαζί με τον ελεγχόμενο αποκλεισμό των εκτρεφόμενων ζώων από τις ευαίσθητες περιοχές.
  • οργάνωση πρωτοβουλιών για εγκαταστάσεις βιοαερίου όπου θα ανακυκλώνεται η κοπριά
  • βελτίωση της αποδοτικότητας των συστημάτων άρδευσης
  • εισαγωγή τιμολόγησης του πλήρους κοστους για το νερό
  • και φόρους για να αποθαρρυνθεί η μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση μονάδων εκτροφής κοντά στις πόλεις

Πολλοί θα αντισταθούν στην πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για κατανάλωση λιγότερων ζωικών προϊόντων. Ωστόσο, είναι πλέον εμφανές ότι η χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με τη διάσωση ζώων. Έχει να κάνει με τη σωτηρία του πλανήτη.

  • διατροφή
  • χοληστερίνη
  • χορτοφαγία
  • περιβάλλον

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/3666-%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD